Sivut

sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Viikon 45 kuvakrapu - Taidetta

 Taidetta

Suomeenkin on levinnyt tapa, jossa käytetään tyhjiä taloja taiteen esittämiseen, kunnes talo sitten lopulta hävitetään. Mainio idea.

Moni vanha rakennus saa näin vielä uuden elämän edes vähäksi aikaa. Talon omistaja voisi vaikka periä pienen maksun katsojilta kun taiteilijat saavat työnsä valmiiksi.

Kaupungissa tällainen tarjoaa oivan alustan spraymaalauksille. Ulkopuolella on iso muraali ympäri talon. Sisätilat ovat täynnä pienempiä teoksia. Taiteilijoita on lukuisia.

Tällaista taiteen tekemistä pitäisi tarjota enemmän nuorille maalareille, jäisivät tavalliset kohteet edes hetkeksi ilman spraymaalattuja sotkuja.

Puskutraktori tunkee katosta, seinät murtuvat päälle ja vessat kasvavat hometta, mutta väliaikaisuus on kaunista ja kiehtovaa. Edes hetken.

Syksyllä vanha tehdasrakennus puretaan. 
-------------------------------------------------------------------------------

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat tai  kuva tai alkuteksti ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis. 


20 kommenttia:

 1. Innostava ja positiivinen idea, kerrassaan loistoaate!!
  Win-win -tilanne: luoville kyvyille ja taiteilijain aluille mahtavat tilat toteuttaa itseään ja rakennuksille lisää elinpäiviä. Ehkäpä jotkut nuoret näin ollen lakkaisivat hortoilemasta se pakollinen spraypurkki taskuissaan pitkin pimeneviä iltoja töhrimässä ja kenties joku heistä innostuisi alallekin noin pitkäjänteisemmässä mielessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos takkutukka.
   Purettavia taloja löytyy esim Tampereelta jatkuvasti. Sitten ne vain odottavat päätöksen toteuttamista jopa vuoden. Ehtisi käyttää taiteiluun.

   Poista
 2. Joo, olis luvallisia seiniä graffiteille. Viime kesänä olisi ollut Tammelassa sellainen talo, johon oli tehty taidetta. Ei vaan tullut käytyä katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Emilie, nyt noita on ollut muutamia Tampereella ihan keskustassakin.

   Poista
 3. Onneksi noita taiteiltuja purkutaloja on alkanut olla enenevässä määrin. Muistaakseni täällä Hgissä oli Hotelli Helkassa muutama taiteiltu huone ennen kuin ne huoneet remontoitiin. En ehtinyt käydä siellä, mutta kuvat olivat huikeita.
  https://yle.fi/a/3-11729905

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hienoja huoneita Helkaan tehty, katsoin linkin. Kiitos siitä Susu.
   Tampereellakin on jo opittu jonkun verran jättämään taiteelle tilaa purkutaloissa.

   Poista
 4. Hieno idea todellakin. Itse aloin tosin seurata kahta arkkitehtiä, olivatkohan pariskunta, joiden mielestä olisi viisaampaa korjata vanhoja taloja, jos ne suinkin ovat korjattavissa kuin purkaa ja rakentaa uutta. Vanhat talot ovat sitä paitsi paremmin tehtyjä kuin nämä nykyiset, jotka tehdään osin vailla riittävää ammattitaitoa. Alihankkijat käyttävät halpaa ulkomaista työvoimaa, jonka ammattitaito voi olla todella huonoa. Betonistakin sen verran, että sen hiilijalanjälkeä on toki yritetty kovasti pienentää, mutta jos ilmastonmuutokseen on uskominen, se ei edelleenkään ole hyvä vaihtoehto. Entä sitten puu. Ei metsiä, edes tuotantometsiäkään voi loputtomasti tuhota. Ja vanhat rakennukset ovat usein myös kauniita. Hesassa onkin jo vanhoja tehtaita muutettu asunnoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä purettavia taloja on monenlaisia, AilaKaarina. Osa on tosiaan siinä kunnossa, että ei voi enää korjata. Siksi minusta on hyvä, että purkamista odotellessa annetaan spraypurkkien suihkia.

   Poista
 5. Purettaviille rakennuksille voisi tosiaan pistää "purkukarenssin" tietyksi ajaksi, jolloin muisteltaisiin rakennuksen historiaa taiteen keinoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, pasanen. Rakennuksen erilaiset käyttötarkoitukset kiertäisivät kuvina eri huoneissa ja ulkopuolelle jotain vaikuttavaa.

   Poista
 6. Voi miten hieno! Missä tämä on?
  Meillä annettiin kuopukselle maalipurkki ja suti käteen, se sai maalata keittiön seiniin taidetta ennenkuin siihen vedettiin päällysmaali. Jääkaapin takana on vieläkin joku kissankuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajatus teilläkin.
   Tämä rakennus oli Treen keskustassa lähellä rautieasemaa. Koko kesän tekivät sinne taidetta. Sattumalta kävelin ohi lokakuun alussa ja kuvasin. Nyt talo on jo purettu.

   Poista
 7. Kannatetaan, tilaa taiteilijoille :) On tosi hieno muraali!

  VastaaPoista
 8. Tylsät julkisivut taiteelle! Luvalla tietenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just, anli, harmaat sementit peittoon ja väriä esiin.

   Poista
 9. Taidolla maalattu muraali, pienempikin teos, ovat upeita katseenvangitsijoita. Vain liian usein sprayllä on töhritty joku kirjain tai suttua vääriin paikkoihin, sähkökaapit ja alikulkusilltojen reunat ovat suosittuja kokeilupaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä purettavissa taloissa on hyvä taiteilla, aimarii. Jäävät ne muut kohteet vähemmälle sotkemiselle.

   Poista
 10. Ajatus istuu hienosti nykyiseen eetokseemme. Taideteoksella on lyhyt elinkaari, talon purkamisen jälkeen tuokin maalaus häipyy johonkin.
  Se on vähän kuin yhden tuttavan muutto omakotitalosta pieneen asuntoon. Hänellä oli laaja kirjasto, josta hän pääsi eroon repimällä kannet irti ja laittamalla paperinkeräykseen.
  Olisin työssäni tarvinnut noin sataa kappaletta yhtä alle kymmenen vuotta sitten julkaistua kirjaa. Sen painos on loppu, eikä uutta oteta. Harmi, ettei kirjaa julkaistu palvelukustanteena....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vähän tätä someen viittaavaa, hetken kestää ja sitten uudet kuviot.

   Kuulosti tutulta: viime vuonna muutin omakotitalosta pieneen asuntoon ja kirjamäärä oli tuhansia, joita piti jonnekin sijoittaa. En olisi raaskinut repiä, joten tuttavat, ystävät ja divarit ym saivat kirjat.
   Kukaan ei nykyään maksa kirjoista mitään, joten rikastumaan en päässyt.

   Poista