Sivut

maanantai 3. kesäkuuta 2024

Mietteitä ranskalaisen parvekkeen ääreltä, osa 2

Nyt olen aamu-uinnilla käynyt jo lähes kuukauden ja välillä täytyy oikein pysähtyä miettimään, että miten tuo kalenteri näyttää vasta alkavaa kesäkuuta. 

Kaikki luonnossa on edistynyt pikavauhtia. Kevät jäi näillä leveyksillä kokonaan pois, talven lumipyryjen jälkeen pullahti yhtäkkiä kesä.

Parissa päivässä tapahtui koivujen hiirenkorvien muuttuminen heleän vihreiksi oikeiksi lehdiksi. Nyt on jo jonkun aikaa ollut syvä vihreys koivuissa. Jarruttakaa nyt vähän! 

Yksi esimerkki on pihlajan kukinta. Yhtenä aamuna, taisi olla 29. toukokuuta, kävelin pihlajakujaa järvelle parkkipaikalta kuten aina. Jotain erilaista kuitenkin oli: kaikki pihlajat olivat täynnä kukkia.Nämä pihlajat on kuvattu 29.5.2024

Sitten tuli kesäkuun ensimmäinen päivä, viime lauantai. Kaikki pihlajien kukat olivat ruskeita. Kuivuus ja lämpimät päivät tekivät kukinnasta lopun. Mitenkähän marjojen käy.

Tuli mieleen myös entisen kodin lukuisat omenapuut. Ehtivätköhän pölyttäjät tehdä työnsä? Taisi mennä ylitöiksi ainakin. No, ne kaikki 15 puuta eivät enää ole minun huolenani. 

Jos minulta olisi kysytty 25 vuotta sitten, että pidänkö lupiineista, olisin vastannut pitäväni, ne olivat harvinaisia. Nykyisin on toisin. Se on vieraslaji ja joutaisi pois. Lupiini on levinnyt aivan mahdottomasti ja vie tilaa kauniilta perinteisiltä luonnonkukilta. 

Lupiinit ovat päättäneet myös "ilahduttaa" minua. Katsoessani ulos, ranskalaisen parvekkeen ovesta, näen melkoisen lupiininiityn. Apua! Pari vuotta sitten kun muutin tähän, ei näkynyt ainuttakaan. Niin salakavalasti ne leviävät lintujen ja tuulen mukana, mokomat. 

Eiliselle oli luvattu melkoisesti ukkoskuuroja ja vettä. Ympäri Pirkanmaata oli tullutkin. Tälle seudulle ei pisaraakaan, vaikka niin odotin virkistävää vesisadetta. Epäoikeudenmukaista!

Tänään huomasi koululaisten aloittaneen lomansa. Uimassa oli jo ennen yhdeksää veteen hyppiviä pikkupoikia, joita lempeästi opastin mistä saa hypätä ja mistä ei. Kohteliaita poikia, kiittivät neuvoista! 

Kaukajärven vesi on täältä itäpäästä jo +22 C, aivan liian lämmintä meidän aamu-uimareiden mielestä. Minkäs teet.

12 kommenttia:

 1. Komeita kuvia luonnon tämän hetkisestä runsaudesta silmiemme iloksi, kiitos!
  Mutta jotenkin surettaa tämä kevään poisjääminen ja kuivuuden ynnä lämmön aiheuttama pikakelaus, jossa ei tahdo mukana pysyä.
  Meilläkään ei ole tullut pisaraakaan sadetta paitsi yhtenä aamuna, jos laittoi prillit nenälle ja tarkkaan katsoi, oli asfaltti hivenen tumma...

  Mutta veden lämmöstä huolimatta antoisia ja seesteisiä aamu-uinteja Sinulle!
  Niin paljon kuin nyt nuorten huonosta käytöksestä kuin puhutaankin, oli ilo lukea kohtaamistasi kohteliaista herrasmiehen aluista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka. Nyt on todella menty toukokuu ja silti hellepäiviä jo ollut enemmän kuin monena kesänä yhteensä.
   Sitä vettä kaipaa nyt luonto, kuivuus on päässyt tekemään tuhoja.
   On se ihan mukavaa, että vesi j yli 20 astetta, voi olla juoksemassa järvessä pitempään.
   Nuo pojat olivat tulleet Kuopiosta mummolle kylään, kertoivat.

   Poista
 2. Totta, totta, talvesta suoraan kesään. Kaikki on kukkinut samaan aikaan, kaikki kohta jo kuihtuneet. Luonto on heinäkuun värinen.
  Ihanan lämmintä alkaa tuo vesi olla siellä, minä tykkäisin!

  Toistaiseksi lupiinit eivät ole haitanneet, niiden värit ovat vaan niin ihanat. Kova on kyllä leviämään.

  Kohteliaita poikia Kuopiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen miten tämä kesä etenee, Susu. Nyt on jo kukat kukkineet ja vasta alkoi kesäkuu.
   Lupiiniin työlästyin silloin kun niitä alkoi kasvaa monta kymmentä pientä taimea pihassa joka kevät, lintujen mukana kai kulkeutuivat siemenet. Ruohonleikkuri hoiti homman, mutta juuret jäi! Nykyään se leviää joka puolelle tienvarsillekin.

   Poista
 3. Noh, pari päivää myöhemmin ainakin täällä lounaassa uskomattoman lämmin toukokuu vaihtui ihan uskottavan viileäksi kesäkuuksi. Vettä vain ei sada!
  Eilen hakastenpoistoreissulla auton mittari näytti viileimmillään +14, tämän aamun aamukävelylle puoliso laittoi toppatakin (kun minä keppeineni tulen taaperovauhtia).
  Uimaan tekee mieli, mutta polvileikkaushaava täytyy olla kunnolla ummessa. Laittoi hoitaja eilen vielä siteen, tänään saa ottaa pois…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä viileni aiemmin, Täällä Pirkanmaalla oli eilen (4. pv) vielä helle, tänään on +23 C, oikein sopiva keli, kun tuulikin käy. Järvivesi on muuten myös +23 C. Vettä ei ole tullut, sitä kovasti tarvittaisiin.
   Nyt saat sitten paremmin polveakin käytettyä, kun hakaset on pois. Muistelen, että ne kiristivät, ja eron huomasi. Ei kyllä järveen heti kannata mennä, kyllä ne pian umpeutuvat kokonaan.
   Toipumisia edelleen Sinulle!

   Poista
 4. No nyt tuli viileätä. Ehkäpä järvivesikin viileentyy. En ole käynyt kokeilemassakaan, vaikka järvi on vieressä, uimapaikkaa ei ole.
  Niin kesä humahti äkkiä, tässä kauppaan mennessä on joku ruotsin-tai suomenpihlaja jo päässyt kukkimaan huomaamatta, joten marjan alut on jo. Hyvää kesän jatkoa kuitenkin :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyörällä pääsisit ehkä hyvin Mältinrannan uimapaikkaan.

   Nyt sataa täälläkin, ainakin hetken.
   Kesä jatkuu vielä, se vain piteni jo toukokuussa olleilla helteillä :)

   Poista
 5. Poikkeuksellisesti Koillismaalla oli tänä vuonna kevätkin. Lumien sulamisen jälkeen oli viikko toistakin, jolloin saatiin hitaasti tehdä siirtymää kesään. Vihreys ja aamujen tuoksutt voimistuivat päivä päivältä. Tämä viikko on ollut lämpöinen, hellettä suorastaan, mutta eilen tapahtui muutos. Kuitenkin sateet olivat tervetulleita.
  Tuomi on kukkinut, muut kukkijat availevat hiljalleen nuppujaan.
  Lupiineja täälläkin on, mutta melko vähän verraten niihin maantiepenkkojen kasvustoihin, mitä katselin muutaman päivän reissulla Keski-Suomeen.
  Talviturkin heitin pois ja uin sydämeni halusta x2 päivässä reilun puolen viikon ajan. Oli ihanaa uida siskon kanssa vedenhakureissuilla.
  Riemukasta kesää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta, uida vedenhakureissulla, aimarii.

   Täällä om nyt helteet hieman laantuneet, tosin vielä on 20-22 C lämmintä. Mutta tänään on ollut viileä tuuli.

   Kaikki perinteiset luonnonkasvit häviävät lupiinien valloitukselle, harmi.

   Kiitos ja hyvää kesää sinne pohjoiseenkin!

   Poista
 6. Täällä on tullut vettäkin ja kait sopivan lämmintä! Tämä viikko on mennyt sisätiloissa sairastellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne kaivattaisiin lisää vettä, ei paljon ole satanut. Ilma onneksi viileni alle 20 asteeseen.
   Paranemisia Maarit!

   Poista