Sivut

lauantai 25. toukokuuta 2024

Vehoniemenharjun maisemissa

Vehoniemenharju on Kangasalla, Roineen ja Längelmäveden välissä, Kaivannon kanavan eteläpuolella sijaitseva harju. Se on osa pitkää harjuketjua, johon kuuluvat myös Keisarinharju, Kuohunharju, Kirkkoharju ja Tampereen Pyynikinharju.

Harjulta löytyy pieni näkötorni, automuseo ja kahvila. Ulkona on iso terassi Roineelle päin.

Kuuluisa automuseo on täynnä kauniita vanhoja autoja ja kahvilassa on pakko joka kerta syödä paikan kuuluisaa valkosuklaakakkua.

Oman jäätelötehtaan jäätelöä oli valittavana lukuisia makuja. 

Valkosuklaakakkua


Naapurini kanssa teimme retken sinne, vietimme terassilla herkutellen muutaman tunnin aurinkoisena iltapäivänä, katselimme autot ja minä ihailin rakkaan Roineen armaisia aaltoja. Siellä saaressa yli 30 vuotta sain oman armaani kanssa kesinä käydä.


Automuseosta löytyy joka lähtöön:

Kuorma-autolla tavarat kulkeeMaisemien ihailuun korkealtaKauppakassiHienompaan ajeluunNäkymä Roineelle
Näkötorni, museo ja kahvila,
taustalla Roine
(kuva Vehoniemen arkisto)

12 kommenttia:

 1. Tuonne haluaisin joskus mennä, etenkin herkkujen takia, mutta kyllä myös maisemat ja autot kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että sinä nauttisit noista moninaisista herkuista :)
   Minun luota tuonne on reilut 10 km, joten ei paha. Tervetuloa käymään, niin ajellaan tutustumaan!

   Poista
 2. Kiinnostava retkikohde. On upeat maisemat, ehkä löytyisi polkujakin. Tämä seutu ei ole minulle tuttua, olen vain jonkun kerran Tampereella käynyt. Jos matkani joskus sivuaisi läheltäkään Vehoniemeä, niin poikkeaisin. Herkut ja autokatselmus kuuluisivat pakettiin myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii. Tuolla on myös luontopolku, se kulkee Roineen rannasta Längelmäveden puolelle ja maasto on vaihtelevaa metsää, kosteikkoa ja kaunista niittyä. Keväisin se on pitkään märkä talven lumien jäljiltä.
   Minulla on tästä kotoani reilun 10 kilometrin ajomatka tuonne, siksi useat vieraat vien kesällä sinne.

   Poista
 3. Kiitos valoisasta avauksestasi, joka heti näin päivän alkuun nosti hymyn huulille!
  Kauniit kuvat ja upeat maisemat sekä hurmaavat wanhat autot, joissa on sitä jotain, glamouria ynnä herkut kertovat lukijalleen ja katsojalleen täydellisestä kesäretkestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka.
   Vanhat autot ovat olleet tosi kauniita verrattuna nykyisiin, jotka kaikki ovat samanlaisia. Ennen oli koristeellisia ja tyylikkäitä. Autoja on museossa tosi paljon, ja ne ovat hienossa kunnossa. Pääsisipä koeajelulle :)
   Herkut maistuivat ja terassilla oli aurinkoa ja onneksi vieno tuuli, aika kului jutellen ihan huomaamatta.
   Esittelin minulle tuttuja maisemia tälle naapurilleni, joka on asunut paikkakunnallamme vasta pari vuotta, eikä ilman autoa oikein tuollaisiin kohteisiin pääse.

   Poista
 4. "Kas Längelmävesi tuolla, vöin hopeisin hohtelee..."
  Haikeana muistelen tuota Vehoniemen harjua ja Automuseota sekä Haralanharjua ja sen näkötornia, jonka seinään tuo nuo - varmastikin kaikille koulusta tutut - Kesäpäivä Kangasalla -laulun sanat oli maalattu.
  En tiedä onko maalattu uuteen näkötorniin - me ehdimme sukulaisten kesken järjestetyllä Syyspatikalla käydä tutustumassa siihen vanhempaan näkötorniin, ennen kuin se tuhoutui tuhopoltossa 😢
  Nuo Vehoniemen automuseon autot ovat upeita; tuollainen "kauppakassi" olisi mukava ja tuo vihreä, viimeinen auto mikä lie merkiltään, kyllä olisi hienoa sillä ajella täältä maalta kaupunkiin näin kesäkeleillä, lierihatussa 🤭
  (Kun ei meille sadettakaan eilen tullut; joku oli kuulemma nähnyt kolme pisaraa...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haralanharjun torni on tuttu, asuin lenkkeilymatkan päässä siitä yli 30 vuotta.
   Uusi näkötorni on saanut myös sanat. Itse tein sen rakentamisesta kirjankin. Joka päivä käin kuvaamassa rakentajien edistymistä. Kesäkahvilakin siellä tornin juurella nykyisin on.

   Vehoniemi on nykyistä kotiani ajomatkan päässä, mutta siellä tulee käytyä nyt kun asun lähempänä, useita kertoja kesässä. Ihania ne vanhat autot :)

   Poista
 5. En muista vuotta (pitäisi tutkia valokuvista) milloin ensimmäistä kertaa tuolla maistoin valkosuklaatorttua, sitten sitä piti kotonakin koettaa tehdä. Joka kesä sitten mieheni halusi käydä tuolla, aina Tampereelle mennessä. Ja autot tutkittiin ja kuvattiin tarkkaan. viimeksi käytiin vuonna 2015. Ainakin kerran käytiin myös Mobiliassa. Aina oli "kiireenpoikanen", koska piti joutua hotelliin Tampereelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin, että olet kertonut käyneesi tuolla. Siellä on viime vuosina tehty isot remontit ja ulkoterassi uusi ja suuri. Ja jäätelötehdas on heillä oma, se on Pikonlinnassa, mutta jätskiä tietty myydään tuollakin.
   Mennäänkö käymään tänä kesänä?

   Poista
 6. Onpa siellä kaikenlaista autoa :o Maistuis varmaan mullekkin tuo jätskin näkönen kakku : ) Roinehan on tuttu laulustaan, ihan outoja maisemia muuten. Harvat Tampereen reissut on olleet aika pikasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autot on kauniita nykyisiin verrattuna, Maarit. Voin kertoa, että se kakku on hyvää :)

   Poista