Sivut

keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Polkuja hankien keskellä

Kirkas valkoinen hanki loistaa taas. Toissayön ja eilisen päivän tuiskutti lisää lunta. Eilen tein lumityöt ensin aamulla, noin 20 cm oli satanut. Sitten koko päivän tuiskutti ja pyrytti, joten illansuussa piti aloittaa alusta. Lunta oli tullut kinoksittain oikein reilusti.

Nyt alkaa tuntua siltä, että lumi riittää. Ja kun valittamaan aloitin, niin riittää myös nämä hiivatin pakkaset. Tänään aamulla oli -22 C ja koko yö oli ollut kylmä. Eipä muuta kuin aamulla heti kauniissa keväisessä auringonpaisteessa (argh) pihalle ja kantamaan puita liiteristä pannuhuoneeseen ja tulet sinne. 

Kylmää on tulossa myös ensi yöksi, joten lämmittämistä riittää.

Joku ihmetteli minulle, että miksi kannan joka päivä 4-5 sylillistä halkoja pannuhuoneeseen. Pannuhuoneessa, jossa pannussa pidetään tulta, ei periaatteessa saa säilyttää puita, mutta avoliiterissä (lattia ja katto) vuodenkin vanhat puut ovat pinnalta kylmiä ja syttyvät paremmin kun ovat yön yli sisällä. 

Lihasten kasvatus sitä body-bikini-fitness-kisaamme (kai olette muistaneet?) tapahtuu siis puita kantamalla: pannuhuoneeseen, leivinuunille, saunaan, päärakennuksen uunia ja hellaa varten. Lisänä LIHAS21 treenissäni on sitten nämä lumityöt.

Menisin mielelläni avantoonkin, mutta kaikki avantosaunat kohtuuetäisyydellä ovat kiinni, eikä pumput toimi järvessä, joten kuivalla maalla on pysyttävä.

Lokakuussa tämä puu-show alkoi ja muistelen, että kolme päivää on ollut lämmittämättä, kun oli muuta menoa koko päivän. Sitten tulivat lumisateet ja  alkoivat lumityöt.

Tällaista talvea en ole ennen kokenut. Luulin syksyllä, että en jaksa millään koko talvea. Mitä vielä, kunto on noussut kohisten, hypin halkojen kanssa kuin aropupu, no, melkein. 

Tässä sitä paikasta toiseen heiteltyä valkoista paholaista etupihalla ja jääpuikko terassin kulmalla perinteisesti:

 
Talventörröttäjätkin peittyvät lumeen
Y-polku
Jääpuikko kasvaa vähitellen

Meillä on kaksi koulukuntaa: mies nauttii aina kun jaksaa mennä jäälle hiihtämään ja minä odotan, että jäät sulavat jotta pääsee veteen...
13 kommenttia:

 1. Y-polku vaikuttaa kiehtovalta ja kutsuvalta tienhaaralta, mutta mutta...
  Elispäivänä ei ollut todella uskoa silmiään, kun ei ikkunasta enää nähnyt kuin valkoista pöllyä, ja elohopea laski laskemistaan. Eikö se pirskatin sääherra usko, että loppu mikä loppu ja kelkka kääntöön ja sassiin?
  Vähintään riittävä bikinikisa- timmiyskin lienee oto:na saavutettuna, ylikuntovaaran uhatessa. Sinulla on ollut uskomaton urakka, komia hatunnosto jaksamisestasi!!

  Kaksi koulukuntaa olkoon tässä tapauksessa pienestä eturistiriidasta huolimatta - rikkaus; aurinkoista ja hiutalevapaata viikonjatkoa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka, pidä myssy vaan päässä, ettei palele, hatunontot sitten kesällä bikinikisoissa :D

   Erikoinen on talvi ollut, toissailtana se tuisku tosiaan pakkautui ikkunoihin ja maailma näytti valkoiselta.

   Koulukunnat ovat kohtuullisen hyvin sovussa: minä vien autolla miehen ja sukset rantaan, jotta pääsee jäälle. Välillä menen mukaan. Eiköhän sinne veteen sitten ehdi.

   Hyvää keväistä viikonloppua sinullekin, kyllä nyt jo on ennustettu lämpenevää...

   Poista
 2. Ehjä, puhdas hangenpinta on kaunis. Tänä talvena moni on saanut ihailla sellaista.
  Sinun talvesi on ollut työntäyteinen, mutta myös kuntoa kohentava lumitöineen, puidenkantamisineen.
  Minun talveni varmasti helpoin moneen vuoteen. Lunta noin metri esim. viime vuotista vähemmän. kattolumet tarvinnut vain kertaalleen pudottaa. Pihan lumityöt keveitä, kun on usein pakkaslumi.
  Tämän aamun pakkaslukemat pistän hieman kireimmiksi, mitä siellä oli aamulla. Oli reilut -36,5. Aurinko lämmitti ja päivällä vain -16.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, Aimarii, pistit pakkaslukemat paremmiksi.

   Onneksi täälläkin on paria kertaa lukuunottamatta ollut kevyttä pakkaslunta. Edelliseen talveen verrattuna tilanne oli uskomaton, nimittäin silloin kolaa tarvitsi vain kerran. Nyt talvi näytti kyntensä ja kolattu on kymmeniä kertoja.

   Poista
 3. Sulla onkin ylenmäärin tekemistä! Täällä on ollu pakkasjakso, niin ei lunta. Tosi kylymä tuuli, vaikka aurinko paistaa ei tee mieli pitkille lenkeille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut erilainen talvi, kun mies on sairas. Siksi talonmiehen työt on minulla.

   Meillä höytäilee lunta, keväästä tai auringosta ei nyt ole tietoakaan. Sää lauhtuu ja liukkaus lisääntyy.

   Poista
 4. Positiivisen kautta otat tuonkin työmäärän <3
  Näin viime yönä unta, että peipposet oli tulleet, uskon vahvasti että se oli enneuni, ja kohta on vedetkin vapaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana uni, RH, se varmaan toteutuu, uskotaan niin :D

   Eihän tässä auta kun työt on tehtävä, jos tiedät jonkun joka haluaa ostaa kksi taloa: 300 neliötä ja mahtavan puutarhan, niin vinkkaa, sinähän nämä olet nähnyt :)

   Poista
 5. Lupaavasti välillä tuntui jo keväiseltä, mutta sitten taas tuli pakkaset ja lumipyryt. Ja taas tänäänkin näkyy tuiskuttavan.
  Mieluummin jo tervehtisin aurinkoisia päiviä ja vaikka rapakelejä, kun tienposkesta alkaa lumet vähitellen paeta kauemmaksi. Ja samalla kuuluisi "raivoisa" tinttien viserrys. Sitten nuokin polunvarret sulaa! Kyllä se päivä vielä tulee!

  VastaaPoista
 6. Aropupuna on hyvä loikkia!

  Hurja on ollut talvesi, toivottavasti kevät jo vähitellen alkaisi näyttää voimansa! Kypsyttää itseänikin lumet ja pakkaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on täynnä pupujen jälkiä, Susu, joten aropupulla on kavereitakin :)

   Eipä olisi syksyllä uskonut miten paljon sitä jaksaa kun on pakko.

   Poista
 7. Oonko jäänyt jostain paitsi? Body-bikini-fitness -kisa :DD Ilmoittaudun välittömästi ;D

  VastaaPoista