Sivut

perjantai 19. tammikuuta 2018

Tammikuussa kukkii kirsikkapuu


Jäädytin vettä muutaman erilaisen purkin ja kahvipussin lautasliinan kanssa ja lopputuloksena on kukkiva kirsikkapuu.



Tupperwaren hyytelövuoka ja atsalean ensimmäinen varsi



Maitopurkit ja rahkapurkit



Kirsikkapuu

Tänään on leivinuunipäivä. Aamulla otin kunnon annoksen särkylääkkeitä niin, että jaksoin pilkkoa, paistaa ja sekoittaa raaka-aineista ruokia. Tarkoitus on laittaa leivinuuniin hautumaan iso vuoka lihakaalilaatikkoa (ohraryynillä, ei riisillä), punajuuri-vuohenjuustovuoka ja pata, jossa on lihaa ja erilaisia juureksia. Lisäksi sinne laitetaan lopuksi vielä Jansson kiusattavaksi.

Mies tuli juuri pitkältä hiihtolenkiltä ja sytyttelee leivinuunia. Meidän työnjako menee niin, että minä valmistelen ruoat vuokiin ja patoihin ja mies vahtii piharakennuksessa leivinuunia ja kääntelee tarvittaessa astioita ja ruokia. Hänellä on yläkerrasta työhuoneeltaan lyhyt matka uunille. Työnjako on toiminut hyvin tässä(kin) asiassa.

Lunta on tullut paljon. Eilen meinattiin hukkua lumeen koko kylä. Loppujen lopuksi saatiin auraaja paikalle vasta illalla. Tieisännöitsijä palkattuna huolehtii tästä ykstyistiestämme ja kuulemma auraajan kanssa oli ongelmia. Neljä autoa ehti ajaa pehmeässä lumessa pois tieltä. Onneksi ojat eivät syviä, pehmeään lumeen autot vierivät. Yksi auto vaurioitui etuosastaan melkoisesti kun juuri siinä kohtaa oli kanto ja kivi. Vauhtiahan näillä teillä saa olla vain 30 km/h, mutta tuossa lumimäärässä sillä ei oikein päässyt edes eteenpäin. Onneksi kävin oman kauppareissuni jo aamupäivällä. Lunta tuli pitkälle yöhön asti.





22 kommenttia:

  1. Kaunis on teidän kirsikkapuu!

    Meilläkin on tänään "ruuanlaittopäivä". Toki joka päivä ruokaa laitetaan, mutta ostimme alkuviikosta paikalliselta yrittäjältä valurautapadan, ja tänään ajattelin testata sen burgundinpadalla. Se pata on vetoisuudeltaan 4 litraa, ja mikä tärkeintä, pinnoittamaton. Hirmu kallis se oli, mutta pitäisi siinä hyvää ruokaa saada aikaiseksi.

    Meillä on satanut lunta ihan sopivasti; hiihtäjät pääsevät laduille, mutta ei lunta kumminkaan haitaksi asti ole.

    Oikein mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aila, kirsikkapuu yllätti kukillaan :)

      Meillä on vanha 7-litrainen valurautapata, tosi hyvä ja kätevä juuri isossa uunissa. Hyvin hoidettuna sellainen pata kestää ikuisesti. Hyvä ostos teilläkin.

      Hyvää viikonloppua sinne teillekin!

      Poista
  2. Toimiva työnjako on parhautta!
    Tuli kyllä nälkä, kun luin tuon ruokalistasi.

    Jep, lunta on tullut tännekin. Aura-autot ilmestyivät eilen. Koira nauttii lumesta!

    Ooh, teet taikoja! Saat kirsikkapuun kukkimaan keskellä talvea! Tuli mieleen tarina, jonka kirjoitin aikanaan, taisi olla mukana myös Pellen muotokuvassa, muistelisin.
    https://susupetalsanat.wordpress.com/2012/03/04/sankyni-ylapuolella-kukkii-kirsikkapuu/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin katsomassa linkin ja olikin kaunis kirsikkapuu, tuoksut ja kaikki, kukkia sängyllä :)

      Enkö olekin hyvä taikuri, muistanet yhden pääsiäisen kun sain kirsikkapuun munimaan! Se oli täynnä värjättyjä munia.

      Onhan tätä työnjakoa harjoiteltu sekä sekä aiemmin töissä että nyt kotona jo kolmisenkymmentä vuotta. Toimii, paitsi hiekoitus :)

      Poista
  3. Just söin, eikä maha vetäis, mutta suu on toista mieltä, kun luin ruokalistaasi :) Aika monta sivulausetta :) Onpa kaunis kirsikkapuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun olet niin kaukana, täällä olisi illalla maistiaiset :)

      Kiitos, kirsikkapuu on sellainen taikapuu.

      Poista
  4. Himottaa kokeilla jäätyvää taidetta, hmmm...jotain kiiltävää, harakka kun olen;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitapa vaahtoavaa shampoota muutama pisara maitopurkkiin ja sitten vettä. Se jäätyy ja kuplat kiiltää, varsinkin auringon paistaessa.

      Harakka, joka ei pelkää susia :)

      Poista
    2. Kirpparit on joskus hankalia paikkoja...=)

      Poista
    3. Harakalle, kaikki mikä kiiltää, kiinnostaa: -tahttootahtootahtoo

      Poista
    4. Just, sitten ei kirpputorillekaan kannata mennä :)

      Poista
  5. No nyt on pakko kysyä, mitä hyytelövuoalla tehdään? Siis noiniinkuin alkuperäisessä käyttötarkoituksessa, ei puussa :). Säilötään hyytelöä vai jotenkin valmistetaan sitä?

    Ainut Tupperware, joka mulla on, on keltainen munalusikka :D. Voitin sen kutsuilla, joille osallistuin pakotettuna. Mutta nyt kyllä olis käyttöä oikeasti hyville ja näppärille tuotteille. Hermostuttaa kevyet halpisrasiat, jotka leijailee hyllyltä syliin, kun oven avaa, ja aina on kannet hukassa.

    Ruokaisaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa oli vähän väärä termi, sorry, oikeasti se on jäädykevuoka. Siinä on erilasin kuvioin varustetuttuja pohjia, joten jäädykkeeseen saa vaikka kukka- tai tähtikuvion päälle. Olen tehnyt mustaherukkajäädykkeitä, suklaajäädykkeitä ja kahvilta maistuvia vaniljajäädykkeitä. Ym.

      Minulla on tuppereita suurvalikoima. Täällä kylällä on asunut parikin myyjää, ja moni on pitänyt kutsuja 90-luvulta alkaen. Ollessani kyläyhdistyksen pj, minut kutsuttiin aina mukaan. Ostohimo iski ja joka kerta tarvitsin jotain. Mutta kyllä ne ovat kestäviä. Monet omani ovat yli 20 vuotta ja kuin uusia. Minä todella käytän niitä. Rasioita, eri kokoisia vuokia ja kaikenlaisia muita tarvikkeita. Pitäisi varmaantehdä joskus postauksen niistä. Kerätä kaikki keittiön pöydälle.

      Kiitos,hyvää viikonloppua sinnekin!

      Poista
  6. Täten muutettu alkavaksi: Siell´ on kauan jo kukkineet kirsikkapuut.
    Toimiva työnjako on rautainen juttu, ja mitäs me pienistä hiekanjyvistä tai muista bagatelleista. Mutta nyt jompikumpi nosti siellä padan kantta ja herkullinen tuoksu kantoi hiljalleen leijuvien lumihiuteleiden myötä kutittelemaan makuhermoja; herkullista ja talvenraikasta viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, Takkutukka, kirjallisia sanoja kirsikkapuissa. Kukkii hankkia se todella useammin kuin muut vastaavat :)

      Työnjako jotenkin luonti meillä, koskaan ei tarvitse neuvotella. Yleensä esim pihalla on keskustelu siitä kumpi saa tehdä.

      Kävin tuoksuttelemassa, päällimmäisenä kaalilaatikon tuoksu ja juuri uunista otettiin vuohenjuustolla kuorrutettu punajuuriseos, nam. Pata on vielä uunissa, nestettä oli isäntä jo lisännyt. Vein Janssonin mukaan.

      Antoisaa viikonloppua sinne metsän antimilla tai muilla!

      Poista
  7. Hienoja ja "perinteestä" poikkeavia jääkoristeita! Mun omani on vielä maitopurkissa, eikä ollu kovin värikästä servettiäkään sinne laittaa...

    Kyllä teillä on siellä nyt pidot, kun on hyvää ruokaa laatikkokaupalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osui silmään nuo vanhat kukalliset servetit kun laitoin maitopurkkiin ja kahvipussiin vettä ja siitä se lähti.

      Tänään syödään kaalilaatikkoa ja huomenna sitä pataa. Loput sapuskat on jo sopivina erinä pakastettu. Tällainen hamsteri kuin minä, on tyytyväinen kun pakkasessa on reilun viikon ruoat.

      Poista
  8. Tosi kauniita "kukkia", mutta mitenkähän niiden käy ensi viikolla suojan tullessa.

    Lunta on täälläkin. Kasvihuoneen katto romahti, kun ei talviaikaan tule takapihalle paljon vilkaistua. Olisi älynnyt pudotella lumet pois. Tuo Puuha-Pete on sitä mieltä, että sen saa korjattua. Uskomaton itseluottamus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneinkin kukka kuihtuu joskus :)

      Voi harmi teidän kasvihuonetta. Meillä on pudotettu jo pari kertaa lumia alas, muuten tulee katolta tikkaat lumen mukana.

      Tämä pikkupakkanen saisi pysyä, tosiaan näytti olevan taas vesisade tulosa viikolla.

      Poista
  9. Tein yhden maitopurkkijään, mutta en saanut lautasliinaa noin kauniisti aseteltua. Olisiko pitänyt leikellä sitä lautasliinaa? Seuraavaksi yritän tehdä kuplia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin laitoin vettä maitopurkin melkein täyteen. Sitten taittelin lautasliinan pitkittäin, kastelin ja laitoin maitopurkkiin purkin reunoille. Noihin leveämpiin laitoin useamman lautasliinan.

      Poista