Sivut

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Lokit vihaisina - draamaa kauppareissulla

Tuokioita saarielämästä.

Käyty mantereella kaupassa pikaisesti. Lokit hyökkäilivät venettämme kohti kun luulivat, että aiomme niiden poikasia häiritä.

Keskenäänkin niillä on melkoista häiriköintiä. Harmaalokilla on kaksi poikasta, joita se valvoo kiveltä kuin haukka kun poikaset uiskentelevät lähistöllä. Mutta kalalokki teki syöksylentoja niitä kohti ja poikaset olivat vedessä avuttomina, painoivat päänsä veteen kun kalalokki teki syöksyn niitä kohti. Kalalokilla on omat poikaset toisen kivikon luona. Tämä on luonnon oma jännitys- ja selviytymisnäytelmä. Alla olevassa kuvassa takaisin kaupasta tullessamme ainakin vielä olivat harmaalokinkin poikaset hengissä.


Lokin katse on poikasiin päin, jotka uivat kuvassa kivikosta vasemmalle.
Poikasilla on vielä ruskehtava pörröinen höyhenpeite.

Venematka kulkee näiden 'lokkikivien' sivuitse.
Kaikilla isoimmilla kivillä on lokeilla pesä, melkin kaikilla jo poikasetkin.


Aamulla järvi oli tyyni.
Tämä kuva on RH:lle karttaa varten, saaren kärjestä selälle päin :)

Vesi on matalalla, kiviä näkyy pitkälle veteen

Kalaa on syöty, alla kuvassa yksi suurimmista mitä mies on uistimella saanut, yli kaksikiloinen hauki, jo perattuna. Tänään syödään kalakeittoa isoista ahvenista, mukana hauen pää ja joitain evän roippeita. Sipulia, perunaa, kalaa ja mausteita. Nam.


Kalastaja myös perkaa saaliinsa

Vesi on viileää mutta tekee hyvää pieninä annoksina, kipeä polvikin tykkää kylmähoidosta. Aamu-uinti ei ole minulta kertaakaan jäänyt väliin. Se virkistää ja laittaa päivän käyntiin. Mustikoita olen tutkaillut ja myöhässä ovat, sato ei näytä kovin isolta, mutta vihreät raakileet ovat niin piilossa, että jos lämpöä tulee, saattaa mustikoita tulla ihan kohtuullisesti. Ehkä elokuussa voi jo poimia. 

Hiljaista ja rauhallista, vain luonnon ääniä. Jokunen vene kulkee venereitillä päivittäin. Kuin olisi irti maailmasta. Tätä kirjoittaessa alkoi aurinkokin paistaa!


10 kommenttia:

 1. Niin, vuosi sitten oli mustikat kypsiä jo tähän aikaan. Vettä lienevät ainakin saaneet tarpeeksi tänä kesänä, ei luulis kuivuuden vaivaavan.

  Lokit on usein melko kiukkuisia lastensa päältä, ja varsinkin tiirat. Siellä rapakolla, missä on nyt käyty on ihmeen rauhallisia tiiroja, vaikka niillä on poikasiakin niillä "saarilla" lammessa ja koiria käy siinä uimassa. Ehkä ne siksi ei vähästä hermostukaan.

  Kiitos kuvasta. Kauas näkyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tiirat hyökkäilevät jopa minua päin kun hölkkään vedessä :)

   Mustikat on tosi myöhässä, toivottavasti edes vähän täältä saaresta saisi. Muualla en viitsi enää kerätä, jos tänne ei tule, ollaan ilman.

   Ole hyvä, vähän pilvinen näky, kirkkaalla ilmalla näkyy tuo kaukainen metsäranta paremmin. Sen takana on meidän koti - linnuntietä aika lyhyt.

   Poista
 2. Olipa kiva, kun oli isoja kuvia. Ja iso kala tietty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit. Ja kalasta on kyllä kuultu, arvaat varmaan, että kalastaja on ylpeä :)

   Poista
 3. Komia hauenpötkäle, mahtoi olla pyytäjällä hymy herkässä:) Ihanat kakkukivet mitä parhain näköaloin, kelpaa istuskella ja antaa aatoksille siivet.

  Lokit ovat kyllä - paitsi syöksypommitajia - niin melkoisia jakauksen tekijöitä, mutta omiaanhan vahtivat ja suojelevat. Oliko niillä normi määrä jälkikasvua? Hyönteissyöjillä olen nyt nähnyt pieniä poikueita västärikillä kaksi ja neljä, varpusella kolme jne.
  "Kuin olisi irti maailmasta" on harvinaisuudessaan yksi upeimmista mielentiloista; aika, jolloin kaikki oleellinen on kohillaan eikä niin mitään puutu... Sopii jatkaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lokeilla ja varsinkin vesilinnuilla on poikasten määrä vähentynyt joka vuosi. Sinisorsallakin vain 4 pikkuista ui perässä, pari vuotta sitten niitä oli 10 kpl.

   Kiitos Takkutukka, jatketaan vielä irtoilua. Tämä saari on jotenkin kuin lumottu, muistan kun kävimme joskus työpäivien jälkeen illalla täällä saunomassa ja uimassa, se tuntui pitkältä lomalta. Joku oma henki täällä on.   Poista
 4. Laineiden liplatus on rauhoittava ääni. Mutta vesi on kylmää, hrrr! Ei tarkene ilman saunaa pulahdella paitsi jotkut himouimarit ;D

  Ps. edellisessä postauksessa oli niin nätti auto. Kuin mansikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, mansikka on mieleinen, autona :)

   Myönnän, että pitemmät lenkit järvessä vaativat nyt märkäpuvun päälle. Tänään aallot sekoittuvat veden ja mittari näytti +13-14, hui.
   Kesää tämä kumminkin on, joten saunassasitten vaan pidempään. Hyvin tulee uni iltaisin :D

   Poista
 5. Onpa kauniita nuo kivet rantakalliolla luonnon hiomine muotoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä näkyykin nyt pitkälle kun vesi on matalalla.

   Poista