Sivut

sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Viikon 12 krapu - Merkillisyyksiä

Merkillisyyksiä

Hymiö, esimerkiksi :-), muodostuu normaaleista merkeistä ja se voidaan tulkita kääntämällä mielessään kuviota 90 astetta myötäpäivään. Tällöin merkkien voi mieltää esittävän naamaa silmineen, nenineen ja suineen; nenä eli viivamerkki tosin jää usein pois. Hymiöt myös voivat joskus johtaa harhaan, aliarvioida lukijan oivalluksia.

Nykyiset keskusteluohjelmistot ovat ottaneet tavaksi korvata tekstipohjaiset hymiöt graafisilla, piirretyillä hymiöillä, jolloin ne myös ovat katselusuunnassa oikein päin. Näissä hymiöissä on pyöreä, usein keltainen naamataulu erilaisine ilmeineen, ja niiden katselusuunta on suoraan lukijaan toisin kuin välimerkeistä muodostetuilla.

Ei tarvita mitään erityistä älyä tulkita hymiöitä.

Itse en erityisemmin välitä niistä ja käytän vain harvoin, teksti menee perille lukijalle muutenkin. 


_____________________________________________________________________

Viikon 12 krapusanat ovat: harha, hymiö, äly

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.


18 kommenttia:

 1. Samoilla linjoilla, sanat sanoina ja hymyt kasvoilla hymyinä!

  VastaaPoista
 2. Tunnustan, joskus tulee käytettyä hymiöitä. On se outoa. Ei sitä aikanaan, kun kirjoitti kirjeitä, piirtänyt sinne hymynaamoja. Somen voimaa jälleen, sanat voi korvata sopivalla hymiöllä. Höh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä välitä Susu, kyllä minäkin joskus harvoin niitä keltaisia naamoja tai peukun laitan. Mutta periaatteessa en tykkää, että niitä tungetaan tekstiin joka väliin. Siinä jotenkin aliarvioidaan lukija, että ymmärtääkö hän nyt, että tämä oli vitsi tms.

   Poista
 3. Hymiöt on hauskoja! Mutta totta on, että niiden liikaviljely aiheuttaa saman efektin kuin kirosanoille - voima katoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole hymiöiden fani, Matilda. Toki sen saatan joskus sujauttaa esim tekstiviestiin. Muuten olen sitä mieltä, että lukija ymmärtää mikä on hauskaa ja mikä ei.

   Poista
 4. Asiapitoinen krapu! Joskus riittää välimerkit, joskus käytän hymiöitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Kohtuullinen hymiöiden kautta on ihan ok, mutta kun niitä lyödään joka lauseeseen, niin ei kiitos.

   Poista
 5. Hymiöitä, epäloogista kylläkin, ovat myös "irviöt" ja "itkiöt".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hymiö on tavallaan kuin yleisnimi kaikille näille pikkumerkeille ja kuville, joita käytetään, niin, kuka mihinkin.

   Poista
 6. Totuin hymiöihin niin, että kun siskoni alkoi kirjoittaa ilman niitä, teksti vaikutti aluksi töykeältä. Tottumiskysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarviiko moisiin pikkukuviin edes tottua? Minusta ei, jos haluaa niitä käyttää, niin siitä vaan. Minä käytän hyvin harvoin, joskus tekstiviestissä.

   Poista
 7. Liika on liikaa. Yksi kaveri lähettää järkyttävän pitkiä hymiörivejä.
  Hymiöt voi pelastaa jos ei osaa kirjoittaa :) tai ei löydä oikeita sanoja. sigh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan samoilla linjoilla BLOGitse. Ilman pärjää hyvin, eikä lukijan kykyä oivaltaa teksti tarvitse aliarvioida rivillä hymiöitä.

   Poista
 8. Näin on hymiötkin kehityksen kiertokulussa. En osaa ollenkaan käyttää hymiöitä. Joskus kokeilen, mutta on käynyt niin, että vastaanottaja heittää kysymyksellä - mitä olin tarkoittanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvi osatakaan, aimarii. Ilman hymiöitä pärjää vallan hyvin.

   Poista
 9. Itse käytän tiettyjä hymiöitä ihan mielelläni, mutta oikeassa olet. Kyllä lukija ymmärtää varmasti ilman niitäkin. Sarkasmi on vaikea laji monelle ja niiden yhteydessä hymiö voi saada tajuamaan, mistä on kyse. Mutta liika on liikaa ja kertoo vain kirjoittajan kykenemättömyydestä kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AilaKaarina.
   Minä joenkin pidän noita hymiöitä enemmän nuorison hullutteluna. En vastusta niitä, joskus laitan tekstiviestiin itsekin. mutta kirjoittaminen on jotenkin eri asia kuin sen selittäminen naaman kuvilla tms.

   Poista