Sivut

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Viikon 6 krapu - Keinoruokaa

Keinoruokaa

Ruoka ei saa nykyään sisältää mitään, kaiken pitää olla -ton. Suolatonta, sokeritonta, gluteenitonta, laktoositonta, mautontakin.

Ruokavirasto on ohjeistanut kasvituotteista, että lihaa jäljittelevistä valmisteista saa käyttää makkara-, pyörykkä- tai pihvi-nimitystä, mutta ei filee, kinkku tai paisti.

Ei saa sanoa kasvissalami. Salamin valmistusprosessi on ”omalaatuinen”. Nakin valmistusprosessi sen sijaan ei, koska nimet soija- ja porkkananakki ovat sallittuja.

”Lihavalmisteita jäljitteleviä elintarvikkeita ei voi nimetä kasvilihaksi, koska kasvilihaa ei ole elintarvikkeena olemassa”, kerrotaan Ruokaviraston sivuilla.

Soluviljelmässä tuotetusta lihasta käytettiin ennen nimitystä keinoliha. Nimitys on harhaanjohtava, sillä itse lihassolut ovat samanlaisia, vaikka onkin tuotettu eri keinoin kuin perinteinen liha.

Eipä noista ruokahalu herännyt.


 _________________________________________________________________________

Viikon 6 krapusanat ovat:  perinteinen, mauton, harhaanjohtava

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis. 


32 kommenttia:

 1. Hyvä setti tämän päivän ruoka-asioista! Kysymys kuuluu: mihin on terve järki unohtunut, sen käyttö lienee sallittua. Valintahan on jokaisen oma, mutta tiukkapipoinen näpertely ei herätä innostusta, eikä ruokahaluja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se terve järki on hävinnyt Takkutukka. Miksi ihmeessä pitää kehitellä kaikenlaista keinotekoista, kun normaali suomalainen ruoka on terveellistä ja lähellä tuotettua.

   Perinetisiä ruokia valmistettaessa saa sen tuoksunkin, joka herättää ruokahaluja :)

   Poista
 2. :D. Kaikessa hulluudessaan niin totta.

  Asiaa ainakin jossain määrin läheltä liipaten tutkailin kerran kovasti hehkutettujen L:llä alkavan, mutta nimeltämainitsemattoman ketjun, herneproteiinilla mainostetun vegejauhiksen tuoteselostetta.

  Sisältää veden ja säilöttyjen herkkusienten lisäksi mm. seuraavaa:
  suola, happo (sitruunahappo), hapettumisenestoaine (askorbiinihappo)], puhdistettu kookosrasva, 9% herneproteiinia, 7,4% vehnäproteiinia, rapsiöljy, 3,8 % soijaproteiinia, soijajauho, mausteet, emulgointiaine (metyyliselluloosa), suola, aromit, hernetärkkelys, hiivauute, bambukuitu, punajuuritäysmehutiiviste, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, natriumasetaatit), savuaromi.

  Että eipä muuta kuin terveellistä vegesapuskaa kokkailemaan.
  Erityisesti bambukuitu (jonka olisin yhdistänyt paremminkin tekstiileihin) ja metyyliselluloosa houkuttelee..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johan on luettelo! Ei ensimmäisenä mikään syötävä tule mieleen. Enemmänkin joku puhdistusaine :)

   Kiitos Annukka, tuskin kuitenkaan kokeilen...

   Poista
 3. En ole juurikaan kokeillut noita eri kasvisvalmisteita. Jos teen kasvisruokaa, teen sen perunasta, pavuista, linsseistä, juureksista ja sen sellaisista.
  Olen aina ihmetellyt, miksi noiden kasvistuotteiden pitää jäljitellä lihavalmisteita, juuri niin kuin soijapihvi, porkkananakki yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen ihmetellyt, Susu. Jos haluaa syödä kasvisruokaa, niin ok, muta eihän sen tarvitse näyttää lihalta. Esim porkkananakit, mitä varten niiden nimi on nakit, mielikuvituksen puutetta :)

   Poista
 4. Itse olen kyllä kasvissyöjä, mutta toki katson mitä ostan. Suomalaisesta Härkiksestä saa hyvää kastiketta esim. perunan ja salaatin kera syötäväksi. Joskus 80-luvulla ostin Franssilan kasviskeittokirjan ja on niitä paljon muitakin, joiden avulla olen oppinut tekemään maukasta kasvisruokaa. Mutta jos olen kylässä, minun takia ei tarvitse alkaa vääntää kasvisruokia. Kyllä syön sitten vaikka sitä lihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvissyönti on ihan hienoa asia jos on perehtynyt siihen ja syö kunnon ruokaa. Nostan myssyä AilaKaarina.

   Nuo keinotekoiset ovat ihan eri juttu,

   Poista
 5. En minäkään kasvissyöjä ole, mutta yritän syödä vähemmän lihottavia ruokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen sekaruokainen, pyrin syömään monipuolisesti. Mutta noita keinoruokia en halua.

   Poista
 6. Mainio selonteko tämän hetken -tomiin ruoka-aineisiin. Joka tuohon lähtee, ei varmuudella tiedä, mitä keinotekoista itseensä lappaa.
  MInä tykkään kasvispainotteisesta ruuasta höystettynä kananlihalla, myös siskonmakkarat maistuu keitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii, kaikenlaisia aineita keinoruokiin ympätään.

   Samanlaiset on ruoka-ajatukset minulla, kasviksia ja lihaa/kalaa lisänä. Siskonmakkarakeitto on tosi hyvää!

   Poista
 7. En ole maistanut lihaa jäljitteleviä tuotteita eikä tee mielikään. Normaali perusruoka on parasta. Me syödään paljon vihanneksia, hedelmiä, broileria ja kalaa, punaista lihaa vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään maistanut, Riitta. Enkä oikein ymmärrä miksi niitä pitää kehitellä. Samalla linjalla on minun ruokavalioni, perusruokaa, nykyään vähemmän punaista lihaa, joskus kuitenkin.

   Poista
 8. Hyvä Mieli -haaste:https://sushuokailee.blogspot.com/2022/02/hyva-mieli-haaste.html
  Linkkiä saa levittää!

  VastaaPoista
 9. Jokaiselle jotakin ja loput jätteisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Maarit, kai noita keinotuotteitakin joku syö.

   Poista
 10. Jos menisin metsään pokasahan kanssa tukkeja kaatamaan, niin ehkä tirripaisti olisi paikallaan. Mutta kun en, niin kasvipohjaisilla proteiineilla pärjää oikein hyvin.:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Mutta kuule pasanen, leivinuunissa paistettu tirripaisti on hyvää :)

   Poista
 11. Luulisi prosessoitu kasvis on yhtälailla epäterveellistä kuin kaikki muukin käsitelty, muokattu ja elintarvikevärillä kyllästetty ravinto. Pitääkin vierailla noilla Ruokaviraston sivuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä enemmän muokataan ja värjätään, Kirsti, niin sitä kummallisempi tuote syntyy. Ei sitä oikein ruoka-aineeksi voi enää kutsua. Oli sitten kasvis, liha ja keinoruoka.

   Poista
 12. Kasvispainoitteisesti kaikkiruokainen, perunat, porkkanat omasta maasta. Ja kyllä nakki on nakki ja porkkana on porkkana. Se on pihvi! Erinomainen krapu keskustelun pohjaksi Cara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anli itse. Samoilla linjoilla olen. Katselin kuvaa siitä porkkananakista kun googlailin, niin se näytti kyllä hyvin erikoiselta. Ei tietäisi mitä syö.

   Poista
 13. Vaikeaksi on mennyt nykyisin, onneksi ei tarvitse vamistaa niitä "kaikettomia" ruokia, vaikka tietysti allergiat on sitten eri asia.
  Jonkun kerran olen maistellut ihan mielenkiinnosta jotain B:llä alkavaa tuotetta, oli sitkeää kumimaista, eikä maistunut millekään. Ruokahan tulisi olla hyvää. Ei tietty lihakaan maistu millekään, vaan pitää osata maustaa, se taito voi minulta puuttua.
  En halua syödä tuollaisia Annukan kertomia aineita sisältävää, jos näen tuoteselosteessa esim Soija-hiivauute-bambu-punajuuri-jotain. En osta.
  Vatsa on mennyt hyvin oudoksi nykyisin, vaikka kuinka hyvää olisi, niin illalla tietää oliko se sopivaa. Kaikki mausteetkaan ei sovi.
  Enkä ymmärrä miksi pitäisi vääntää jostain esim "joulukinkku" jossa ei olisi lihaa.
  On kyllä hyvä Krapu-kirjoitus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie.
   Totta, miksi kasvispohjaisista aineksista pitää tehdä lihan lihan näköistä, kumma juttu.

   Ihan perinteinen kotiruoka on minun mieleeni. Teen yleensä keittoa tai laatikoita ison annoksen ja pakastan osissa. Joskus syön lohikeittoa kolme päivää peräkkäin, kun se on hyvää, eikä viitsi pakastaa.

   Poista
 14. Juuri näin. Keino ei ole aito.
  Mitä enemmän kommentteja luin tuli mieleeni keinoihminen. Tuolla ne keikistelee ja töröttää viekottelevalla katseella: 'Seuraa juuri minua!'
  Aito ruoka ja aito ihminen sen sijaan toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu BLOGitse. Keinoihminenhän siitä on tuloksena jos keinotekoista rvintoa saa. Hui.

   Pysytään aitoina ja syödään normaalia suomalaista ruokaa.

   Poista
 15. Taidan keittää edelleenkin pottuni itse. Noita tutkiessa menee järki ja ruokahalu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunat kiehuu täälläkin Ainakki, tai mene uuniin vaikkapa silakkalaatikoksi.

   Poista
 16. En ole ymmärtänyt miksi kasvisruuan pitäisi jäljitellä liharuokia ulkonäöltään tai maultaan. Makkarat ja pihvit kasvisversiona eivät kyllä vastaa aitoa liharuokaa. Miksi ei vaan voi olla reilusti kasvisruokaa ilman jäljittelyä. Maku ratkaisee ja kasvisruoka parhaimmillaan on maukasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se on, seita. Minustakin ruoan pitää näyttääkin siltä mitä se on. Liha/kala tai kasvis, muut ovat sitten jotain muita tuotteita.

   Poista