Perinteinen lihakeitto
Keittoon kannattaa käyttää luista naudan lihaa, luut antavat makua liemelle.
Suosittelen etuselkää, lapaa ja kaikkein parhainta makua antavia ossobucco-viipaleita eli härän potkaa. Keittoaika on pitkä, vähintään 2 tuntia. Mutta ei kunnon lihakeitto ole kiireisen ruokaa. Keittoliemeen heitetään karkeaa suolaa ja mustapippureita. Itse lisäsin lipstikkaa kourallisen silloin kun sitä oli kasvamassa omassa pihassa.
Lihan voi keittää edellisenä päivänä, niin seuraavana päivänä se on kylmänä helppo paloitella mukaan. Liemestä voi kuoria pinnalta ylimääräisen yöllä muodostuneen rasvakerroksen pois.
Pilkotut perunat, porkkanat, palsternakat ja purjot lisätään liemeen kypsymään.
Lopuksi pilkottu liha sekaan ja annetaan hetken tekeytyä.
Keitto koristellaan pieneksi pilkotulla persiljalla.
Syömään!
_______________________________________________________________
Viikon 37 krapusanat ovat: heittää, maku, käyttää
Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.
Perinteistä lihakeittoa eri versioineen ei voita syyysajan viiletessä mikään ja tämän teossa tosiaan maltti on valttia, joten kiitos jakamisesta ja namskis!
VastaaPoistaOle hyvä Takkutukka. Lihakeitto tai kaalikääryleet, siinä syksyn herkut. Molemmat vaativat hieman työtä, mutta palkitsevat maullaan :)
PoistaHahhah, sinullakin oli ruokaresepti! Great minds think alike!
VastaaPoistaLihakeitto on todellakin hyvä ja se kauan kypsytetty versio. Syön nykyään niin vähän lihaa, että vatsa sitten ihmettelee, kun saa sulattaakseen kimpaleen.
Huvitti minuakin, Susu. Ruoka aina mielessä :)
PoistaHarvoin minäkään punaista lihaa syön, mutta tuollainen keitto on kyllä hyvää.
Tänään pukkaa ruokareseptejä – niitä kyllä aina tarvitaan!
VastaaPoistaNiinpä Matilda. Löytyy lihaa tai kasvista.
PoistaTyttären tekemä hirvikeitto varmaan suurin piirtein noin tehtynä oli kyllä maukasta.
VastaaPoistaUskon kyllä, että oli maukasta, pasanen. En ole hirvikeittoa saanut maistaakaan.
PoistaKehtaankohan mainitakaan, etten ole ikinä lihakeittoa keitellyt. Mainitsin kuitenkin. Olen kuitenkin vierestä seuraillut, kun mies tekee tällaisen keiton ja suurinpiirtein, kuten sinä. Ainakin kuulosti niin tutulle.
VastaaPoistaHyvä lihakeitto.
Kehtaat toki, ei kaikkien tarvitse lihakeittoa tehdä :) Hyvä, että mies tekee, tuollainen keitto on tosi hyvää.
PoistaNykyään olen kasvisruokailija, mutta aikoinaan olen minäkin lihakeittoa tehnyt. Äitini tekemän veroista en tosin koskaan onnistunut saamaan aikaiseksi. Äiti valmistikin sen aika lailla noin kuin kravussasi. Itse en enää muista miten sen tein.
VastaaPoistaTämän keiton on minulle äitini aikoinaan opettanut, AilaKaarina. Itse olen sitä keitellyt usein kun mieheni vielä eli, nykyään harvemmin.
PoistaVarmaan hyvää, en ole koskaan keitellyt muuta ku jauhelihakeittoa...kauan sitten!
VastaaPoistaKyllä tämä jauhelihakeiton maussa voittaa, Maarit. Jauhelihakeitto on nopeampi, mutta jos malttaa tehdä kauemmin, saa hyvän keiton.
PoistaOi, lihakeittoa ei ole tullut tehtyä aikoihin! Nam. Patoja kylläkin. Tänään pitäisi tehdä kermainen lohikeitto :)
VastaaPoistaLohikeitto on myös tosi hyvää, BLOGitse.
PoistaMikään ei voita kunnon lihakeittoa, nykyisin ei tahdo saada enää mistään lapaa jossa on vielä luu- ja ydintä mukana. Kiitos avusta tänään heti aamutuimaan! <3
VastaaPoistaOle hyvä!
PoistaTotta, sini, mistään ei meinaa saada kunnon soppalihaa, jossa on luu. Isommissa marketeissa löytyy jotain, mutta ne ovat niin tylsiä kauppoja, että kovin usein ei tule soppalihaa haettua :)
Alkupalaksi vähän Susun salaattia ja sitten sinun ohjeella lihakeittoa, siinä ruuat syksyiseen viikonloppuun!
VastaaPoistaMuistan kun mummot keittivät lihakeittoa, kun olin lapsi, ja keitossa oli usein ydinluita, ihan niin kuin karjalanpaistissakin. Niiiden ydinluiden nesteen imeskely oli herkullista, mutta niistä läskinpalasista en niinkään pitänyt.. 🤭
Pataruokiin saa hyvää makua potkalihoista, Pöllö. Karjalanpaistissa kuuluu ollakin vähän läskiä :)
PoistaEnpä ole koskaan lihakeittoa tehnyt, paitsi jauhelihakeittoa. Nykyisin teen keitot kalasta, linsseistä, pavuista ja/tai vihanneksista. Lapsuudessa kyllä lihakeittoa oli silloin tällöin harvakseltaan.
VastaaPoistaKalakeittoa minäkin nykyään useammin teen, Oriolus. Mutta kerran pari vuodessa teen tuollaisen lihakeiton, kun satun sellaiseen kauppaan, mistä saa sopivaa luullista lihaa.
PoistaOnhan se perinteinen lihakeitto pettämätön ruoka. Minulla menossa uuniin lihallisia poronluita lisukkeineen. Saa nähdä miten "etelänmieheni" suhtautuu makuun :D
VastaaPoistaOi, minun tuli vesi kielelle, anli. Poron luita en ole syönyt, poroa kyllä muuten ja hyvää on.
PoistaNiinpä, vesikielelle.Ei sitä kunnon lihakeittoa enää saa, jos ei ite keitä. Pitäis käydä kauppahallista luut ja lihat, mutta tuskinpa kannattaa pientä määrää tehdä kun ei ole enää isoa perhettä.
VastaaPoistaEipä sitä ihan itselle vaan tule tehtyä, Emilie. Mutta kun pari ihmistä tulee käymään, teen joskus tällaisen keiton.
PoistaKalevan Prismasta saa aika usein hyvää luullista naudan lihaa, vinkki :) Minulla on täällä Prisma ihan lähellä, niin ei Kalevaan tule lähdettyä kovin usein.