Sivut

sunnuntai 20. lokakuuta 2024

Viikon 43 krapu - Harrastus vai elämäntapa

Harrastus vai elämäntapa

Pian on taas kuntavaalien vuosi.

On vaikea luopua, kun valta istuu olkapäillä. Ennen jokaisia kuntavaaleja on pakko miettiä, jatkaako valtuustoon pyrkimistä vai ei. Moni ei osaa luopua, valta kiehtoo.

Valta koputtaa mieltä ja kehottaa jatkamaan. Kaikki vapaa-ajat menevät asioihin tutustuessa, jos haluaa valtaansa kunnolla käyttää.

Kuka sitten päättää kunnan asioista? Onko se asioita valmisteleva ja esittelevä virkamies vai päätöksiä tekevä luottamusmies?

Virkamiehet esittelevät mitä tuodaan päätettäväksi ja niistä luottamushenkilöt voivat sitten päättää. Kenen armoilla lopulta monikerroksinen päätöksenteko on?

Siellä tornissa on helppo unohtaa kuntalaiset vaikka ainakin luottamushenkilöiden tulisi seurata asukkaiden arkea.

Vastuuta kantavat kuitenkin kaikki, jotka ovat päätöksentekokoneistossa.

_______________________________________________________________

Viikon 43 krapusanat ovat: koputtaa, vuosi, valta

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.

11 kommenttia:

  1. Niinpä.
    Ja sitten on näitä vallan hamuajia, jotka istuvat kolmella pallilla. Saa taas katsoa tarkkaan ketä äänestää kuntavaaleissa, ettei sama tyyppi istu jo eduskunnassa ja aluevaltuustoissa. Pitäisi kieltää tuollainen, ihan demokratian nimissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, Susu. Ei yksi ihminen useita luottamustoimia kunnolla ehdi hoitamaan. Minusta pelkkä kansanedustajana oleminen on ihan tarpeeksi.

      Poista
  2. Valta saa ahnehtimaan. Monet johtavassa asemassa olevat poliitikot erehtyvät sekoittamaan omansa ja yhteiskunnan varat. Lehmäkauppoja tekevät. Politiikka on likaista peliä, mutta joidenkinhan on hoidettava yhteisiä asioita. Ihmisen rehellisyyteen pitäisi pystyä uskomaan, mutta vaikeaa se alkaa olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtaa kun saa, niin moni ei malta luopua, aimarii. Meidänkin valtuustossa istuu samat tyypit vuodesta toiseen. Olen mukana muutaman kuntalaisaloitteen teossa ja kyllä huomaa kiinnostuksen heti kun vaalit on tulossa. Niiden jälkeen ei keltään kuulu mitään.

      Poista
  3. Heti tuli mieleen meille Malmilaisille rakas Malmin lentokenttä. Eräs puolue piti hitonmoista meteliä lentotoiminnan jatkumisen puolesta. Pääsivät eduskuntaan eikä sieltä kuulu enää pihaustakaan... Hiljaa moni on nyt myös kuntapuolella. Hyvä kirjoitus sinulta vallasta, siitä veitikasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noinhan se menee, AilaKaarina. Kun vaalit on tulossa luvataan ummet ja lammet, mutta vaalien jälkeen seuraa hiljaisuus. Meidän kuntalaisaloitteet on hyvä esimerkki myös.

      Poista
  4. Moni valtaa hamuaa, mutta siinä tuntuu olevan joskus kitkerä sivumaku. Oma vallankäyttöni rajoittuu kopissa käyntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa sitä hamuta, mutta joskus pitää osata luopuakin, Äijä. Täällä tuntuu päättäjät jatkavan vuosikymmeniä.

      Poista
  5. Vallan käytöstä on tullut kuitenkin läpinäkyvämpää lisääntyneen julkisuden vuoksi kuin takavuosina ja vastuuseen joutuu helpommin. Julkisuuden paine voi toisaalta pelottaa muita kuin niitä, jotka ovat "röyhkeimpiä ja ahneimpia".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on täysin totta, pasanen. Some tuo julki ne räikeimmät epäkohdat. Röyhkeimmät jatkavat porskuttaen siitä viis.

      Poista
  6. Tuossapa asioita joita kansalaiset pohtii korvat sauhuten, ja mieltä on niinmonta kuin miestäkin. Hyvä tarina.

    VastaaPoista