Sivut

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Veteen on päästävä

Terveisiä järvestä!
Useimpina aamuina pyrähdän tuohon läheiseen uimarantaan autolla ja menen järveen juoksemaan. Järvihölkkäämään.  12 vuotta olen lajia harrastanut kaiket kesät.  Ai kuinka tekee eetwarttia kipeälle polvelle. Voi sanoa, että vesi on vielä sen verran viileää, että sillä on turvotusta laskeva vaikutus. Muutenkin juoksuasento tekee kipeälle polvelle vedessä hyvää. 

Eilenkin sunnuntaina aamulla olin aivan yksin, joinain aamuina pari naista tästä samalta kylältä tulee aamu-uinille.

Eikä näin kesän edetessä maisemissakaan ole valitamista. Rantaan laskeutuu mäki parkkipaikalta ja kesäkukat ovat jo kauneimmillaan. Tuohon on levinnyt hylätyltä kesämökiltä ruusujakin.Tyyni järvi odottaa hölkkääjää


Takaisin noustessa on tien toisella puolella samanlainen kukkaniitty:
Vedessä juoksemisen aloitin kesällä 2005 kun jalan hiusmurtuma jalkaterän päällä esti silloisen juoksuharrastukseni. Joku ehdotti juoksemista vedessä, kun siellä hevosiakin (!) juoksutetaan. Kaikki veteen liittyvä kiehtoo minua ja ostin silloin tuon vesijuoksuvyön. Lajiin jäin koukkuun ja juuri luonnon vesissä, järvissä, se on parhainta. Joka reissuun kesällä täällä kotimaassa pakkaan autoon yhden kassin jossa on uintivehkeet ja juoksuvyö. 


17 kommenttia:

 1. Lapsuudessa tuli suurinpiirtein asuttua kesät järvessä, kun oli kävelymatkan päässä kotoa, mutta nyt on mukavat rannat automatkan päässä, joten ei tule lähdettyä, kun uimahallille on matkaa muutama sata metriä kaunista koivukujaa pitkin. (Juu, muistan kyllä, että sinä et tykkää uimahalleista ;)).

  Kesälomalla Vuokatissa on taas hiekkapohjainen järvi muutaman askeleen päässä takapihalta, joten siellä tulee pulahdettua, mutta ei sitä oikein uimiseksi voi sanoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin asuin joessa tai järvessä lapsuuden kesät. Lähellä oli joki ja sitten kun sain lähteä fillarilla, menin järvelle.

   Muistit! Uimahallit ovat surkea korvike luonnonvesille. Niissä saa tuijottaa kaakelia ja väistellä hitaita keskenään juoruavia vesijuoksijoita :D

   Minulle taas järven pohjalla ei ole mitään väliä, menen syvältä rappusia ja lähden etenemään :)

   Poista
 2. Oot sinä kyllä reipas, minä en ole koskaan ees kokeillu vesijuoksuvyötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vöitähän saa täällä ainakin uimahallissa ilmaiseksi lainata. Kannattaa kokeilla. Ja luonnossa, järven maisemia katsellen ja omia ajatuksia miettien, mikäs sen parempaa. Vietän kesällä järvessä n 10 tuntia viikossa, helteillä enmmänkin. Reissuissa sitten vähemmän, mutta järveen on päästävä, en lähde kylään yöpymään jos järveä ei ole lähellä :)

   Poista
 3. Huh-hei, mikä melkoinen vesipeto siellä luuraa, kunnioitettavia tunteja! Uimahallit ovat steriiliydessään lievästi ahdistavia ja jos milloin lämpimään veteen pulahdan sen pitää olla luomua vettä kaislikontuhinoineen, aaltoineen ja horisontteineen päivineen.
  Kauniit ja kesäiset kuvat reitinvarrelta todentavat tienpenkkojen kunnon vanhan ajan niittymäistä väri-iloittelua ja tuoksua, kerrassaan upeaa. Juhannusruusu on avaamassa nuppujaan ja sen myötä kohti keskikesän juhlaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella pääsee avantoon ja heti jäiden lähdettyä tuohon lähijärveen. Aluksi uimaan jäiden sekaan ja sitten jo vyö mukaan ja hölkälle. Niin kevät etenee kesään, jolloin minua ei saa kovin helopolla järvestä pois ennen kuin olen ihan puhki.

   Samaa mietin tuosta niittykukkien mäestä, oikea vanhanajan kaunis juhannusmaisema. Ruusut ehkä aukeavat juuri juhannukseksi.

   Poista
 4. On tosiaan hieman nätimmät maisemat kuin uimahallin juoksuradalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puita, pensaita, kaislikkoa - eikä yhtään kaakeleita :)
   Lisänä raikas ilma ja sininen taivas.

   Poista
 5. Kyllä maisemat on nyt niin kauniit, ei uskois että samat tienoot oli ihan kamalat joskus marraskuussa.
  Mua hirvittäis järvihölkätessä se, jos jalka osuis johonkin yllättävään esteeseen siellä vedessä. Ei yhtään haittais ajatella, että se on sata metriä syvä, koska sitten ei ainakaan osu mihinkään. Liekö kammo jäänyt niistä uppotukeista, mitä muinoin Kemijoessa lillui. Virtakaan ei ollu niin pelottava, jos sen tiesi ja siihen osas varautua, mutta ne tukit oli oikeasti vaarallisiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo uimarannan tienoo kyllä putsataan sukeltajien toimesta joka kevät. tosin minä aloitan aikaisemmin juoksemisen. En osaa ajatella, että siellä mitään olisi mikä pahasti osuu. Moni on kysynyt enkö pelkää, että hauki puree tms :)

   Tuo Kemijoki ja tukit olisi kyllä vaarallinen yhdistelmä. Porvonjoessa lapsena minäkin aloittelin uimaan, virtaan jotenkin tottui.

   Poista
 6. Miten pukeudut vesijuoksuun? Minä en tarkenisi uimapuvussa kuin korkeintaan pulahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun vesi alkaa olla päälle +15 C, juoksen uimapuvussa. Kylmemmässä juoksen märkäpuvussa. Avantouinnissa olen jo yli 20 vuotta tottunut kylmään veteen.

   Tänään vesi oli +16 ja ilma +10 C

   Poista
 7. Kauniit maisemat! Siis eikö vesijuoksussa poljetakkaan pohjaa vasten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehei, syvällä vedessä hölkätään. Juuri siksi laji on niin hyvä polvinivelillekin.

   Poista
 8. Ahaa! Täytyykin kokeilla miten onnistuu meressä. Mulla oli siis ihan väárä käsitys :D

  VastaaPoista