Sivut

sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Viikon 43 krapu

Ostetaan!

Ada 12v lähti kummitätinsä Riinan kanssa Tukholmaan laivaristeilylle.

Alkumatkasta syötiin ja kesäinen päivä houkutteli myös ulos kannelle katsomaan merelle.

Ada ilmoitti haluavansa kauppoihin. Ensin makeisia, montaa sorttia. Dolphin-rasioitakin hän halusi ostaa ainakin kolme. Riina vähän jarrutteli rahan käyttöä. Ada ei moista kuullut.

Riina oli melko pienituloinen ja oli ajatellut, että risteily ja yhdessäolo olisivat tärkeimmät. Mutta Adalla oli toiset mietteet. Hajuvettäkin oli saatava, kallista.

Kiitos ei kuulunut Adan sanavarastoon. Riinan ilmoittaessa, että rahat loppuvat, Ada totesi kylmästi: ”No pistä Visa vinkumaan, niin äitikin tekee!”

Riina oli kiitollinen päästyään vihdoin kotiin. Vinguttakoon Adan äiti luottokorttia tästedes omalle kakaralleen ihan itse.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

viikon 43 krapusanat ovat kolme, kiitollinen, ostaa 

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kun krapusi on valmis.
Sanojen ei tarvitse olla perusmuodossaan kirjoituksessasi. Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.

 

  

28 kommenttia:

 1. Huh-huh-hit Riinalle ja mainiolle asenteelleen! Pankin seinästähän se monen lapsen mielestä raha tulee. Eivät tiedä, jottei se puussa kasva ja ettei shoppailu onnea tuo;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ada oli kai äidiltään saanut kaikki mitä sormella osoitti, mutta onneksi Riina pisti stopin asialle.

   Poista
 2. Hmmm... en tiedä olenko kasvattanut omat lapset toiseen ääripäähän, kun nyt niiden siirryttyä ns. itsenäiseen elämään kaikki on "liian kallista", vaikka olis välttämätöntäkin. Vaikka tarjoudun maksamaan, niin silti pitää valkata kaikista halvin aina. Mutta niinhän meillä on jouduttu aina tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Ada oli perheestä, jossa ei hintoja tarvinnut katsoa. Mutta kummitäti Riina koitti opettaa rahankäyttöä, pakosti, kun itse oli pienituloinen.

   Oletko kuulllut sanonnan, jota äitini aikoinaan käytti: "köyhän ei kannata ostaa halpaa". Viittasi tuotteen kestävyyteen.

   Poista
 3. Sus' heittää haasteen;)

  https://sushuokailee.blogspot.com/2020/10/elamani-biisi-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, krapu oli hyvä tiivistelmä hirveästä kakarasta joka on kasvatettu pieleen, tai oikeastaan jätetty kasvattamatta, ihan itse omaksunut kaiken huonon vanhemmiltaan.

   Poista
  2. Rahan käyttäminen oli ainakin unohdettu kasvatuksessa kokonaan.

   Poista
 4. Vähän tuttuakin, mut oon saanu sitte kiitoksetkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä tilanne on monelle tuttu, esim isovanhemmat ostavat lastenlapsille. Mutta rajat kohdallaan ja kaunis kiitos, niin kaikki on hyvin.

   Poista
 5. Hienosti kuvattu tilanne :D
  Kun Ada kerran on päässyt Riinan mukaan risteilylle, niin uskoisin tytön äidin luottavan tähän ja tämän kykyyn pistää tytölle rajat, joita äiti itse ei kenties kykene laittamaan tai pitämään niistä kiinni Adan mankuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi Kaija.
   Arvelen, että Ada yritti toimia juuri kuin äidin kanssa. Mutta Riinan oli pakko laittaa rajat, hänellä ei olluy mitään Visaa eikä palkka riittänyt kaikkeen.

   Poista
 6. Voi, voi, mikä lapsi. Vaikeammaksi muuttuu, mikäli ei rupea kasvamaan. Ehkä Riinan toppuuttelu rahan käytössä antoi jonkun ajatuksen poikasen Adan päähän itämään.
  On ollut liian löysät rajat tällä mukulalla,
  Krapusi pisti ajattelemaan omaa rahankäyttöni lapsenlapsille. Myönnän, että hieman löysempi olen nyt, kuin kasvattaessani heidän isäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että adalla ei ollut kotona laitettu rajoja juuri lainkaan, sai kaiken minkä osasi haluta. Riina edes yritti selittää miten kaikki maksaa, mutta Ada oli kotona tottunut toisenlaiseen menoon.

   Tämä aihe putkahti minulle krapuun kun kesällä seurasin tavaratalossa pikkutytön ja naisen välistä keskustelua. Olivat kuin Riina ja Ada, saattoi olla mummikin tuo "Riina".

   Poista
 7. Sääliksi käy Adaa, joka tässä on häviäjä. Elämästä ei mitään ymmärrä, koska ei ole opetettu näkemään kestävämpiä arvoja kuin raha ja ikää on jo 12.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kyllä tuossa iässä jo pitäisi olla oppinut, että kaikki maksaa. Mutta vanhemmistahan se on kiinni, miten rahaan suhtautuu.

   Poista
 8. Nykyaikainen tarina tavallaan, kun perheet ovat hajonneet tai eivät edes koskaan yhdistyneet. Lastenkiristys on opittu tapa saada haluamaansa. Olen kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, jos lapsella on useampi perhe, ja pelisäännöt eivät ole selvät, niin ostamista voi kiristää joka puolella. Huh huh.

   Poista
 9. Painajaismainen risteily. Osta, osta, osta. Nykyajan kirous tuo kuluttaminen.

  Riinana en toista kertaa lähtisi tytön kanssa reissuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Riina raukka, luuli pelkän mukavan merimatkan riittävän.

   En lähtisi minäkään toista kertaa, en ensimmäistäkään jos tuntisin Adan perheen tavat.

   Poista
 10. Adat tarvitsee Riinoja. 'Raha ei kasva puussa eikä sitä synny seinästä" vaikka niin voisi kuvitella. Sen verran kulutushulluutta on ihan aikuisissa ihmisissä ettei ole ihme jos lapsista tulee yhtä 'hulluja'.
  Tämä tarina on tosielämästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tällaisia Adoja on. Jos ei yhtään kotona pidetä rajoja rahan käytöllä, niin vaikeaa tulee elämässä-

   Poista
 11. Ei ole mikä peruste leveälle rahankäytölle se että on hyvätuloinen. Saattaa käydä niin että jää työttömäksi tms. Vastuutonta kasvatusta tuollainen "leveily". Kummitädillä kova työ laittaa rajoja tuhlaukselle. Tuttua tarinaa tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta anli itse, elämä voi nykyään heittää hyvätuloisen perheen työttömyyteen, sairauteen yms. Sitten on vaikea tajuta miten selviää. Ja todellakin, aivan vastuutonta, joslapselle haluaa antaa jotain, niin ei sen tarvitse olla rahalla hankittua.

   Riina luuli merihenkisen reissun olevan tarpeeksi ja joutuikin kasvattamaan rahankäytössä, huonolla menestyksellä, pelkään.

   Poista
 12. Todentuntuinen krapu. Tuollaisia lapsista tulee, kun ne saavat kaiken haluamansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tähän kauempaa tuttavapiiristä löytyy esimerkin tapainen vuosien takaa. Reissu oli toisenlainen ja kummitäti pisti välit poikki kun hänen toimiaan arvosteli vielä Adan äitikin reissun jälkeen. Nimittäin heillä lapset, 3 kpl, saivat lähes kaiken haluamansa. No, nyt ovat aikuisia ja seuraukset näkyvät.

   Poista
 13. Hyvä oivallus, olisi pitänyt Adankin säästää muutama viikkoraha reissua varten. Mutta raha tuntui tulevan liian helpolla kotioloissa.

  VastaaPoista
 14. On tärkeää oppia, mistä se raha tulee. Ada ei ehkä vielä ollut oppinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta vanhempien olisi jo 12-vuotiaalle paremmin pitänyt opettaa rahasta. Kuten sanoit, se on tärkeää, myöhempää elämää varten varsinkin.

   Poista