Sivut

torstai 8. maaliskuuta 2018

Kansainvälinen naistenpäivä 8.3.2018

International Women's Day / 8th of March
Maaliskuun 8. Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty 8. maaliskuuta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. YK vahvisti päivän vieton vuonna 1975 ja samalla se sai nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä".Kuva täältä
Naistenpäivästä voi näemmä olla kahta mieltä: 

1) Ihan turha tulla kunnioittamaan naisia yhtenä päivänä vuodessa, kun kaikkina muina päivinä sukupuolia kohdellaan eriarvoisesti. Ruusut tai suklaa eivät korvaa sitä 15 prosenttia, joka jatkuvasti uupuu naisten palkasta. Sitä paitsi pahinta naisten alistamista on nainen-sanan käyttö. Niin kauan kuin se liitetään etuliitteenä mihin tahansa tekemiseen (naiskirjailija, naiskatsoja, naisohjaaja), ollaan kaukana tasa-arvosta.
2) Kiitos, kaikki kukat ja lahjat tänne vaan! Koskaan ei ole liikaa syitä juhlaan, ja naistenpäivänä on ihana hemmotella itseään sekä muistaa mahtavia, viisaita ja tärkeitä tyttökavereitaan naiseutta juhlistavilla aforismeilla ja kuvilla. Ja mikäpä olisi oikeampi päivä nostaa esille tasa-arvopulmia, joita vieläkin riittää? 
Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

Minulle voi tuoda kukkia, otan ilolla vastaan. Oma aviomieheni muistaa aina aamuisin toivottaa hyvää naistenpäivää ja sähköpostissa tai kortissa odottaa joku kirjallinen tuote, runo tai naistenpäivän historiaan liittyvä kertomus. Mieheni omaksuma tapa sopii minulle oikein hyvin.

12 kommenttia:

 1. Ei nyt ihan avautunut tuon kirjoituksen ja kysymyksen anti eikä yhteys. Naisten euron ja antamisen sekä ilahduttamisen välinen yhteys.
  Mutta Kanssakulkijan ruusukimppu ja onnittelut ilahduttivat, joten rauhaa ja rakkautta Sinunkin naistenpäivääsi kera kaunistapaisen Miehen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä siinä haluttiin tuoda esille se, että miksi juhlia, kun kumminkaan naiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa. No, toki palkka- ym kysymykset ovat vielä Suomessakin kaukana tasa-arvosta, mutta jotain on syytä juhlaankin.

   Kiitos Takkutukka!

   Poista
 2. Olen vähän molempia, mulle kun naisten kunnioittaminen ja huomioonottaminen ei ole mikään ongelma vuoden jokaisena päivänä, yksinhuoltajaäidin kasvattama miehenpuolikas kun olen.
  Hyvää päivää siis sullekin, oi Nainen=)

  VastaaPoista
 3. Isällä oli tapana lähettää naistenpäiväksi minulle kortti, sitä postia kaipaan edelleen.
  Minä ja ulkoiluttajani kiitämme kaikesta huomiosta, mutta emme pahastu, jos käy päinvastoin. Eli kamalasti en osaa ongelmaa tästä naistenpivästä tehdä.
  Suffrageteille kiitos ja violetti olkoon päivän väri kuitenkin!

  Rauhaa ja rakkautta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hieno tapa isälläsi.

   Onhan tämä naistenpäivä muuttunut siitä 1900-luvun alun tarkoituksesta kauas. Silloisia aikaansaavia naisia on kiittäminen.

   Peace and Love sinnekin Susu!

   Poista
 4. Ei niitä juhlan aiheita maailmassa liikaa ole. Just juhlittiin papinviran naisille avautumisen 30-vuotispäivääkin. Ja eiköhän joku äijä ollu urputtanu siitäkin, kun juhlajumalanpalveluksessa oli kaikki papit naisia...
  Totta on sekin, että vielä on tehtävää, mutta globaalisti ajatellen meillä on hyvä olla naisina Suomessa. Länsinaapurissahan oli mies vapautettu perheväkivaltasyytteistä, kun nainen oli "huonommasta" perheestä... kun ei vaan leviäisi tänne moinen ajattelu. Ihan kaikkea ei tarttis tulijoiden tuoda mukanaan sivistysvaltioihin.

  Yks blogisti kyseli minkälaisia naisihanteita lukijoilla oli, ja mie en keksiny _yhtään_ naista, josta olisin ajatellu/ajattelisin että "tuollainen haluaisin olla". Aika kamalaa. Mulle tuli vain mieleen "Naispaholainen" Faye Weldonin kirjaan perustuvassa sarjassa (ei elokuvan Roseanne Barr vaan sarja), luultavasti johtuen siitä Foster-sarjan miettimisestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin naistenpäivää voi hyvin juhlia, kukin tavallaan.

   Monet unohtavat sen, miksi sen juhlinta aikoinaan aloitettiin ja mitä esim ensimmäiset kansanedustajanaiset saivat Suomessa aikaan. Toki Suomi ei ole kaikkien pahimpia maita naisen asemassa, mutta paljon on täälläkin vielä tehtävää, ei muuten tarvittaisi näitä metoo- kamppanjoita ja vastaavia.

   Minulla oli nuorempana naisihanne, oma täti, äitini sisko. Hän ja myös oma äitini kehottivat aina kouluttautumaan hyvin, se on yhä naiselle se tärkein, oma ammatti.

   Poista
  2. Itänaapurissa poistivat vähän aikaa sitten perheväkivaltalain, nyt saa pieksee naisia ihan luvan kanssa, sakot korkeintaan, ihme touhua:(

   Poista
  3. Tekisi mieli sanoa vähän vahvemmin, mutta antaa nyt olla. Jos joku väittää, että siellä päin on nainen tasa-arvoisempi kuin lännessä, niin näen punaista :(

   Poista
 5. Kyllä minustakin naistenpäivää voi hyvin juhlia, jos haluaa, kukin tekee tavallaan. Minä ajattelen naistenpäivää lähinnä kehitysmaiden kannalta, siellä kun on todella paljon naisia, joilla ei ole edes ihmisen arvoista asemaa. Siksi olen kuukausilahjoittajana Toisenlainen lahja -ryhmässä. Tämä on minun tapani juhlistaa naistenpäivää jatkuvasti.

  Mukavaa keväistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vaikka meillä ei edes juhlita, mutta muistetaan kuitenkin, se on tärkeintä.

   Lunta sataa ja kelit lämpenee, keli oli surkea ajella. Kevättä tekee, hyvää viikonloppua teillekin!

   Poista