Sivut

keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Yksikätistä unimaailmaa

Ihmisen alitajunta on mielenkiintoinen, varsinkin kun jotkut päivätodellisuuden asiat siirtyvät mitä erikoisemmalla tavalla uniin. 

Maanantaina kävin käsileikkauksessa ja seuraava yö kotona meni nukutuksen 'pöllyistä' tokenemiseen ja käden varomiseen. Unia ei näkynyt. 

Viime yönä sitten alkoi tapahtua. Olin illalla rakentanut itselleni tyynyistä barrikadin käden alle, että se pysyisi hiukan kohoasennossa. Ensimmäinen muistamani uni taisi tulla siitä. Näin unta, että lumiaura oli heittänyt pari metriä lunta autotallin oven eteen ja minä työnsin (!) autoa tallista ulos. Yhdellä kädellä, koska tuolla leikatulla kädellä ei nyt vähään aikaan saa mitään raskasta tehdä. Uni loppui siihen kun joukko tuntematomia miehiä tuli lapioiden kanssa auttamaan minut ja auton ulos. Heräsin ennen kuin auto oli ulkona. 

Aina vaan paranee. Seuraavassa unessa olin koulun jumppasalissa ja jotkut muistavat varmaan kun vedettiin salin sivusta esille köydet. Nyt olin päättänyt, että kokeilen yhdellä kädellä kiipeämistä. Kiipesin oikein hyvin ja aloin laskeutua alas. Silloin matkähdin lattialle, unessa siis, ja heräsin siihen, että kättä särki, olin sängyssä hankalassa asennossa.

Tuossa välissä olin jo sen verran hereillä, käden jomottaessa leikkaushaavan kohdalta, että tein itselleni poretabletti-särkylääkejuoman. Oli kuitenkin vasta kello neljä aamuyöllä ja jatkoin unia. 

Ja unet jatkuivat. Mikä parasta, olin aivan oudon järven rannalla kesällä menossa uimaan. Tarkoituksena oli, että nostan leikatun käden ylös, kun sitä ei vielä saa kastella, ja uin yhdellä kädellä. Muistan hyvin kuinka unessa ikäänkuin unohdin koko toisen käden ja jatkoin nautiskellen uimista ja kellumista yhdellä kädellä. Ei minkäänlaista muistikuvaa siitä, että miten toisen käden 'piilotin'. 

Sitten järvestä piti päästä pois. Olin näet keskellä järveä. Yhtäkkiä paikalle ilmestyi joku saaristolautan näköinen vene tai laiva ja sieltä huudettiin, että pitää tulla luiskaa myöten ylös. Luiska oli sellainen mistä autolla ajetaan lossiin ja lautalle, suora, eikä mitään mistä ottaa kiinni, siis huom. yhdellä kädellä. Mietin sitten, että uin ihan siihen reunaan ja otan reunasta kinni. Uituani ison lautan sivuun löysinkin tavalliset rappuset, aivan tutunnäköiset ja yhtäkkiä paikka olikin vakituinen avantouintipaikkani ja sen rappusia pääsin ylös. Sitten heräsin.

Herätessäni mies oli tapansa mukaan jo noussut ja keittänyt (uidessani :) ) kahvit termarimukiin ja lähtenyt työhuoneelleen viereiseen taloon. Kahvia juodessani ja lehteä selatessa naureskelin unilleni. Mieskin tuli käymään, tarkisti, että toipilas on hengissä, ja kerroin uniani hänelle, puisteli päätään ja naureskeli. 

Maltan tuskin odottaa ensi yön seikkailuja. Vai olisiko jo päikkäreillä mahdollisuus katsoa eläviä kuvia. Päikkärit kuuluvat toipilaan ohjelmaan ilman muuta. Ainakin yhdet.

Rattoisaa viikkoa kaikille muillekin, minä otan nyt kaiken irti edes erikoisesta unimaailmasta, kun en pääsen ihan vielä autoilemaankaan.
16 kommenttia:

 1. Oi, miten mielekiintoisia unia. Olet sitkeä sissi unissakin!

  Nauti päiväunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ne kyllä mukavia unia. Päikkäreillä en enää nähnyt mitään, taisi olla filmit hukassa :)

   Poista
 2. Hyvin muisti alitajuntas, että sulla on vain yks toimiva käsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jotenkin kummallista, että tuota leikattua kättä ei unessa näkynyt lainkaan. Tiesin vain jotenkin, että sitä ei käyttää.

   Poista
 3. Huh; johan on ollut puuhakasta yöeloa! Ihmisen alitajunta ja mielikuvitus ovat vekkuleita. Kiinnostava on myös armas aivovärkkimme, joka unitilassa järjestelee ja lokeroi päivän sattumuksiamme.
  Päikkärit eivät tuossa kohtaa ole vain suositeltavat vaan suorastaan pakolliset, joten makoisia unosia ja toipumisia Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takutukka, toipuminen on hyvällä alulla. Jos unimaailma jatkuu moisena, niin en pane pahakseni.

   Poista
 4. Jännää tosiaan, että unissakin muistit varoa kättä. Mulla oli kans viimeyö ihan outoa unimaailmaa, vainosi pitkälle päivään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä unista jäi hauskat muistot ja kummallisen tarkat muistikuvat. Lisää, kiitos!

   Poista
 5. Toisaalta on se kiva jos ne naurattavat päivällä ja ovat kivoja unia, ettei jää pahat unet päälle. Niin ne sanoo että kaikkee jännää voi tapahtua kun nukutus on ollut. Itelle ei ole onneksi ollut nukutusta, tekivät käsileikkauksen puudutuksessa ja käsi staasissa.
  Toivotaan että pääset kohta kahdella kädellä uimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie.
   Minun on nukuttu useita kertoja aiempien leikkauksen yhteydessä ja muistan noita unia nähneeni jo sairaalassa kun silloin oli isommat leikkaukset ja olin pidempään.

   Uimaan pääsen vasta helmikuulla.

   Poista
 6. Yhdellä kädellä kiipeäminen olis kyllä kelpo suoritus :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsin vielä ylös saakka. Lapsena kiipesin puihin naapurin poikien kanssa :)

   Poista
 7. Olen kokenut monesti samoin miten unet sekottuvat todellisuuteen. Unessa kaikki tuntuu ihan järkeenkäyvältä. Vaikka minulle käy useimmiten niin, että unet unohtuvat heti herättyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli harvinainen uni-yö minullekin, kun muistin aamulla niin tarkasti nuo unet.

   Poista
 8. Tuo on kyllä hauskaa (tosin tiedän, että jotkut näkevät myös painajaisia, onneksi sinä et). Minä kuulemma näiden lukuisten leikkausten jälkeen unien lisäksi juttelen kovasti, sekä sairaalassa että kotona. Aina on jänskättänyt mitä siellä sairaalassa olen puhellut, kotona mies on kertonut aivan päättömistä jutuistani...

  Mukavaa, kun toipumisesi on lähtenyt melkoisen hyvin käyntiin. Toivon, että pääset mahdollisimman pian uimaan. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kyllä leikkausten jälkeen nähnyt painajaisia kuin kerran sairaalassa muistan, että isot karvaiset oliot kiipeilivät seinillä. Lienee ollut jotain morfiinipöllyjä :)

   Nämä oli hauskoja, varsinkin isolla järvellä uiminen :)

   Välillä sieppaa kun on vain yksi käsi kunnolla käytössä, mutta kaikkeen tottuu. Uimaan ja saunaan pääsen vasta helmikuussa :(

   Poista