Sivut

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Kivikkoista kulkua

Kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti.

On ollut viikonlopun ajan mahtavat ulkoilusäät. Perjantaina satoi ensin lähes kaatamalla vettä koko päivän. Mutta heti eilisestä lauantaista lähtien on ulkoilusää ollut sellainen, että siivoamiset on taas saaneet jäädä odottamaan jotain kummallista inspiraatiota. Tai sitten tilaan siivoojan, että saan harrastaa rauhassa. Eikä tämä ole vitsi.

Eilinen lenkki suuntautui tänne lähimaisemiin ja purolle. Purokin oli vapautunut lumista ja vesi solisi iloisesti. Tänään sunnuntaina suuntana oli kivikko, vähän isomman järven rannalla. Pari joutsenta piti niin kovaa meteliä, että kauempaa ensin saattoi kuvitella niitä olevan vähintään tusina. Kaksi niitä oli vain, taisi olla pariskunnan aamuneuvottelu vain äänekästä sorttia, hiljenivät sitten ja asettuivat kauemmaksi jäälle.


Jää kantoi tuolla vielä hyvin mutta en tohtinut mennä lähemmäksi joutsenia häiritsemään kameroineni.

Kivikkoranta on lempipaikkani, harmi vaan, että on niin hankalassa paikassa, että noita kiviä ei saa kerättyä ja kannettua autoon. 
Vesi on tosi matalalla ja siksi rantakivikkoa on näkyvissä leveä kaistale.Metsäkauriita on juoksennellut jäällä, kavioiden jäljet näkyivät:Nämä ovat ne kevään hauskimmat uponneet kivet:

Kivet ovat hiotuneet vuosituhansien aikana veden ja jäiden puristuksessa kauniin pyöreiksi. Joinain keväinä voi nähdä korkeita jäämassoja. Tämän päiväinen retki oli hieno, aurinko lämmitti niin, että siinä jäällä olisi voinut olla vaikka kuinka pitkään.

Sitten se kuvaannollinen kivikossa kulkeminen. 

Kyse on julkisen terveydenhuollon toimivuudesta, sen hitaudesta ja organisoinnin puutteesta. Mies kävi labrassa ja sieltä hänet passitettiin suoraan ensiapuun jonottamaan. Jonotti sitten muutamankin tunnin ja sitten oli puoli päivää tiputuksessa ja sai vasta silloin asiaankuuluvaa lääkettä. Kaikki siis saman katon alla, paikat ovat muutamien metrien etäisyydellä toisistaan. Paikalla oli lukuisia sairanhoitajia ja yksi lääkäri. Lääkäri oli vaihtunutkin jo välillä. Henkilökunta toimi varmasti hyvin ja ripeästi. Mutta se asioiden organisointi. Jotenkin tuntuu kummalliselta, että eikö sitä tiputusta mitenkään olisi voinut laittaa heti, oliko pakko jonotuttaa.  Minä olin odotellut siellä ensin mukana ja käynyt välillä asioilla. Olin tietty enemmän huolissani kuin mies itse. Lopulta tulin kotiin. Mies tuli vasta illalla myöhään Kela-taksilla. Se ei muuten ole mitään ilmaista lystiä. Oli maksanut 25 euroa, normihinta ko matkasta olisi ollut 38 ekua.  

Kaikesta huolimatta hyvää alkavaa viikkoa, kevättä ja aurinkoa!


26 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei niin kivikkoista, että siitä ei selviä.
  Joskus tuntuu, että toi koko touhu on hölmöläisen peiton jatkamista ja ihmisten pompottelua. Mitä vanhemmaksi tullaa sitä hupnompaa kohtelua saadaa. Ihan kun iän myötä meiltä ois järki kadonnut. Ainakin minä sen niin koen. Hyvä että eivät ala kovempaa puhumaan, että varmasti ymmärretään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se toiminta siellä terkkarissa pitäisi jonkun organisoida kuntoon. Tuolloin ei ollut edes iso ruuhka, asiat vain pitää hoitaa niin hemmetin byrokkaattisesti.

   Kiitos Amalia,jatkohoitoa seuraa.

   Poista
 2. Joo semmoselta joskus heitteillejätöltä vaikuttaa ensiapujen toiminta, varsinkin jos ei ole ihan hengenlähtö lähellä. Toivotaan että ei tarvis usein siellä käydä.
  Näyttää siellä keväiseltä, hienoja nuo kivet. Meillä peittää lumi vielä joka paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuviteltiin, että kun labrasta käskettiin mennä, että apua saisi kohtuullisessa ajassa. Mutta ei niillä tieto kulje. Lopulta oli jo lääkärikin ihmetellyt odotusta.

   Eikö olekin hauskoja uppokiviä. Kevätaurinko niitä tekee.

   Poista
 3. Hauskoja nuo uponneet kivet. Jään kanssa niin kuvauksellisia. Ja yhdellä on parta, onkohan se Vanhin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin niitä silmäripseiksi :) mutta partahan se onkin.

   Poista
 4. Niin varmaan pitäs ambulanssilla tulla, että sais asianmukaisesti hoitoa. Jos sittenkään. Kaveri oli yksinkertaisesti tehny niin; tilannu sairasauton kun terveyskeskus ei antanu lääkärinaikaa rintakipujen takia.

  Luin kirjan Maanantaikappale jossa kirjoittajalla oli umpisuoli pahassa jamassa, ja oli ambulanssia suositeltu, mutta kävi kotona ja meni sit omin nokkineen niin siellähän ne sitä vaan istutti. Ikäänkuin ei kukaan oikeasti kuuntelis ihmistä, tai ovat niin turtuneet siellä ihmisten hätään ja kipuihin.

  Ihana ranta! Ei ihme, että on sun lempiranta :) Joutsenia on ollu viikonloppuna liikkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kyllä usko mennyt julkisen puolen hoitoihin. Kyllä siellä henkilökunta on liian lujilla ja lääkärit päivystyksessä vaihtuu. Nytkin samaan tilaan tuotiin ambulanssilla makaamaan joku mies, eikä lääkäriä ainkaan niinä kahtena tuntina näkynyt kun minä olin vieressä mieheni luona. Siinä sitä makuutettiin ja hoitsu kävi kerran sanomassa, että lääkäri tulee kun kerkiää. Minä sitten hain sille(kin) miehelle vettä kun kävin kahviossa hakemassa vesipullon miehelleni.

   Järvi on sama missä meidän saarimökki on, mutta toisella puolella on tämä kiviranta.

   Poista
 5. Hienoja nuo "uppokivet" :) Ei sairaanhoidossa pelata maalaisjärjellä, välillä ei ollenkaan järjellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuussa varmaan kivet on vielä isommissa aukoissa.

   Teki kyllä mieli ruveta vähän organisoimaan hommia siellä ensiavussa. Mutta yksi lääkäri ei millään riitä siellä ja suma seisoo.

   Poista
 6. Uppokivissä katse viivähti toisenkin kerran! Kivet ovat kiintoisia ja niitä tulee reissuilta kannettua kotiin sen, minkä siipan silmä välttää ja vaaka myöten sallii.
  Siivooja on hyvä ja kannattava energiaa säästävä helpotus. Jäi päälle kerran neljään viikkoon, kun aikaaan tätini omaishoitajana vedin lisäksi kahta huushollia, ja on ollut kotitalousvähennyksineen hintansa väärtti.
  Onneksi ensiapuseikkailunne päättyi kelvollisesti ja tuon ensi-liitteen voi kyllä unohtaa. Oli kerran miehellä ruusu jalassa, yli 40 kuume, heitin omalla autolla puolipyörryksissä sisään ja kun sitten joudin kysymään, mistä hoidon aloitus panttaa, ei ollut kukaan ehtinyt tulla ottamaan virtsanäytettä... Minä hain purkin toiletista, toimitin täytenä respantädille ja sanoin jotta nyt tippaa kehiin ja sassiin. Neuvo kuului: kannattaa tulla lanssilla. Toimii! Viikonalukuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviä olen minäkin raahannut, kaukaisimmat toislta mantereilta.

   Oma apu paras apu. Minäkin hoidin (ensi)avussa oman miehen lisäksi toisessa pedissä odottavaa vanhaa miestä, kun kukaan ei hänen vaivojaan tullut kysymään. Hain vettä ja lainasin puhelinta soittamiseeen.

   Kiitos Takkutukka, keväistä ja kaunista viikkoa sinullekin, räntää on luvassa, mutta kevät etenee!

   Poista
 7. Äh, tuota odottelua ja jonottamista :(

  Vaan tuo ranta, upea, kivien muodot huumaavia. Niin kaunista. Ja hauskoja kuvia.

  Jos olisi varaa, ottaisin siivoojan. Olen kyllästynyt tuohon imurointiin konttaamalla. Onneksi kestän hyvin sotkua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä erikoinen ranta, onneksi ei ole ruuhkaa kun se on hankalassa paikassa.

   Minä katselen noita villakoiria ja harmaita ikkunoita ja kärsin! Haluaisin, että on siistiä. Olen vertaillut nyt noita siivoushintoja, siitähän saa kotitalousvähennyksenkin. Kovin usein en voi ottaa, tulisi liian kalliiksi kun tässä on näitä neliöitä melkoisesti. Mutta jos kerran keväällä edes ikkunat ja yksi siivous. Katsotaan.

   Poista
 8. Hienot kuvat ja komeat uppokivet! Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Krhm, nyt en malta olla korjaamatta, että kauriilla on kyllä sorkat eikä kaviot. Ihan pakko puuttua, kun on varmaan historian ainut tilaisuus, kun voin vähän viisastella sulle :D Nimimerkillä Yleisesti ottaen enemmän pihalla kaikesta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, myönnän heti, että olet oikeassa. Kun kirjoitin tuon kavio-sanan, niin jotenkin se tuntuikin oudolta. Sorkathan ne :D

   Poista
 10. Upeaa luonnon taidetta nuo kehystetyt kivet, erityisesti viimeinen kuva.

  VastaaPoista
 11. Upea kivikkoinen ranta!
  Just pari tuntia sitten juttelin vanhan osastonhoitajani kanssa, miten terveydenhuolto on muuttunut sitten hyvin voineen 80 -luvun. Silloin oli paljon vähemmän byrokratiaa ja enemmän rahaa käytettävissä. Hommat sujui paljon sutjakammin. On tietysti muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat.
  Täälläkin yhdistettiin ensiavussa perusterveyden hoito ja erikoisairaanhoito. Tulos on ruuhka-aikoina kuin helvetin esikartano. Ja tietenkin se ryysis vaikuttaa sitten vuodeosastoillekin. Monta kertaa on ollut mielessä, että soitto AVI:iin olisi paikallaan, grr.
  Toivottavasti Kartanon isäntä on nyt kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin se helvetin esikartano tuli mieleen. Ihmiset juoksevat paikasta toiseen eikä mitään tapahdu. Muutos on muutenkin valtava, kun on aiemmin saanut käyttää työterveyshuoltoa, jossa jonoja ei ole.

   Valitettavasti ei ole mies kunnossa, odottaa kutsua jatkohoitoon.

   Poista
  2. Voi kurjuus! Kaikki tsempit täältä miehelle!! Ja sinulle myös.

   Poista
 12. Onko sulla ostoskassi missä on pyörät, tai pulkka tms. jolla voisit kiviä raahata.
  Mulla toi kivihomma on lähtenny lapasesta. Käyn jo peräkärrin kanssa soramontulla ja kivet on lajiteltuina koon, värin, muodon mukaan kasoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta rannasta on kiivettävä melkoinen mäki. Tuon kyllä pari kiveä joka kerta mutta sieltä ei saa muuten kuin kantamallla tuotua.

   Poista