Sivut

perjantai 26. huhtikuuta 2019

Kasvu alkaa vauhdilla

Perinteinen raparperin kasvuun lähtö meinasi vallan jäädä kuvaamatta. Muutamassa päivässä olivat punaiset mollukat nousseet ja avanneet lehtensä. Äsken kävin kuvaamassa:








Myös lipstikka on aloittanut kasvunsa:




Yrteistä huomasin, että normaalin ruohosipulin ja persiljan lisäksi nyt ovat talvehtineet myös salvia, minttu ja ranskalainen rakuuna. Kaikissa niissä on jo hyvät vihreät kasvun alut.


Kirsikkapuissa on isot silmut:




Pääsiäiseksi ostetut orvokkiamppelit viihtyvät lämmössä:




Pihallamme on taas jokakeväinen kuntosali. Pitkiä koivun runkoja tuli 15 mottia. Mies sahaa moottorisahalla pätkiksi ja minä jatkan siitä klapikoneen kanssa. Joka aamu on mukava tehdä pari kolme tuntia puuhommaa, iltapäivällä on siitepölyjä jo enemmän ilmassa. Muutenkin aamulla  kun on tehty työ, niin lopun päivän voi käyttää miten mielii. 

Tänään kävin jo Puuilossa ostamassa muutaman oikein ison maalauspohjan tauluille ja lisää akryylimaaleja. Kesällä saa heitellä ja roiskia maaleja valuntatekniikalla vaikka pihalla. Lisäksi ystävällä tässä kylällä oli juuri tasavuosi-synttärit, hän ei juhli, mutta ajattelin yllättää hänet pienellä taideteoksella, jota lähden muuten nyt tekemään. Sunnuntaina tapaan hänet kyläyhdistyksen tapaamisessa.

Tulkoon kesä - uintikausi omassa lähijärvessä on avattu tänään. En voi sanoa, että heitin talviturkin, koska sitä ei ole. Uin kesät lähijärvessä ja talvella tuolla kauempana avannossa. Muutama jään palanen kellui tänään vastaan, mutta ei haitannut.



22 kommenttia:

  1. Ihan ei vielä piirakaksi asti raparperista riitä, mutta kohta. Ihanan sinnikäs kasvi, kun joka vuosi vaan ilmestyy, vaikkei itse mitään asian hyväksi tee. Meillä ne tosin haluaa kasvaa enimmäkseen siellä, missä ei niin pitäisi eli lähinnä salaojien tarkastuskaivojen ympärillä. Ei siinä muuten mitään, mutta sitten kun lehdet on suuria, kaivon peittävä kansi jää piiloon ja saattaa talon emäntä astua vahingossa kaivoon niinkuin on saattanut joskus käydä. (Olen perheessä ainut, jolla on sen verran pieni jalka, että mahtuu sinne..).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän täytyy vielä raparperin kasvaa, mutta se ensimmäinen piirakka onkin sitten pehmeää ja makeaa.

      Tuota noin, ihan en ymmärtänyt, että astuitko raparperipuskaan :)
      Mutta lienee syytä se tarkastuskaivo merkata jotenkin.

      Poista
  2. Ooo rutturperit kasvaa ihanasti!
    Oli varmaan sen verran paljon lunta ja vähän pakkasta, että kasvit selvis paremmin talvesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rutturperi, uusi hyvä nimi noille alulle :)

      Hyvin ovat kasvit viime talvesta tosiaan selvinneet, sellaisetkin, jotka ei aina talvehdi. Salvian olen saanut karaistua ja se on jo monta talvea kestänyt. Mutta nyt kesti minttu ja rakuunakin.

      Poista
    2. Rakuuna on mun lempiyrtti. Pitäsköhän yrittää etsiä sellaisen taimi kesäksi potagerieen...

      Poista
    3. Minustakin rakuuna ja salvia ovat hyviä. Nyt kun ne kasvavat yrttilaatikossa, niin syksyllä laitan tammen lehtiä ison kerroksen päälle, hyvin talvehtivat.

      Poista
  3. Tuo on ihana keväänmerkki, kun raparperit tervehtivät penkistä. Mä olen tehnyt nyt jo muutamana päivänä raparperipiirakkaa ja -paistosta. Siihen lisäksi itsetehtyä jäätelöä. Voisin syödä joka päiväkin, mutta se nyt ei oikein passaa.
    Omat raparperit ovat vielä niin pieniä, että niistä en saanut kuin pari hassua vartta. Onneksi vihannesnainen kiertää autollaan ja huolehtii loppujen varsien saatavuudesta. Muuten näyttäis hyvin kaljulta mun piirakkani. :-D Seuraavaksi ajattelin tehdä raparperijäätelöä. Olen sitä kyllä syönyt, mutta en koskaan itse tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikon päästä saan tehtyä jo piirakkaa noista omista. Pienet ensimmäiset on niin makeita ja pehmeitä. Ja sitten kasvaa vauhdilla lisää.

      Kanelia ja kardemummaa käytän mausteena rahka-tuorejuustotäytteessä. Jätskikin sopii, mutta ilmankin se on hyvää, vielä vähän lämpimänä. Nyt tuli vesi kielelle.

      Poista
    2. Mun omat raparperit eivät varmasti ikinä edes kasva niihin mittoihin, että niistä piirakkaa saisi. Ne tikahtuvat kuumuuteen ja kuivuuteen ennen kuin ovat päässeet kunnolla kasvamaankaan. Mutta onneksi on tuo pelastajamme vihannesnainen.

      Aamulla keittelin satsin raparperia ja kunhan se on jäähtynyt tarpeeksi, se pääsee kylmäkompressoriin kehittymään jäätelöksi. Nam! :-)

      Poista
    3. Minun raparperini on joku supermutantti, se kasvaa valtavasti. Keväällä korjasin viime vuoden varret, pisimmät reilusti yli kaksi metriä ja kuin puita. Paikka on kyllä mehevä, ja omaa kompostimultaa raparperi saa vuosittain.

      Vien monille tuttavilleni tuliaisiksi raparperin varsia, joten olen sitten kai tämän kylän raparperinainen :)

      Meillä ei muuten edes ole jäätelökonetta, ei ole tuntunut tarpeelliselta. Jäädykkeitä, esineitä mustaherukasta, teen kyllä pakastimessa.

      Poista
  4. Meilläkin pieni sade pölläytti joka paikan vihreäksi.
    Olen kade omasta järvestä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta saisi tulla tännekin,kaikki pöllyää.

      Omaa järveä ei ole kuin mökillä. Mutta tuo on aika lähellä tässä, niin kutsun sitä omaksi. Joten ei tarvi olla kade :)

      Poista
  5. Rouskis: kylläpä on värikylläinen raparperin kevät ja söpöt kirsikkapuun palleroiset! Meillä on/oli hevoskastanja samassa kuosissa, tosin taitavat jo nyt olla lehdet ulkona, kohta tarkistetaan.

    Sympatiapisteet kerää terhakka lipstikkapataljoona, jonka kuulen huutavan: täältä tullaan kesä. Varmimaksi merkiksi luettakoon taiteilijan talviturkin - uimista ei lasketa kohdallasi - heitto eli pensseleiden yms. tykötarpeiden virittely; luomisen iloa ja aurinkoista mieltä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka, Katselin tuota lipstikkapuskan alkua ja niinhän ne olivat kuin sotilaat rivissä, kuvassa vain murto-osa.

      Ateljee todellakin siirtyy osittain ulos terassille taas kesäksi, siihen jossa on katto. Olen otettu tuosta taiteilija-nimikkeestä, kiitos.

      Poista
  6. Raparperit jo noin pitkällä. Hyvä kun muistit jokakeväisen perinteen. Kuvat täytyy saada. Minulla joka kevät leskenlehdet ja valkovuokot. Näin on maailman kirjat järjestyksessä. :D
    Kiva nähdä taas, mitä maalauksia seuraavaksi syntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulihan ne raparperikuvat otettua, kun yhtäkkiä huomasin niiden kasvaneen.
      Muistan niistä sinun kevään kukista, että ovat aina hiukan edellä meidän sinivuokkoja ym. Tämä on sen verran pohjoisempana.


      Maalauksia on syntynyt muutama, jospa julkaisukelpoisiakin jossain vaiheessa löyty :)

      Poista
  7. Aah, raparperin alut, niin nättejä! Niistä ekoista kyllä tulee aina erikoisen ihana raparperipiirakka. Muutenkin niin upeita keväisiä kuvia sinulla!

    Niinhän se taitaa muutenkin olla; tein eilen varhaiskaalista kaalilaatikkoa, ja sitä on syöty nyt kahtena päivänä, paranee vaan vanhetessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aila, kyllä kaikki kasvu pyrähti käyntiin noina lämpöisinä päivinä.

      Nyt rupesi tekemään mieli kaalilaatikkoa. Varhaiskaali vaan on niin pehmeää, että sitä saa laittaa kilokaupalla. Mutta hyvää se on raakanakin raasteena.

      Poista
  8. nyt kasvit pääsevät todella yllättämään, vasta huhtikuun lopulla ollaan ja monet yleensä vasta toukukuun alkupuolella mullasta esiin työntyvät kasvit jo täydessä vauhdissa!
    teilkin puusavottaa, tääl sama juttu. koivuklapeja tehty muutama päivä ja tarkoitus olisi viel tänäänkin jatkaa puuhommissa minkä muilta pihatöiltäni ennätän.
    rentouttavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin pääsi yllättämään tämä kasvun alku. Puusavotta jatkuu täälläkin, minulla pienemmissä erissä, siitepölyjä on niin paljon, että on rajattava ulkona oloa.

      Kiitos Ilona, hyvää sunnuntaita sinullekin!

      Poista
  9. Kevät, alkava vihreys ja nuput on niin kauniita. Kasvua on hieno seurata!
    Risu/puusavottaa täälläkin viikonloppu tehtiin, mukavaa hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puusavotta on kyllä mukavaa pieninä annoksina, mutta koko tuo 15 motin erä ei tunnu pienenevän lainkaan. Rankkaa kuntosalia.

      Poista