Sivut

keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Saaresta kulttuurin kautta kotiin


Vähän kuulumisia. 

Saaressa oltiin reilu viikko ja jokainen päivä oli kuin kokonainen hieno kesä. 


Tästäkin aamusta aukesi upea helteinen päivä saaressa

Aamusta iltaan...


Aurinko on laskenut järven taakse, jokailtainen näytelmä: 'Saaren lumoa'

Hellepäiviä on nautinnollista viettää saaressa. Ison järven vesi on aina virkistävän viileää ja järveen pääsee milloin tahansa. Kyllä minä siellä aikaani vietinkin, tunteja useina päivinä. Yölläkin muutaman kerran kävin aavemaisessa järvessä uimassa. Selkälihakset rentoutuivat veden lempeässä kannatuksessa.  Leppoisa kesätuuli karkoitti suurimman helteen vaikka mittari näytti noin +28 C ja käväisi jopa 30 asteen paremmalla luolella, varjossa siis. 



Saaresta suuntasin Lahteen ja teimme lahtelaisen ystävättäreni kanssa A-luokan roadtripin Mäntyharjulle - Salmelan taidekeskukseen. Muistelimme, että suunnilleen saman, vähän pidemmän vain, kierroksen teimme tasan kymmenen vuotta sitten, silloin vain yövyimme eri paikassa ja jatkoimme Verlaan, nyt ei ollut siihen tilaisuutta. Salmelassa oli kiinnostavia taiteilijoita. Kuvanveistäjät ja myös Marika Mäkelä ovat minun mieleeni.





Täällä  lisää




Ajoin kotiin tänään aamuyön viileimpinä tunteina ja olin kotona juuri sopivasti kun mies oli keittänyt aamukahvit kuuden maissa. 

Paluu kotiin ja ITE-taitelijan verstaalle tuntuikin jo mukavalta. Fluid painting, jota aloittelin kokeilemaan jo aiemmin kesällä, on saanut minut valtoihinsa. Ihanaa sotkemista akryylimaaleilla.

Fluid painting eli dirty cups, voisi ehkä suomentaa ”valuva maalaustekniikka”. Sotkuista puuhaa, tarvitaan runsaasti sanomalehtiä, mutta on helppoa vaikka pihalla tehdä.

Tässä jotain esimerkkejä harjoitelmistani, jotka tein koivusta moottorisahalla tehdyille siivuille, kuvat otin jo ennen reissuja:


Kuppiin laitetaan halutut värit maalia



Kaadetaan maali pohjalle ja lisätään sitä tarpeen mukaan


Innostuin tutkimaan netistä erilaisia tapoja työstää tuota maalia, ja jo vain löytyi vaikka mitä. Pillillä voi puhaltaa maalia, hiustenkuivaajalla saa leveämpää uraa jne. Käytin vanhaa haarukkaa vedellessäni viivoja.



Tästä se vielä valuu



Sininen kokeilu


Lohikäärmeet


Puutarhassa löytyy jo useita, tässä pari:



Sininen strutsin muna (kivi)



Tissi (betonin valumassan jäämiä)

Puutarhassa on tapahtunut paljon. Ensimmäisenä pisti silmään pihaan ajaessa punaisena hehkuvat kirsikkapuut. Kirsikat olivat lähtiessä vielä vihreitä ja nyt komean punaisia, tulee hyvä sato:




Kirsikat ovat suuria, ilmeisesti pitävät kuumasta ja kuivasta kesästä


Kirsikoita, ei tomaatteja :)


Kotona on hyvä olla taas. Nyt aloitin taas joka-aamuiset uinti- tai siis järvihölkkäreissut lähijärvelle. Ulkona on tosi lämmin, joten mitään isompaa tekemistä ei kannata päiviksi suunnitella, kunhan nauttii kesästä, järvestä ja muistaa juoda vettä tarpeeksi. Vadelmia on toki poimittava päivittäin, niitä kypsyy koko ajan lisää.

Aivan mahtavaa kesää tämä on!







25 kommenttia:

  1. Ai että. Iso järvi kävelyetäisyydellä kuulostaa ihan taivaalliselta. Mulle alkaa tää kuumuus olla yhtä tuskaa (tai siis on ollut jo pidempään), kun sitä ei pääse missään pakoon. Ei ulkona, eikä sisällä (täällä toimistolla on reippaasti yli 30 astetta) sen enempää yöllä kuin päivälläkään. Eikä näytä olevan muutosta luvassa, mutta ehkä se henkisesti helpotta, kun loma vihdoin ja viimein alkaa.

    Upea auringonlaskukuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo järvi on ainoa paikka jossa olo viilenee, kylmä suihku ei kauna viilennä.

      Saaressahan järvi oli ihan vieressä, mutta on se täälläkin vajaan parin kilometrin päässä. Myönnän kyllä, että ajan aamuisin autolla järvelle, tulisi liian kuuma muuten paluumatkasta fillarilla. Toki sitten olen järvessä juoksemassa tunnin ja usein ylikin.

      Kiitos Annukka, jokainen ilta oli arvoitus millainen väriyhdistelmä auringonlaskusta tulee.

      Poista
  2. Auringonlaskukuva on kuin postikortti, kaunis! Upeita ovat myös koivuvärivalutukset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lissukka. Harjoitelmia mitä lie, mutta kun se työ on kivaa niin leikin kuin lapsi :)

      Poista
  3. Tissi! Kyllä se onkin sen näköinen!
    Ihanaa, kun olette saaneet olla saaressa! Ooh, kaipaan yöuinteja kuikkien laulun säestämänä.

    Tuo fluid painting on niin mahtavaa! Vaan sotkee ihan järkyttävästi. Nuo sinun väriyhdistelmäsi ovat herkullisia, samoin pinta, tekisi mieli alkaa maalata sormin.

    Onpa kutsuvan näköisiä kirsikoita! Mansikoista en niin piittaa, pystyn elämään, vaikka en söisi niitä kuin kerran kesässä. Kirsikoita on mennyt varmaan toistakymmentä litraa tänä kesänä, samoin herneitä.

    Kulttuuria ja järvessä uimista, täydellinen kesä! Aikamoisen täyteläinen kokemus sinulla, kulttuurista saareen ja saaresta kulttuuriin.
    Mutta uskon, että tuntuu myös hyvältä olla kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehen veljenpoika oli eilen tässä miestä kotiin tuodessaan sanonut terveisiä minulle, että tissiltä puuttuu nänni :D

      Olen aivan koukussa fluid paintingiin! Olen tehnyt kertakäyttöhanskat käsissä sormillakin. Mutta oneeksi voi ilmankin, tuo akryylimaali lähtee helposti pois kun on vesiliukoista. Ihanaa sotkemista, en vain tiedä mihin kaikki työt sijoitan.

      Kotona on ihana olla, nukuin juuri reilun tunnin päikkärit. Elokuussa myöhemmin on taas saareilua tiedossa.

      Poista
  4. Aivan sairaan päheen näköistä tuo maali tuossa viidennessä kuvassa. Sekä tasolla, että mukissa. En kestä, osuu ihan just mun estetiikkaan :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Marra!
      Minä niiin tykkään tehdä noita!

      Poista
  5. Nam! Kirsikoita!
    Huipun näköistä "sotkemista"! Nopeasti katsoen tuo sinivalkoinen näyttää virkatulta pinnalta. Oranssi taas on ihan halloween-naama. Pinkkiä versiota tekisi mieli nuolaista :)
    Hauskaa, miten eri asioita kukin näissä näkee.
    Saarielämä kuulostaa luksukselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä fluid painting vie mukanaan kun siihen alkuun pääsee.
      Hehee, vai virkatulta näyttää :D

      Onhan se saareilu luksusta noin luonnon puolesta vaikka sähköjä ei ole, mutta kaasua sentään. Järvi on minulle se suurin luksus.

      Poista
  6. Halloween tuli mullekin oranssista mieleen. Kurpitsa.
    Ihanan näköisiä kirsikoita, kas kun eivät ole jo lintujen suuhun menneet! Mie söin just pihalta pari kypsynyttä kuumaa mansikkaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään ajatellut Halloween, kiinalaiset lohikäärmeet pyörivät päässä ja tulivat sitten outputtina noin.

      Kirsikka ei ole jostain syystä kelvanneet räkåteille. Keräsin jo ämpärillä se, eikä missään näy. Pyysin tuttava tulemaan hakemaan, tekee kirsikkaviniä. Saan vaihtarina heiltä juuri pyydystettyä kalaa.

      Poista
  7. Arvasin, että nautit nyt täysin siemauksin saarielämästä. :)
    Tuon tissin värit ovat minun mieleeni. Vaikka lohikäärme on onnistunut hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Risa.
      Kyllä saaressa on ihana olla veden äärellä tällaisena kesänä.

      Poista
  8. Mahtava kesä ja mahtavat kuvat!! Kuinka tuo järvimaisema viilensikään pelkästään katsottuna. Öiset kuutamouinnit ovat ikimuistoisia kokemuksia.

    Salmelan anti näyttää runsaalta ja kiinnostavalta, kiitos vinkistä!
    Tuo fluid painting se vasta mainiolta vaikuttaa, voisi sopia meikäläiselle tumpelollekin, kun saa "sotata" luvanvaraisesti ja värikylläistä jälkeä syntyy... Aurinkoisia taiteilijanpäiviä ja makoisia päikkäreitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka, päikkäreitä on tarvittu ja helle vie päivittäin järveen.

      Salmela on kaunis paikka, pihallakin on paljon nähtävää, suosittelen.

      Fluid painting sopii juuri siksi minullekin, kun en osaa tehdä "oikeaa" taidetta, mutta se ikuinen pikkulapsi sisälläni on tuonut esiin luovuuden ja ehkä myös eläkkeellä olo, vapautus työelämästä. Suositan kokeilemaan valuvaa maalaustekniikkaakin. Mutta varoitan, koukkuun jäät :)

      Poista
  9. Täydellistä kesäoloa saaressa ja hienoa taidetta.

    VastaaPoista
  10. Voi, sinä se olet saanut aikaan vaikka mitä! Kaikkia kuviasi ihailin, mutta tuo "sininen kokeilu" on erityisesti minun mieleeni.

    Minä olen ollut niin allapäin. Vaikka ei mikään oikeasti ole pielessä...no, sinähän tiedät. Meidän omassa teatterissa ollaan käyty jo kaksi kertaa, siellä menee "Kaunis Veera" ja ihan roolissakin on meidän ihana ohjaajamme Oopperalaulaja! Upeata katseltavaa ja kuunneltavaa, mennään vieläkin ainakin kahdesti!

    Uimaan nyt tekisi mieli (ihme!) Mutta. Minä en kehtaa tällä lihonneella ruhollani mennä yleiselle uimarannalle, häpeän niin vartaloani, vaikkei pitäisi, tiedän.

    Ihanaa kesän jatkoa teille, katsotaan milloin jaksan seuraavan kerran koneen avata, ja varsinkin kommentoida...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki aikanaan, ymmärrän hyvin, Aila.

      Yhden vinkin annan, koita vaikka mennä, jos vain jaksat, aamulla aikaisin uimarannalle. Silloin on yleensä rauhallista ainakin täällä meillä.

      Poista
    2. Aila, olin jo melkein laittanut sähköpostia, että mitä kuuluu, kun nyt sainkin kommenttisi. Koita jaksaa, elämä kantaa!

      Poista
  11. Mahtavan näköisiä värikokeiluja!!

    Käytiin siellä teillä päin. Aattelin, että rouva on kuitenkin saaressa enkä uskalla mennä koluamaan omin päin pihaan :D Olisi saattanut tulla kiusaus ja parit taideteokset olisi hävinneet ;D
    Kaunista seutua. Pulahdin uimaankin armaisiin aaltoihin.

    Ps. Ailalle paljon tsemppiä. Olenkin ihmetellyt, missä oot, kun et ole kommentoinut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa.
      Voih, olisin ollut iloinen jos joku "taideteos" olisi kelvanut mukaasi, olisit vienut vain. Alkaa kohta nimittäin olla ongelmia mihin nuo kaikki sijoittaisi. Ja tältä kesältä on vielä betonityöt edessä, kuivabetonisäkit odottavat, mutta kun tuo fluid painting on kokuttanut täysin :D

      Uitiin siis samoissa Armaissa aalloissa :D

      Poista
    2. Kiitos sinullekin, Sirpa! <3

      Poista