Sivut

keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Kulttuuria kesään

Ajelimme ystäväni kanssa eilen Noormarkun suuntaan, teimme opastetun kierroksen Villa Maireassa. 

Villa Mairea on Porin Noormarkussa sijaitseva arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema rakennus, joka valmistui vuonna 1939 Harry ja Maire Gullichsenin kodiksi.

Sieltä ajelimme vielä ympäristön kauniita ja hyvin hoidettuja maisemia kiertelemässä. 

Sisällä Villa Maireassa ei saa kuvata, tässä muutama kuva pihalta. Paikka on kaunis, hyvin hoidettuine pihoineen. Yläkerta on vielä yksityiskäytössä, joten siksi kuvauskielto.

Noormarkun kivikirkkokin sattui matkan varrelle ja poikkesimme sisään.


Kirkko on modernimpi versio keskiajan kivikirkoista. 


Päivän reissu virkisti mukavasti kesän laiskottelun lomassa. Jos matkaatte tuonne päin, varatkaa netistä etukäteen liput opastetulle kierrokselle, talosta sai paljon uutta mielenkiintoista tietoa oppaalta.15 kommenttia:

 1. Kiinnostavan oloinen kesäretki, jota kauniit kuvasi todentavat! Huvila pihapiireineen näyttäisi istuvan luontevasti mäntymetsämaisemaan. Kivikirkoissa on ihan oma viehätyksensä ja niissä on aina mukava poiketa omasta ajatusmallista riippumatta.
  Aina reissuilla ollessakin on tullut käytyä/istahdettua kohdalle tulleissa kirkoissa ja maaseudun pienissä kappeleissa sekä sytytettyä kynttilät...
  Oivaa kesäohjelmaa ja arjen katkaisemista, uudet maisemat - uusia ajatuksia;)

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Villa Mairea on kuin luotu paikalleen. Sen rakentamisesta kertoi opas, että ympäröivä mäntymetsä inspiroi Aaltoa kaikessa. Sen huomasi huvilan sisällä, kaikki muistutti mäntymetsän ja varsinkin mäntyjen runkojen värejä ja muotoja.

   Kirkkojen viileyteen on kiva poiketa. Sattui olemaan opaskin kirkossa, hän kertoi alttaritaulusta ja muista maalauksista.

   Poista
 3. Tuollaiset päivän retket kauniisiin kohteisiin ovat hyvää ja piristävää vaihtelua. Minkä näköistä sisällä oli, toistuivatko siellä Aallon muodot, olivatko huonekalut myös Aaltoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näkyi Aallot sisällä. Siis Alvar oli suunnitellut rakennuksen ja Aino sitten sisustuksen ja hankitut taideteokset, joita oli paljon. Monissa veistoksissa näkyi kaareva tuttu muoto.

   Silmä lepäsi ja voin kuvitella miten tuollaisessa kauniiden esineiden ympäröimässä kodissa olisi asua.

   Poista
 4. Kaikkea kivaa löytyy lähimatkaillenkin. Olikohan se juuri Noormarkku, missä joka puolella oli koirankieltomerkki, joten valitettavasti meidän matkailu oli hyvin typistynyttä siellä. Puistoissakaan ei saanut koirien kanssa kävellä, mutta kävelin silti vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy tosiaan läheltä, reilut sata kilometriä oli tuonne. Vieläkin lähempää löytyy kaikenlaista.

   Noormarkussa oli upeita isoja puistoja, komein jättisuurine puineen. En nähnyt koirankieltomerkkejä, mutta en kiinnitä niihin ehkä huomiota. Nurmikot oli kaikki aivan lyhyitä ja tyylikkäitä, julkisiin ulkoilupaikkoihin sopivia. Kaunista seutua.

   Poista
 5. Hienoja kohteita oot löytäny reissullas. Noormarkkua en ois osannu sijottaa (ihan)kartalle, mut Pori antaa viitteitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noormarkku kuuluukin nykyään Poriin. Oli kyllä kaunista seutua ja upea tuo Villa Mairea.

   Poista
 6. Onpa hienosti huomioitu luonto ja ympäristö Villa Mairean suunnittelussa. Istuu maisemaan.
  Kaunis kivikirkko Noormarkussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alvar Aalto on ottanut inspiraation ympäröivästä mäntymetsästä. Se näkyy talossa kaikissa yksityiskohdissa. Pylväät muistuttavat männyn runkoja jne.

   Poista
 7. Kyllä on Aalto osannut suunnitella hienosti. On tuosta ollut tvssäkin juttuja. Jotenkin en vaan ole osannut sijoittaa kartalle Villa Mairea, että se on tuolla. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kyllä tuo Villa Mairea on tosi kaunis kokonaisuus, kannatti käydä. Suosittelen.

   Poista
 8. Voi miten kiva postaus. Kauniit maisemat ja rakennukset. Tuttavani on muuten tehnyt sen Noormarkun kivikirkon kiviaidan :-) Tuttua seutua minulle siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Der Seidenspinner. Se kiviaita olikin kaunis. Koko seutu oli todella kaunista puistoineen, vanhoine rakennuksineen. Kaikki oli vielä niin hyvin hoidettua.

   Poista