Sivut

lauantai 26. toukokuuta 2018

Omenapuiden kukkiessa


Eteläisen omenatarhamme puut alkavat jo osin pudottaa valkoisia kukkien terälehtiä, nurmikolla on kuin isoja lumihiutaleita. On tämä omenapuiden kukinta aina kuin kesän avajaistunnelma - juhlan paikka. Nyt kukkii joka puolella isoja puita ja aamulla pihaan mennessä oli huumaava tuoksu, istuin rappusille ja kuuntelin käen kukuntaa. Rapulla istuminen on paras tapa aloittaa aamu, usein kahvimuki kädessä.Valkeakuulas nuorempi


Sävstaholm.
Vasemmalle piiloon jää vanhempi valkeakuulas, taempana vasemmalla pergius.


Tuoksuuko jos otan lähempää kuvia valkeakuulaasta:

Yksi viimevuotinen omena on sitkeästi vielä puussa


Valkeakuulaiden lisäksi täynnä kukkia ovat omenapuista sävstaholm, pergius, kanelit, lobo, åkerö, melba ja antonovka. Pirja on tehnyt vain muutaman kukkasen. Nuoremmat puutkin (2-3 vuotiaat) ovat tehneet kukkia, tuskin niihin kuitenkaan vielä omenia tulee. Isäntä on omenaharrastaja ja kaikkia pitää olla kaksin kappalein. Hm.


Raparperikin jo kukkii liiterin vieressä. 
Piirakoita on tullut tehtyä jo useita.

Kuten tuossa raparperikuvassa näkyy, klapeja syntyy, joka aamu pari tuntia. Ainoa haitta klapikoneen käytössä ovat hyttyset, jos siis selkää ja polvea ei lasketa, ja mitäs niistä. Ostin uuden OFF!: in. Se on hajuton roll-on ja kätevä laittaa käsivarsiin ym. Mutta ilmeisesti hyttysetkin ovat siitä täysin tietämättömiä, koska se sama parvi oli tänä aamuna kimpussani heti kun hiki alkoi niskasta valua. Vaihdoin sitten siihen vanhaan hyvää ohviin, nestemäiseen, pahanhajuiseen. Se on hyväksi havaittu meillä mökillä. Tehosi muuten täälläkin. Humpuukia tuollaiset hajuttomat, sanon minä.

Taideverstaallakin on sama hyttysongelma, sehän sijaitsee avoimella terassilla, katoksen alla kuitenkin. Äsken tungin itseni täyteen nesteohvia, että saan tehtyä uusinta teostani, pian pääsenkin saunaan pesemään ohvit pois. Esihuuhtelun käyn tietenkin suorittamassa järvessä.


On kyllä mahdottoman ihania kesäpäiviä - vaikka on vasta toukokuu.
18 kommenttia:

 1. Enpäs tiennytkään että raparperilla on nuin hienot kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta kukat vielä kasvavat.
   Eikös se ollutkin niin, että lupasin opettaa sinulle näitä puurarha-asioita :)

   Poista
  2. Jotain lienee jäänyt jo päähänkin;D

   Poista
 2. Omenapuiden kukkiessa todella tuntee kesän. Toimisiko vertaalla elektroninen karkotin? (Raid electric killer)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisin tiennyt, että tulee tällainen hyttysryntäys, olisin voinut perustaa verstaan kokonaan sisälle. Nyt hyvät ilmat houkuttelivat ulos. Kyllä tuo nestemäinen Off tuntui toimivan oikein hyvin.

   Poista
 3. Nestemäisen ohvin hajusta tulee mukavia lapsuusmuistoja, isän isot karheat kädet levittämässä minuun "sääskiöljyä" jollain telttaretkellä.

  Omenankukat on kyllä niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle se haju tuo mökkireissut mieleen, siellä on aina hyttysiä metsän vieressä kun ollaan.

   Omenapuiden kukinta on kyllä tänä vuonna turhan nopeasti ohi, toivottavasti pölyttäjät ehtivät lennelä.

   Poista
  2. Mulle tulee partioajat, silloin kun oli ihan penikka.

   Poista
  3. Meillä käytettiin partiossa jotain tervavoidetta, hyvin tehosi, muistaakseni.

   Poista
 4. Tänne asti tuli omenankukkien js klapien tuoksu. Kiitos 😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että nykytekniikka mahdollistaa tuoksun siirron, ole hyvä :)

   Poista
 5. Kyllä tuoksu tuntuu! Onneksi tuo vintage-omppu ei pahemmin lemua :D

  Täälläkin avonaisesta ikkunasta tulvivat sisään omenankukkien ja syreenien tuoksu, ihanaa. Ohvia ei kaupungissa tarvitse, ei tarvitse edes huitoa.

  Kyllä tämä toukokuun on ollut paratiisi!

  Klapipino on kunnioitusta herättävän näköinen, olette ahkeria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi erikoinen toukokuu, vettä saisi jo sataa. Jopa kivikkokasvit rutisevat kuivina, ison kiven päällä maksaruohot kuivaa. Oli pakko heittää vettä sinne, ikinä ennen en ole kiveä kastellut :)

   Mutta nautitaan nyt lämmöstä. Klapeja on tuossa vasta murto-osa. Urakkaa on jäljellä ja liiteriin ei kaikki edes mahdu. Mutta klapit kuivavat hyvin eteläseinustallakin, sinne tulee pitkä pino.

   Poista
 6. Ihmeiden aika ei ole oli: siinä missä vuosi sitten värjöteltiin villävällyissä, nyt hellii ja hikoiluttaa lämpö ja voi tuota kukkamerta! Ei erotu sireeninlehtiä kukkamaton alta ja mikä huumaava tuoksu kaikkialla.

  Jep: vettä kehiin!! Kuopus totesi eilen, jottei muista nurmikkoaan kuunaan toukokuussa shortsisillaan kastelleensa... Hyttyset eivät täällä inise, mutta pieniä ilmailijoita ja pörriäisiäkin on kiitettävästi lennoillansa. Ei kuin hatunnosto valmiille ja tsemppiä klapitalkoiden jatkolle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ole toukokuut todellakaan veljeksiä keskenään. Vettä huutaa nyt joka paikka, rapisee maa kävellessä. Me päätimme jättää nurmikon (lue:sammalikko) kastelematta, selviää miten selviää. Onpahan vähemmän leikkaamista :)
   Näyttää siltä, että voikukat ainakin selviävät, rrr :D

   Poista
 7. Nam, valkea kuulas! Ensin tuoksunautinto sitten makunautinto :) Mites siilit, vieläkö käyvät ravintelissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, käyhän ne. Kolme siiliä käy vakituiseen ja joinain iltoina useampikin. Niitä on mukava seurata.


   Poista