Sivut

lauantai 9. syyskuuta 2017

Hyötykasvikuivuri


Sain muutaman kyselyn sienien ja kasvien kuivaamisesta ja tässä kiinnostuneille tietoa siitä. Meillä on jo 90-luvulla ostettu Orakas hyötykasvikuivuri, joka on ollut ahkerassa käytössä. On tienannut hintansa moneen monituiseen kertaan.

Tässä meidän kuivurimme:                

Suppilovahveroita, lipstikkaa ja persiljaa noissa kuvissa.


Kuivuri pidetään piharakennuksessa, niin ei tarvitse koko ajan hurinaa kuunnella


Nykyisissä vastaavissa kuivureissa ulkoasu on hieman modernimpi, mutta periaate ja toiminta aivan samat. Tietoa löytyy täältä. Myös kotipehtoori näyttää myyvän ko kuivuria, täällä.


Sitten se perinteinen punainen kärpässieni. Joka ikinen vuosi kasvaa tontin nurkalla, samassa paikassa, yksi tai useampi punainen kärpässieni. Tämä on oikea malliyksilö:

Niinhän se räkätauti saavutti meidätkin. Mies tuhisi nuhaansa ja kurkkukipuaan jo torstaina. Minulla on tänään kuumeinen ja yskäinen olo, jaksaminen on vähissä. Nyt on parasta huilailla ja tehdä vain lounas ja kokeilla taudin parantamiseen saunaa myöhemmin tänään.


8 kommenttia:

 1. Vanhat kodin- ja hyötykoneet kestävät! Aivan ihanan värinen muuten tuo kuivuri, kesän vihreyttä!!

  No voi, vai räkätautia. Nyt sitten todellakin lepoa. Oma tautini kesti 10 päivää, nyt onneksi ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on simppeli kone, töpseli seinään ja hurina alkaa. Sitähän käytetään lähinnä pari kolme kuukautta syksyisin.

   Vai 10 päivää, apua, Susu! Olo vaan pahenee, kurkku on kuin riivinrauta ja kuumetta tuntuu olevan. Nukuin äsken parin tunnin päikkärit.

   Poista
 2. Kuivuri on hyödyllinen laite. Mulla vaan sinnikkäästi yrittää flunssaa, muttei tuu kunnolla. Paranemisia teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lissukka. Jotenkin tämä minunkin flunssa on koko ajan tulolla, mutta ei kunnolla, väsyttää ja on vetämään olo.

   Poista
 3. Voi ääk, paranemisia flunssasta! Toivottavasti ei ole sama pöpö kuin Susulla, että selviät vaikka seitsemässä päivässä. Omiani en kyllä tullut laskeneeksikaan.

  Kuivaus on hyvä konsti, se on säilytysmielessä paras ratkaisu sienille, kun niissä on paljon vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos RH, katsotaan miten tämä tauti kehittyy.

   Meillä pakastetaan sieniä melkoisesti, mutta hyvinä sienivuosina kuivuri on ihan ehdoton, sienet ja yrtit säilyvät pitkään.

   Poista
 4. Komiat ovat saaliit teillä! Tuo kuivuri on loistokeksintö etenkin, kun se itsekseen huristelee valmista. Meillä apajat odottavat vielä löytämistään, mutta muutamaan keittoon on vielä taannavuotisia mustia torvisieniä kuivattuina sekä muhennosainesta pakkasessa.

  Flunssaa on runsaasti liikkeellä: Esikoinen toipui juuri keuhkokuumeesta ja Abipoika otsalohkon tulehduksesta ja me vaan Niiskuneiteinä peesaillaan. Toipumisia ja kunnon kohennuksia alkaneeseen viikkoosi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka. Tuntuu sitkeää olevan, mutta kuitenkin puolikuntoisena ei malta pitkänääkään loikoilla. Kotihommat on hoideltava.

   Kuivuri on kyllä paras keksintö kotitalouskoneiden joukossa :)

   Poista