Sivut

maanantai 8. tammikuuta 2018

Katsooko ruokasi sinua?


En ole koskaan harkinnut ryhtymistä vegaaniksi. Lähinnä siksi, että pidän kovasti kalasta ja samoin minusta oivalliset maitotuotteet ja kananmunat ovat aivat ehdottoman tärkeitä ja edullisia ruokapöydässä. Lihastakin pidän ja sitä syömme muutaman kerran viikossa eri muodoissa. Myös jauhelihaa. Kasvisten syöntiä meidän perheessä on kuitenkin maximoitu niin, että jokaisella aterialla on runsaasti sekä salaattia että lämpimiä kasviksia. Näin on ollut jo vuosikausia. Kasvisten määrää ja lajeja vaihtelemme vuodenajan mukaan. Kesällä ja syksyllä syömme kotimaisia salaatteja, kaaleja ja tomaatteja, sieniä ym. Myöhemmin talvella enemmän mainioita kotimaisia juureksia. Porkkanoita, lanttuja, punajuuria ja perunoita. 

Tänään oli Aamulehdessä tällainen juttu:

Aamulehti 8.1.2018

En voi laittaa linkkiä juttuun, koska tuo digisisältö oli vain tilaajille. Juttu liittyy tammikuussa järjestettävään vegaanihaasteeseen. Miksiköhän tuo haaste on juuri tammikuussa, kasviksia olisi parhaiten tarjolla syksyllä? Liittyyköhän tämäkin taas johonkin vuoden alun painonpudotus/kasvisruokalupauksiin. Parempaa mainosta saisi syksyllä kasvisten ja juuresten kypsyttyä.

Pitkälle pitää ajatuksissa mennä jos jauhelihassa näkee katseen. Suorastaan pidin typeränä moista lausetta. Nykyään jauhelihassa on merkintä mistä tilalta se tulee ja mitä se sisältää. Erinomaista ruokaa, halpaa, kätevää ja helppoa valmistaa ruoaksi. En minäkään kasvisyöjien ruokia arvostele, vaikka joskus tekisi mieli sanoakin, että miksi pitää syödä jotain toiselta puolelta maapalloa tuotua eksoottista kasvista/hedelmää kun kotimaiset ovat halvempia ja vähintään yhtä terveellisiä.

Vegaanihan välttää kaikkea eloperäistä ravintoa, lihaa, kalaa maitoa ja kananmunia. Jos ei halua syödä lihaa, niin miksi ruoka on oltava samannäköistä kuin lihansyöjillä? On mainostettu vegaanipurgeria, vegaanikinkkua ym. Joulun alla Prismassa oli lappu, jossa kerrottiin, että vegaanikinkut ovat loppuneet. Kinkku on aina käsittääkseni sianlihaa ja köntti jotain muuta ainetta (en tiedä mitä) on jonkun muun niminen kuin kinkku.

Monien vegaanien yksi proteiininlähde ovat tofutuotteet. Tofu, jota kutsutaan myös nimellä soijajuusto, on soijamaidosta juoksettamalla tehty ruoka-aine. Tofua käsitellään jos vaikka millä menetelmillä mm savustamalla, muutenhan se on aika miedon makuista. Itse en voi syödä allergioitteni takia mitään soijaa sisältävää, joten en ole kuin joskus erehdyksessä maistanut tofua. Eipä tuo kovin kaksiselta maistunut.

Pysyn edelleen vakaasti sekasyöjänä ja painotan ruokavalioni kasviksiin, kalaan, juureksiin ja lihaan sekä erinomaisiin suomalaisiin maitotuotteisiin. 

21 kommenttia:

 1. Kasviksissa on se hyvä puoli kaiken muun lisäksi että niiden sisältämä proteiini (nyt ajatellaan lihasmassan kasvattamista) on peräti parempaa kuin eläinkunnan vastaavat ja ovathan kasvikset sekä juurekset ok, mutta kyllä mulle ravinnon peruslähde on se vanhanaikainen pottu ja liha, kaikki muu rakentuu näiden ympärille.
  Teen nimittäin tasa-arvoista työtä syönnin suhteen; ostan tuosta naapruissa olevasta S-marketista lähes joka kerta..olkoon, joka kerta sellaisen 400gr rasian savulohisalaattia joka on taivaallisen hyvää ja samaisesta tiskistä lämpimän safkan joka on niinikään ja joka jumalan kerta perunamuusia ja lihapullia.
  Tällä joka kerta en tietenkään tarkoita sitä että joka kerta kun käyn kaupassa mutta silloin kun asioin tuolla tiskillä, niin kyllä ja asioin suht usein koska yksineläjälle tulee halvemmaksi ostaa todella iso annos muusia ja pottuja kun alkaa tekemään itse. Tietysti tässä mun laskelmassani on sähköt ja vedet mukana mutta on totta että jos safkaa tekee, sitä on vaikeaa eikä edes kannata tehdä vähän ja sitten kun sitä on useammaksi päiväksi peräkkäin, niin johan tuo rupeaa korpeemaan. Koittakaa itte syödä makkarasoppaa kahdeksan päivää putkeen, se on mun ennätys kun mä opettelin tekemään noita keittoja. Jessus sentään, vieläkin tökkii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle käy eläinkunnan proteiini hyvin ja tuleen sitä toki huomaamatta monista kasviksistakin syötyä.

   Se savulohisalaatti on hyvää, olen ostanut sitä pari kertaa.

   Mitä tulee niihin keittoihin, niin näin kaksistaankin tulee tehtyä isoja määriä, aivan kuten karjalanpaistia leivinuunissa 7 litran valulurautapadassa :) Mutta meillä pakastetaan loput ja syödään myöhemmin.

   Poista
 2. Olen muuten samaa ihmetellyt, että miksi ihmeessä vegaaniruoan pitä muistuttaa liharuokaa? Vihannes vihanneksena ja liha lihana.

  Heh, hiukka tyhmä on ihminen saanut olla, jos vasta vanhemmiten on tajunnut, että lihaa saadaan eläimistä. En tiedä, onkon tuon jauhelihasilmien toteamuksen sanonut tuo kuvan naishenkilö, mutta kyllähän nyt päiväkoti-ikäisekin tietävät, mistä jauheliha tulee.
  Olen muuten myös miettinyt, että kun ihmiset halaavat puita saadakseen niistä voimaa ja sielulleen vastakaikua, niin eikö sama voima piilee porkkanoissa, lantuissa jne? Sellerilläkin voi olla sielu, makaaberia syödä sitä.

  Ylipäänsä nuo teemakuukaudet närästävät. Vain länsimaisella ihmisellä on varaa sellaisiin.

  Sekasyöjänä minäkin pysyn ja suosin kotimaisia juureksia. Muut tehköön keittonsa myskikurpitsasta, minä nautin lantustani. Padassa valmistuu ruokaa viideksi päiväksi, olen tottunut syömään samaa ruokaa monta päivää peräkkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellerillä sielu :D

   Poista
  2. Susu: Kyllä sen sanoi tuo kuvan naishenkilö, häntä haastateltiin jutussa. Hänelä oli ruokaherääminen tullut tuijottaessaan jauhelihaa :) Minustakin monilla teemaviikoilla ja haasteilla, kun ne liittyvät ruokaan, on huono kaiku. Hyväksyn itse sen mitä muut, esim kasvissyöjät, syövät, oletan minunkin ruokavalion hyväksyntää yhtä kaikki. Meilläkin syödään usein parina päivänä samaa pataa tai soppaa, sitten kun tarkoituksella tehdään leivinuunissa paljon ja eri ruokia, niitä pakastetaan.

   Pastore: sellerissä on hieno maku ja sehän tarkoittaa herkkää sielua.

   Poista
 3. No aatella jos lihansyöjillekin myytäis makkaraporkkanoita tai kinkkukaalia, vrt. vegaanikinkku, vegaanikebab jne. Kai sillä on tarkoitus houkutella lihansyöjiä vegaaneiksi?
  Lihantuottajat kärsii näistä lihattomuuskampanjoista, vaikka onhan se niin että lihantuotannon hiilijalanjälki on melkoinen. Mutta niin on niiden lentokoneella tuotujen persimonienkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä ne persimonet ja kaukaa lennätetyt hedelmät edes maistu miltään. Nehän kypsytetään väkisin jossain isoissa halleissa.

   Joo, minulle ei tullut selväksi, että mistä se vegaanikinkku oli tehty. Tofuköntti, vai. Erikoista.

   Poista
 4. Syön mitä eteeni laitetaan. Jos on nälkä niin lautanen on tyhjä minun jäljiltä. Oli sillä silmät eli ei ei, se on energiaa jota on saatava jotta ajatus kulkee ja ihminen liikkuu. Jos pitäisi lehmää lyödä kirveellä päähän että se ruoka ilmestyy lautaselle niin varmasti pystyisin, ei ole silti tarvinnut kokeilla. Tehoruokatalous ei silti edellytä paskoja oloja elukoille jotka ovat ruokaamme. Kasviksista kuulemma kuulu kirkaisu kun ne leikataan. Elämä on kuolemista.
  Kerran tarjottiin jauhelihana soijaa, täydestä meni, en vastusta mutta liivate ei ole elämää. Kaikki fundementalismi on perseestä!!! Jopa nuo huutomerkit. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotieläiähän on pudetty maailman sivu ihmisten ruokkimista varten. Kanoja, sikoja, lehmiä ym. Varsinkin meillä Suomessa kun talvet on kylmiä, energiaa saa parhaiten lihasta ja kalasta.

   Katselin kun tätini aikoinaan tappoi kanojaaan, kaula poikki ja seuraavana päivänä se oli padassa ja hyvää oli. Eikä tehnyt heikkoa.

   Poista
 5. Olen täysin samaa mieltä. Meillä syödään lihan, kalan ja kanan kanssa paljon vihanneksia ja perunaa myös. Porkkanat, punajuuret, kaalit ym. ovat lähiruokaa, samaa ei voi sanoa soijavalmisteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkevää ruoka-aineiden käyttöä teilläkin.

   Poista
 6. Jos jauheliha katsoo takaisin, suosittelisin kyllä lämpimästi asiantuntijan puoleen kääntymistä! Ituvaiheen joogakohdassa elämää läpikäyneenä ja takaisin sekaruotuun palanneen julistaudun tältä osin synnintunnoitta sekakäyttäjäksi.
  Tottumukset ovat ajan myötä ihan itsestäänkin kääntyneet lisääntyneeseen kunkin satokauden kasvisten, vihannesten ja juuresten sekä hedelmien käyttöön, mutta jauhelihalla, padoilla ja kunnon pihveillä on vankka sijansa kokonaisuudessa. Patoja ja keittoja kerralla kunnon kattilallinen, on sitten mistä touhupäivinä ottaa.
  Makoisia ruokaviikkoja ja valoisia kelejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla tavoin on käynyt teillä siis, kasvisten määrä on lisääntynyt. Jotenkin meilläkin kalaa ja lihaa on annoksissa vähemmän, riittä pienempikin määrä kun syö reilusti kasviksia ja juureksia.

   Sain suurta ihmettelyä satunnaiselta kävijältä kun kerroin tekeväni jouluksi rosollia. Sehän on mitä mainioin juuresruoka. Siitä muunneltuna raakaversio, porkkana raastena ja kaalia raasteena, niin awot, rosolli on uudistunut.

   Kiitos Takkutukka, aurinkoa ja kevään valoa sinne teillekin!

   Poista
 7. Mun tuli tästä mieleen muuan brittidokumentti, jossa tutkittiin, mitä vapaaehtoisten ihmisten joukko "sisältää" (sisuskalut siis).
  Mukana oli vegaani, jonka oletettiin olevan se kaikkein tervein, mutta tulos oli ihan päinvastainen. Vegaani kyllä vältti kaikkea eläinperäistä, mutta sen sijaan, että olisi oikeasti syönyt niinkuin ainakin mun mielestä vegaanius antaa ymmärtää, hänen päivittäiseen ruokavalioonsa ei kuulunut juuri paahtoleipää ja pähkinävoita kummempaa.

  PS. Mulla on tekeillä löyhänlainen vajaan viikon ruokapäiväkirja omista syömisistäni. On ihan hitsin työläs homma, mutta sinnittelen, koska olen päättänyt siitä aloittamani postauksen tehdä :). Josko sieltä vaikka löytyis joku sellainen pöperö, jota suakin huvittaa kokeilla ;). En lupaa, mutta ilahduttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein kuvitellaan, että kasvissyöjä on tai lihaa välttävä on aina terveempi. Näinhän se tosiaan ei ole. Kokonaisuus ratkaisee.

   Odotan kiinnostuksella postaustasi!

   Poista
 8. Öö, mun ruoka on katsonut mua monta kertaa. Hups, oon paha ihminen... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istuuko ruokapöydälläsi kana, porsas vai lehmä? Vai onko siinä uusi akvaario? :D

   Poista
 9. Juu, niin täälläkin. Joskus olin kasvissyöjä ja kait löytyy vieläkin jostain vegaanikinkun ohje, mut ei oo tullu tehtyä. En silloinkaan tajunnut miksi se ois pitäny muotoilla kinkun muotoiseksi.
  Hifistelkööt muut mun puolesta, jos ei oo muuta ongelmaa ihmisellä niin voi niuhottaa vaikka miten ruuan suhteen. Esim Jos on rahat vähissä, silloin sitä syö sitä mihin on varaa, ei voi hifistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvisyönti sinänsä on ihan ok, mutta Suomen oloissa talvella edelleen on sekasyönti halvempaa. Ruoka on jo sen hintaista, että on pakko katsoa mitä eläkkeellään ostaa ja esim jauheliha on edullista ja hyvää ruokaa, samoin broileri.

   Poista
 10. En tiedä, kuvittelenko, mutta mulla ei nälkä lähde pelkällä kasvisruualla.
  Et muuten usko, miten kauppakassi keveni, kun kuopus lähti maanantaina armeijaan. Siellä se ny sotii Kainuun korvessa, byäääh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän pelkät kasvikset ovat kevyitä ja vaaditaan papuja tai muita vahvempia, mutta ei onnistuisi minullekaan. Kalaa tai lihaa kaipaan.

   Kainuussahan on luntakin hirmu paljon. Poikasi pärjää kyllä hyvin, sinulle ehkä hankalampaa :)

   Poista