Sivut

keskiviikko 30. elokuuta 2017

Pidä aivot nuorena - liiku!

Aivovoimaa!

Luin joku aika sitten erinomaisen artikkelin liikunnan hyödyllisyydestä aivojen toimintakyvyn ylläpitäjänä ja parantajana. Artikkeli kertoo Anders Hansenin tutkimuksista liikunnan saralla ja kertoo myös yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta samasta aiheesta.


Parasta herkkua aivoille on pistää tossua toisen eteen. Jos haluat lisätä stressinsietokykyäsi, vahvistaa terveyttäsi sekä parantaa muistiasi, luovuuttasi ja älyäsi, ala liikkua! Moderni aivotutkimus osoittaa, että säännöllinen liikunta lisää aivovoimaa enemmän kuin sudoku, ristisanat ja terveysvalmisteet yhteensä.

'Dementialääkkeiden kehittämiseen syydetään miljardeja, mutta liikunnan vaikutukset sivuutetaan'.― sanoo Karoliinisen instituutin ylilääkäri Anders Hansen.

'Fyysisesti aktiivisten ihmisten aivot työskentelevät tehokkaammin. Ikääntymistä voidaan siis hidastaa ja se saatetaan tosiaan jopa kääntää päinvastaiseksi niin, että aivot nuorentuvat', toteaa Hansen.


Anders Hansen on kirjoittanut kirjan Aivovoimaa. Näin vahvistat aivojasi liikunnalla. (2017 Atena). 

Erinomainen kirja ja kiinnostavia asioita, joita ei ole tullut niin tarkkaan ajatelleeksi. Ylilääkäri ja konsultoiva psykiatri Anders Hansen selittää kirjassa, mistä liikunnan ja aivojen hyvinvoinnin yhteys johtuu ja millaisella liikunnalla päätä voi harjoittaa. Liikuntaa voi hyvällä syyllä kutsua mentaaliseksi harjoitteluksi.

Itse olen aina harrastanut monenlaista liikuntaa. Lajeja on ollut surffauksesta jumppaan ja kaikkea siltä väliltä. Kun ikää on tullut ja sen myötä vaivoja, olen joutunut miettimään liikkumistapani uudelleen. Satsaan aina kun voin vesiliikuntaan. Myös talvella jäällä, jos sellaisia kunnon talvia vaan vielä saadaan, on helppo ja hauska liikkua. Entinen juoksuharrastukseni vaihtui polvimurtumien ja nivelrikon takia sauvakävelyyn ja/tai järvihölkkään. Sauvakävelen viikossa 4-6 kertaa, kulkien joka kerta harjun ison mäen ylös. Joudun välillä pakottamaan itseni liikkeelle, silti jokaikinen kerta liikunnan jälkeen on voittajafiilis. Minä tein sen!  Onnekseni minulla on aviopuoliso, joka liikkuu vielä enemmän kuin minä. Hänestä saan aina seuraa kun vain pyydän, jos en saa itseäni muuten liikkeelle. Tosin yksin omien ajatusten kanssa on esim järvessä aivan mahtavaa hölkkäillä.

Haluan tällä jutulla kertoa sen, että vaikka liikkuminen on vaikeaa ja monelle kivuliastakin, se kannattaa. Jopa puutarhatöissä saa monipuolista liikuntaa. 

Nyt kun minun kohdallani juoksut on juostu (paitsi vedessä) ja surffailut jääneet nuoremmille, kävelen ja sauvakävelen niin usein kuin mahdollista.

Mottoni on: tunti päivässä, kaksi parhaassa!


19 kommenttia:

  1. Huh, tunti päivässä, kaksi parhaassa...aika hurjaa! Onneksi tuohon määrään voi laskea mukaan myös hyötyliikunnan, eikö niin :D

    Vaan totta kyllä tuo, että liikunta tekee mielialalle hyvää, jos se liikkuminen ei ole liian kivuliasta. Vuosikymmenien aikana olen hyvästellyt monet liikuntamuodot erilaisten fyysisten syiden takia, jäähyväislista on pitkä. Onneksi hyvinä päivinä pystyy kävelemään vielä ja huonoina päivinä huilaan ilman huonoa omatuntoa.

    Uiminen olisi hauskaa, mutta nämä vedet täällä pohjolassa ovat kyllä aivan liian kylmät syksyisin, talvisin ja keväisin. Kesällä sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tunti tulee helposti puutarhatöissä ym.

      Samoin olen joutunut jättämään monia liikuntamuotoja, mutta kävely sentään vielä sujuu.

      Totta tuo järvivesien kylmyys, varsinkin tänä kesänä. Mätkäpuku on iso apu, ja sekin on jo urheilua kun sen pukee päälle ja pois :)

      Poista
  2. Kiitos Cara hyvästä artikkelista. Itse olen saanut liikunnusta apua masennukseen. Liikunnan jälkeen murheet tuntuvat pienemmiltä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Liisa.

      Mielialaanhan liikunta vaikuttaakin juuri positiivisesti, tiedän sen oikein hyvin.

      Poista
  3. Joo, onhan se tiedossa... lukiko kirjassa siitä, että hommaa buustaa hyvin, jos liikunnan yhteydessä tekee aivojumppaa, esim. laskee tuhannesta taaksepäin joka kolmannen luvun tai jos on kehittyneempi matikkapää niin tekee kertolaskuja tms.? Mie en nyt vielä klikannu linkkejä auki, pää ei ole omaksumiskunnossa ja pitää mennä taas sinne puusavottaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, puusavottakin on hyvää liikuntaa. Minäkin klapikonetta käytin keväällä ja pilkoin 15 mottia. Pari kolme tuntia päivässä ja olin aivan puhki, mutta tyytyväinen.

      Poista
    2. Taas huomaa sen, että tutkimuksia on suuntaan ja toiseen. Tuli vastaan Tiede-lehden tämmönen juttu:
      http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/liikunta-keski-iassa-ei-ehka-torjukaan-dementiaa

      Poista
    3. Tässä on kaksi eri asiaa, keski-iän liikunta ja jatkuva liikunta, myös vanhempana. Tutkimuksissa on eri funktiot niille. Jos luet tuon kirjan, huomaat mitä AS on tarkoittanut ja miten liikunta vaikuttaa aivoihin. Siinä ei ole siis tutkittu Alzheimeriin sairastumista vaan sen ennalta ehkäisyä.

      Poista
  4. Kiitos mielenkiintoisen teoksen avaavaasta esittelystä; varaukseen meni oitis! Juoksut on juostu ja pyöräilyt pyöräilty, mutta tossu osuu toisen eteen edelleen ja rappusia kävellään tilaisuuden tullen. Eri maastoissa liikkuminen tuo myös paitsi runsaasti mielihyvää ja sielunrauhaa, aivoille luontoa ja sen muutoksia havainnoidessa suoranaisia virikkeitä ja kimmokkeita tiedonetsintään. Kahdessa on se oiva juttu, jotta jos itse viitsittää, niin toinen nykäisee: eiköhän mentäis' ja v.v. Tossuttelemisiin ja sammaloitumisen välttämisiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Takkutukka, joskus näinkin päin :)

      Tuo on totta, vaikka yksinkin on meditatiivista kävellä, niin joskus veturi on tarpeen.

      Vaikka sammal onkin kaunista puurarhassa kiven päällä niin vierivä kivi ei sammaloidu ja tuo kirja kertoo kiintoisia uusia asioita miksi näin on.
      Tossutellaan!

      Poista
  5. Allekirjoitan ehdottomasti liikunnan merkityksen hyvään oloon sekä fyysisesti että henkisesti. Tulee kuitenkin aikoja, ehkä pitkiäkin ajanjaksoja, jolloin ei yksinkertaisesti jaksa liikkua. Nyt tarkoitan sitä, kun tietyt lääkkeet tekevät olon niin kivuliaaksi, että liikunta on yksinkertaisesti mahdotonta. Puhun nyt siis tietysti vain itsestäni. Minusta, joka parhaimmillani pystyn tekemään puolen tunnin kävelylenkin, senkin hiljaa kävellen, pahimmillani pystyn kiipeämään kodin 16 porrasta yläkertaan nukkumaan.

    Melkein kaikki lääkkeiden vaihtamiset on kokeiltu. Melkein, koska enempään ei vaan yksinkertaisesti ole varaa, ovat niin kalliita kokeiluja. Tämä kaikki on tapahtunut muutaman kuukauden sisällä, melko yllättäenkin. Lääkkeitä on kuitenkin syötävä, jotta henki säilyisi.

    Joka päivä yritän, jotakin. Joka päivä yritän pyöräillä, joka päivä yritän lähteä "lenkille". Melkein joka päivä petyn. Mutta yritän aina uudelleen, ehkä jonakin päivänä taas onnistun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin tilanteesi ja itsekin olen ajoittain vain kotitöiden varassa liikunnan suhteen. Kivut ja/mieli ei anna periksi. Sinulla on vielä hankalampaa.

      Halusin kuitenkin tuoda esiin tuon kirjan siksi, että siinä on aivan uusia näkökulmia liikunnan hyödyistä dementian estämiseen ja muutenkin aivojen toimintaan. Varmasti me kaikki haluamme olla vanhuksia henkisesti virkeää, vaikka kroppa krakaa jo nyt.

      Sehän on tutkittu, että liikunta lisää mielihyvää tms, mutta tässä kirjassa on pidemmän tähtäimen vaikutuksista kiintoisia asioita.

      Poista
  6. Kuulostaa hyvältä ja hyödylliseltä kirjalta! Itsekin huomaan heti, jos päivittäinen liikunta on jäänyt välistä, sillä liikkuminen pitää virkeänä. Puutarhahommat ovat tosiaan hyvää hyötyliikuntaa. Mukavaa loppuviikkoa sinulle! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja piti vielä kiittää tuosta edellisen postauksen loistavasta vinkistä!!:)

      Poista
    2. Kirja on tosiaan vähän erilainen kun aiemmat "liikunta tekee hyvää", se on paljon muutakin.

      Ole hyvä, siitä kananmunankuoria pesemään ja kuivaamaan.

      Käynpä katsomassa arvontaasi.

      Poista
  7. Kukin kykyjensä rajoissa, liikkumisiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, yksi juoksee maratonin ja me muut linkutetaan oman kuntomme mukaan.

      Poista
  8. Hyvä puheenvuoro. Tunnen omantunnon pistoksen siitä, että huonolla säällä en haluaisi lähteä ulos. Tekosyyhän se on ja sen suhteen pitäisi tsempata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seita.
      Nämä sateiset säät asettavat haasteita, sadetakki on hiostava. Mutta onneksi nykyään on aika hyvin vettä kestäviä materiaaleja. Sellaisen takin ja housut laitan päälle tänään sienimetsään, koska vettä tihkuttaa.

      Poista