Sivut

keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Kotitalousvähennys


Tänä aamuna luin normaaliin tapaan uutisia ja YLE:n sivuilla sattui silmään Heikki Hiilamon kolumni: Eriarvoistava kotitalousvähennys. Kotitalousvähennys on ennen muuta yksi hyvätuloisten asumisen tukimuoto, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Olen täysin eri mieltä. 

Jokainen omakotitalossa asuva tietää, että varsinkin vanheva talo vaatii monenlaisia korjaus- ja remonttitöitä. Jatkuvasti. Ei ole sitä kerrostalon huoltomiestä, jolle voisi soittaa ja kutsua korjaamaan vuotavaa hanaa, kattoa jne. Kaikki on hodettava itse, selvitettävä hinnat, kestettävä putkimiehen jatkuvat kiireet ja kysyttävä mihin väliin hän saisi sovitettua meidän remppamme, oli se sitten pieni putkivuoto tai isompi remontti pesuhuoneessa yms.

Moni remonttikohde on sellainen, että sen korjausta ei voi juurikaan siirtää. Kokemuksesta tiedän esim miten vesilasku nousee kun vessanpönttö vuotaa muutaman viikon, koska putkimies ei ehtinyt käymään. Tilastoimme vesimaksumme(kin) taulukkoon ja viime vuoden keväältä on selvä piikki hinnoissa, kun näin kävi. Tämä on vain yksi esimerkki. Toki kustannuksia säästääksemme olimme jo itse hakeneet uuden pöntön ja se odotti putkimiestä eteisessä ne viikot. Lisäksi suljimme aina välillä kyseisen vessanpöntön täyttävän tuloputken hanan ja käytimme piharakennuksen WC:tä. Yöllä ei sinne oikein viitsinyt kömpiä.

Tältä syksyltä on naapuristostamme oiva esimerkki. Kuivan kesän jälkeen naapuri huomasi sateiden alettua, että katto vuotaa useasta kohdasta. Sitä ei enää voinut paikata vaan koko katto oli uusittava. Naapuri kertoi, että ei heillä eläkeläisinä ole mitään vararahastoa, vaan on mentävä pankinjohtan puheille kattorahoja lainaamaan.



Omakotitalossa on myös useita töitä, joita ei vaan voi itse tehdä. Väitän, että esim meillä mies tekee kaiken mahdollisen itse. Tekisi mahdottomatkin, jos minun silmäni välttäisi. Ei onnistu. Sähkötyöt ja hankalimmat putkityöt on teetettävä ammattilaisella, että vakuutukset pysyvät voimassa, omasta turvallisuudesta puhumattakaan.

Omakotitaloissa asuu paljolti vanhenevaa väestöä. Ikä ja oma kunto asettaa monelle rajat itse tekemiselle. On pakko turvautua ulkopuoliseen apuun.

Älkää sanoko minulle tähän, että miksi ette myy talojanne ja siirry huoltomiehen hellään huomaan kerrostaloon. Minulle on jo sanottu näin. Helpommin sanottu kuin tehty. Monestakin syystä, joihin en tässä mene, koska jutun pituus olisi mammuttimainen.

Sen vielä haluan tuoda esille, että Hiilamo ei lainkaan tuossa jutussaan huomaa mainita sitä, että kotitalousvähennyksellä on monia pienyrityksiä työllistävä vaikutus. Myös se työ, minkä aikoinaan moni teetti pimeänä, on nyt helpompi hoitaa virallisesti, koska edes pienen helpotuksen saa työstä maksettavaan hintaan.

Hiilamolle haluaisin tuohon juttuun lisätä myös sen, että me omakotiasujat maksamme myös melkoista kiinteistöveroa. Mitä me sillä saamme? Se ei ole vielä täällä meidän kylällä asuville selvinnyt. Tietä ei hoida kunta. Tie on yksityistie, jota hoidamme itse ja olemme työllistäneet tieisännöitsijän asioita hoitamaan.

Aion vastata Hiilamolle myös muuta kautta, mutta tässä ensimmäinen purkaus, jotta asiaan saisi edes jonkinlaisen oikeudenmukaisen näkemyksen.

Niin, ja ne omakotiasumisen hyvät puolet. Miksi kaikesta huolimatta täällä asumme? Sitä ei aina voi mitata rahassa. Keväällä puutarha täyttyy huumaavaan tuoksuun omenapuiden kukkiessa. Syksyllä katselemme valtavaa omenasatoa. Ihan itse hoidetuista puista. Niitä ei taida näkyä siellä kerrostalojen parvekkeilla, vai mitä?





18 kommenttia:

  1. Tuo kotitalousvähennys on todellakin työllistävä juttu pienyrityksille. Muista aloista en tiedä, mutta esimerkiksi täällä päin siivousfirmoilla tuntuu olevan pitkät jonot eli asiakkaita riittää.
    Varmaan itsekin jossain vaiheessa työllistän juuri siivoojan. Neliöitä ei ole paljon, mutta ärsyttää kontata imuroidessa, kun selkä ei muuten kestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siivousfirmat ovat oiva esimerkki siitä, että ko vähennys kannattaa. Niille riittää asiakkaita myös kerrostaloissa.

      Poista
  2. Aamen. Ei ole mitään lisättävää, koska olen sun kanssa täysin samaa mieltä.
    t. nimim. "Kattovuotoa ja kellarin kylppärin kosteusvaurioita kauhulla odotteleva"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka. Toivotaan, että vuotoja ei tule, mutta kokemuksesta tiedämme molemmat, sinä ja minä, että aina on jotain korjattavaa.

      Poista
  3. Meinasin otsikon perusteella skipata koko kolumnin, mutta luin kuitenkin ja ihmettelin kans. Kuvitteleeko Hiilamo, että ihmiset ihan huvin vuoksi vain remontteja teettelee ja siivoojan kutsuu kun ei itse viitsi siivota? Rikkaiden pieni hauska juttu nimeltään kosteusvaurioremontti? Ihan vaan siitä ilosta maksettava, että saa sitten veronpalautusta. Jee.
    Eipä käy meilläkään poismuutto noin vain, ilman suurehkoa rahasummaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa vaan muistelinko sinua kun kirjoitin tämän jutun.

      Hiilamo on sosiaalipolitiikan proffa, ja näyttää olevan hyvin teoreettinen mielipiteissään. Luulisi vähän tarkemmin tietävän tuolla tasolla. Vaan jos on ikänsä asunut Helsingin keskustassa, niin mikäs siinä.

      Totta täälläkin, lirissä ollaan, joten ei muuta kuin nautitaan asumisesta :)

      Poista
  4. Kyllä olisi monen pienyrityksen tuho, ellei vähennyksiä olisi. Ihan sama peli täälläkin.
    Muistaakseni täällä se niin, että muuton jälkeen tai kun ostat kiinteistön, ensimmäisen kolmen vuoden aikana ei remonttikuluja saa laittaa vähennyksiin. Ihaaan varma en tuosta ajasta olle, mutta joku raja siinä on.

    Kerrostalossa asuminen tuntuisi rangaistukselta sen jälkeen, kun on omakotitalossa tottunut asumaan. Enpä taida tiedä mitään, millä meidät saisi kerrostaloon houkuteluta.
    Toivottavasti ei kovin nopeasti sellaista pakkoa tule eteen. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä ainakin koen auttavani pienyrityksiä joiden palveluja käytän.

      Niin, se pakko muuttaa tulee sitten kun tai jos toiselle käy jotain tai molemmat ollaan jo niin huonossa kunnossa, että ei selvitä jokapäiväisistä arkiaskareista. Kaikkea ei sentään vanhuksena voi ulkoistaa. Monet sinnittelevät liiankin pitkään taloissaan.

      Poista
  5. Niin, samaa mieltä täälläkin, kaikenlaista pitäis osata Ok-talossa tehdä tai tilata joku tekemään. Aika vähällä minä kuitenkin pääsin.
    Mutta ei se ole pikkujuttu talon myynti, puhumattakaan sen jälkeisistä tapahtumista. Saa nähä minkä kuusen alle köllähdän nukkumaan, jos ei asuntoa löydy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talon myyminen ei ole aina ratkaisu lainkaan, kun vanhat talot vaan eivät mene kaupaksi. Puoli-ilmaiseksi ei voi antaa kun monella on juuri noita remppavelkoja yms vielä maksettavana.

      Uskon, että löydät asunnon, onnea etsintään!

      Poista
  6. Bravo!! Tismalleen: antaa myös meille eläkeläisille mahdollisuuden käyttää ulkoisia palveluja, kuten remppa- ja siivousapua. Tämä jo sinänsä säästää myös terveydenhuotokuluja, kun ei putoilla keikkuvilta tikkailta ja revähdytetä itseämme rehkiessä jne.

    Vähennys tukee myös pienyrityksiä ja on lisännyt niiden määrää huomattavasti sekä sitä kautta työllisyyttä, koska palvelujen kysyntä on vähennysmahdollisuuden ansiosta tavoittanut ns. laajat piirit eli mm meikäläiset, eläkeläiset. Rikkaille tällä ei ole minkäänlaista ratkaisevaa merkitystä.

    Järjen käyttö ei suoranaisesti ole kiellettyä, se on suorastaan toivottavaa; terveisiä ja tolkkua kehiin Hiilamolle. Kirjoittamisen iloa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset. Hiilamo ei oikein ole käytännön asioiden kanssa joutunut painimaan :)

      Poista
  7. Oman käsitykseni mukaan kotitalousvähennys on luotu käytännössä harmaan talouden ehkäisyyn, jotta ihmiset eivät niin helposti teettäisi pimeänä remppoja ymv hommia. Ei se ketään eriarvoista, ihan yhtä lailla varakkaammat kuin köyhemmät joutuvat remontoimaan kotejaan. Niin omakotitaloja, kuin kerrostalo-osakkeita.

    Hienoa on, jos tavalliset ihmiset saavat hiukan takaisin siitä, että pitävät tämän maan kiinteistöt pois rapistumasta ja pienyrittäjyyden tukeminen edistää aina työllisyyttä ja sitä kautta ihan meidän kaikkien yleistä hyvinvointia.

    Hyvä, jos annat palautetta Hiilamolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopa paikassa toitotetaan myös sitä, että vanhusten pitää asua kotona mahdollisimman pitkään. Talo on siis pidettävä kunnossa :)

      Hiilamo on tuttu mies, sai palautteen ja vastasikin jo.

      Poista
  8. Omakotitalossa asuminen saattaa olla myös kuntoa ylläpitävä vanhenevalle väelle. Ex-anoppini asui 86-vuotiaaksi yksin omakotitalossaan tehden lumityöt ja puiden kantamisen uuneihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, kyllä näitä erilaisia talon askareita tehdessä pysyy liikkeellä ihan eri lailla kuin kerrostalossa. Melkoinen tervaskanto tuo sinunkinn ex-anoppisi.

      Poista
  9. Hyvä kirjoitus!! Olen kanssasi just samaa mieltä. Ja tuokin hemmetin kiinteistövero, sehän on korvamerkitsemätön vero eli ei mitään vastineeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa.
      Todellakin kiinteistövero on tosi turhauttavaa maksaa, kun missään ei näy mitä sillä saa. Nythän sen perusteet vielä muuttuvat, eikä tiedä mihin suuntaan kunta päättää.

      Poista