Sivut

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Viikon 11 krapu


Rakennekynnet


Olin heräämässä käsileikkauksen nukutuksesta, odotin kahvikupillista ja kuulin keskustelun verhon takaa, hoitaja ja nuorehko naispotilas:

-Sinun leikkauksesi on kohta ja nyt sinulla on tunti aikaa leikata kynnet ja puhdistaa kynsien alustat
-Ei niitä voi poistaa, rakennekynnet olivat kalliit, enkä saa niitä itse pois
-Leikkauksessa et voi niitä pitää, tämä on ihan yksiselitteinen ohje. Niiden alla on bakteerikanta ja tulehdukset saattavat levitä leikkaushaavaan
-Voinhan minä laittaa kertakäyttäkäsineet käteeni
-Ei käy. Sormen päästä seurataan happisaturaatiotakin. Noiden kynsien kanssa leikkausta ei voi tehdä. Kätesi hermovaurio kannattaisi kyllä korjata
-Vittu mitä nipotusta...

Tässä vaiheessa viereisen sängyn nainen syöksyi pois, kuulin vain oven kolahduksen.
Viikon 11 krapu olisi tarkoitus sisältää seuraavat kolme sanaa: tunti, keskustelu,ovi

----------------------------------------------------------------------------------------------------


Viikon 11 krapu-kirjoittajat linkkeineen:

Repu
SusuPetal
Der Seidenspinner
Suttastiina
Hpöllö
anli itse
BLOGitse
Sus'
Ilona Winebridge
Aimarii
SK
AilaKaarina
Risa
Maarit

55 kommenttia:

 1. Mitäs hermovauriosta kunhan on kynnet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tottakai kynnet on tärkeämmät, oikea käsi sentään :)

   Poista
 2. https://repukirjoittaa.blogspot.com/2019/03/krapu-11.html

  VastaaPoista
 3. O tempora, o mores! Ja krapun vimppa lause perään...
  Vieno kysymys kuuluu: missä ihmeessä ajattelit herätessäsi olevasi, taisi olla melkoisia orientaatio-ongelmia??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ensin luulin silmät vielä kiinni, että olen aloittanut jälleen nuoruuden harrastuksen, laitesukelluksen. Oli se happimaski... Sitten avasin silmät ja tiesin olevani Terveystalon heräämössä ja joku teiniä hiukan vanhempi nuori nainen viereisessä petissä ei suosutunut hinkkaamaan kynsiään. Voihan vitalis :)

   Poista
 4. No selviskö se, hankkiutuko se kynsistään eroon? Varmaan oli huomautettu jo aikasemminki...
  Kun lukee noita leikkaukseen valmistautumisohjeita netistä, niin sanotaan, että hampaiden ja suun pitää olla myös kunnossa, mutta ei multa ainakaan mitään siitä kysytty edes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeisssa käsileikkausta varten oli ihan selvästi sanottu, että kynsilakka ja leikattavan käden rakennekynnet pois. Niistä saattaa levitä bakteereja vielä kotona pitkään. Sitten oli lääkkeistä ohjeet, eipä muuta.

   Hoitaja sanoi siinä kun se naikkonen oli lähtenyt, että taisi mennä pappa betalar tonni hukkaan. Kaikenlaista.

   Poista
  2. Suu ja hampaat pitää tosiaan olla kunnossa, mutta se koskaa isompia leikkauksia esim. keuhko- ja sydänleikkaukset plus sitten endoprotetiikka. Äidin piti käydä ennen jokaista endoproteesileikkausta hammaslääkärissä tarkistuttamassa kalustonsa.

   Mun appi sai juuri tälläisen mokan yhteydessä pahan endokardiitin. Tosin se oli niin päin, että hänellä oli ensin sydänleikkaus, jossa sai keinoläpän. Sen jälkeen pitäisi jokaisen hammassaneerauksen yhteydessä antaa profylaktisesti antibiootti. Tämän oli hammaslääkäri unohtanut tai ei ollut nähnyt tarpeelliseksi. Hampaita oli ronkittu enemmänkin ja vähän sen jälkeen appi makasi kaksi kuukautta teholla ja sai antibiootteja koko tuon ajan 24/7. Ihme oli, että edes selvisi siitä.

   Aina ei välttämättä uskoisi, miten iso merkitys hampaiden kunnolla on meidän koko systeemiin.

   Poista
  3. Tuo on tämän päivän terveydenhuollossa käsittämätöntä: on tolkutettu jo vuosia, että suu ja hampaat pitää olla kunnossa, leikkauksia varten. Mutta ainakin meillä jonot hammashoitoon on 3 kk - ja koskaan ei voi tietää milloin joudut leikkaukseen *pyörittelee silmiään ihmetyksestä*

   Poista
  4. Pöllö on kyllä siinä oikeassa, että ei voi mitenkään tietää koska joutuu leikkaukseen ja hammaslääkärijonot julkisella on pitkät.

   Minä kysyin tuota asiaa kun jouduin tammikuussa käsileikkaukseen. Sain kunnalta maksusitoumuksen ja yksityiselle sai ajan nopeasti. Erityisesti sanoivat asian koskevan tekonivelleikkuksia. Tulehdus hampaissa tai suussa altistaa tekonivelinfektioille ja kasvattaa leikkaukseen liittyvien riskien määrää. Tekonivel on elimistölle vieras esine, johon bakteerit hakeutuvat herkästi. Tulehdus hampaissa tai suussa altistaa tekonivelinfektioille ja kasvattaa leikkaukseen liittyvien riskien määrää.

   Siksi jokaisessa leikkauksessa ei siis vaadita hammaslääkärin todistusta. Minut nukutettiin kyynärhermoleikkuksessa ja siksi kysyin. Onneksi hampaani olivat kunnossa.

   Poista
  5. Yleensä endoproteesit ovat suunniteltuja leikkauksia ja jonot niihinkin ovat Suomessa pitkät. Ainakin julkisella puolella. Eli siinä on aikaa ihan reippaasti käydä hammaslääkärilläkin.
   Sitten taas näissä ei elektiivissä leikkauksissa huolehditaan asia toisella tavoin ja annetaan profylaktisesti antibiootit. Kiireellisissä leikkauksissa muut riskit ovat paljon isompia kuin tämä hammasasia. Ja periaatteessa, jos porukka hoidattaa hampaansa vastuullisesti ja käy säännöllisesti kontrolleissa, tulee hyvin harvoin eteen sellaisia hampaita, jotka ovat leikkausta estämässä.
   Isompi riski on siinä, etteivät hammaslääkärit huomioi tai tiedä endokarditis profylaktian tarpeesta. Siis "tiedä" siinä mielessä, että kaikki potilaat eivät ymmärrä kertoa saaneensa esim. keinoläppää, endoproteesia tai kärsivänsä sydänviasta. Siinä käy nopeasti kuten apelleni. Esim. minä saan lievän läppävikani takia ihan jo jokaisen paikanvaihdon yhteydessä kolmen päivän antibioottikuurin.

   Poista
  6. Julkisen sektorin hammashoidossa on nykyään käytössä sairaus-lomake, joka täytetään tarkastukseen menon yhteydessä, yleensä kerran vuodessa. Hammaslääkäri on velvoitettu huomioimaan potilaan sairaudet tms ja toimimaan niiden mukaan.

   Sitten on tämä hammaslääkäripelko tai -kammo, joka kurja kyllä on aika monella ja se estää tehokkaasti hoidot. Nukutuksessa tapahtuvat hoidot ovat monelle liian kalliita ja hampaat jäävät huonoon kuntoon.

   Serkkuni jäi juuri eläkkeelle hammaslääkärin töistä ja hän on kertonut, että oli jopa yli 20 vuotta väliä joillain hammaslääkärillä käynnin kanssa.
   Hän myös sanoi minulle silloin tammikuussa, että asialla on merkitystä vain keinonivel-leikkauksissa.

   Poista
 5. Hahhah, tärkeintä ei ole sisäinen kauneus vaan huoliteltu ulkonäkö.
  Leikkauksessakin.
  Mainio, elämänmakuinen hetki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonnii, oma krapu julkaistu. Oli hiukka haastavat sanat tällä kertaa, mutta selätin tyhjän näytön kammon. Juttu löytyy nimeni linkistä.

   Poista
  2. Kaikenlaisia kursseja, pipoineen :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. https://mustaasamettia.blogspot.com/2019/03/viikon-11-krapu.html

   tässä krapuni :-)

   Poista
  2. Kynnet on niin tärkeät!

   Olipahan työkaverit.

   Poista
 7. No johan. Meitä on moneen junaan :)

  Sunnuntai-aamun piristys tämä krapuilu, parempi kuin krapulointi!

  http://www.lily.fi/blogit/ala-ota-sita-niin-vakavasti/viikon-11-krapu/

  VastaaPoista
 8. Sairaalassa näkee ja kokee monenlaisia potilaita... Onneksi suurin osa on fiksuja.

  Muistan teho- osaston ajoilta erään nuoren naisen (täkäläisen miljonäärijulkkiksen reilut 20 vuotta nuorempi vaimo ja silloisen onnettomuuden jäljiltä leski). Hän oli selvinnyt onnettomuudesta kuin ihmeen kaupalla lähes naarmuitta. Oli lentänyt Ferrarin istuimessa kuin lentäjä sellaisessa laukaistavassa istuimessa yli 20 metriä ja miehensä menehtyi heti. Teholla hänen suurin huolensa oli, jääkö antitromboosipiikistä arpi.
  Ja tarvinneeko enää erikseen mainita, että tämä nuori nainen oli pumpattu ylhäältä alas silikonia. Melkein teki mieli sanoa, että kyllä noista sun silikoneista on isommat arvet, kun tästä piikistä.
  Asiat tärkeysjärjestykseen, ja siinäkin kukin tavallaan. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynsikeskustelu käytiin vielä huutamalla, potilas huusi, hoitaja oli hyvin rauhallinen. Juttelin hoitajan kanssa myöhemmin ja hän totesi vain, että käsi ei kunnolla toiminut ja silti rakennekynnet oli laittanut viikkoa ennen leikkausta. Vaikka ennakkoon läheteyssä ohjeessa nimenomaan kiellettiin. Huhheijaa, todellakin tärkeysjärjestys on joillain vähän vinossa.

   Poista
  2. Ei yllätä mua yhtään. :-)
   Onneksi nämä ovat kuitenkin niitä poikkeuksia ja suurin osa potilaista on fiksuja. Ainakin näin täällä. Oletan suomalaisten olevan tietysti vielä paljon fiksumpia.

   Poista
  3. Olen itse ollut aika monessa isommassa leikkauksessa ja huonetovereita on ollut laidasta laitaan. Aivan ihania, yksi 80-luvulta pitää vieläkin yhteyttä. Sitten se toinen ääripää, valittajat ja nurisijat ja häiriköt. Meitä on moneksi. Sairaalassa olo antaa hyvän kokemuksen elämånkirjosta.

   Poista
 9. Pöllön krapu viikolta 11 löytyy

  https://hpollonkrapula.blogspot.com/2019/03/viikon-11-krapu.html


  VastaaPoista
 10. Kommenttisähläystä, sorry. Ne kynnet ovat niin naiselle tärkeitä....)

  Krapu 11 valmiina blogissani.

  VastaaPoista
 11. No johan oli tämäkin varsinainen tapaus. Saatoin hyvin kuvitella, miltä tyttö näytti rakennekynsineen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein nähnyt verhon takaa tyttöä, mutta äänestä päätellen, hm, typerää itsepäisyyttä oman terveyden kustannuksella. Lähti sitten pois ilman leikkausta. Ja koska ei peruuttanut ajoissa, joutuu maksamaan koko hinnan. En tiedä oliko yksityinen leikkaus vai kunnan lähete kuten minulla.

   Poista
 12. Ilmeisesti käden kuntoon saattaminen ei sitten ollutkaan niin tärkeä asia...
  Tarina oikeasta elämästä, kuin M/S Romantican hahmot :)
  Täällä mun krapu:
  BLOGitse

  VastaaPoista
 13. Nykypäivän ääliömäisyys terveyden kanssa leikkimisellä es juur ulkonäön takia on saanut tolkuttomat mittasuhteet. Hieno krapu!!

  Täs mun: https://hullunasanoihin.blogspot.com/2019/03/krapu-11.html

  VastaaPoista
 14. moi Cara lopulta löysin aiheen mistä kirjoittaa viikon krapu. ole hyvä
  https://viinasilta.blogspot.com/2019/03/kesayona.html

  VastaaPoista
 15. tarinasi kuvaa niin tätä päivää, hyvä!

  VastaaPoista
 16. Meitä on vaan niin moneksi, pintaliitäjiäkin, joille rakennekynnet tärkeimpiä, kuin itse käden hyvinvointi.
  Mihinkäpä heräämössä korvansa pistää, kun verhon takaa kuulee kaiken.

  Minunkin krapuni valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, en olisi niin välittänyt kuullakaan, minkäs teet.

   Hienon tarinan kirjoitit sinäkin taas!

   Poista
 17. Kiersin juuri kirjottajien blogeissa. Valitettavasti edelleen löytyy blogeja joissa name/URL kommentointi ei ole mahdollista, ovat vain google-tilin omaaville. Sääli, sillä olisi kiva jättää muutama sana kaikille osallistujille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Mutta kun näitä blogi-ohjelemistoja ei saada millään yhteensopiviksi.

   Poista
 18. Lumikellot voi jo aavistaa tuossa eteläpuolella taloa...

  VastaaPoista
 19. https://pienettarinat.blogspot.com/2019/03/lumottu.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä saanut linkkiä toimimaan...

   Poista
  2. Ei haittaa, kopion tuon koko rimpsun.

   Mutta kaunis tarinasi jäi odottavalle kannalle :)

   Poista
  3. Juu, jälleen sähläsin ja laitoin sen ihan raakileena. Joskus tuo sählääminen auttaa ja saa mut nopeasti löytämään oikeat sanat ja korjaamaan, mutta nyt taisin haukata liian ison palan. On siis yhä kesken. En kuitenkaan poista vaan katson josko ajan myötä sanat ilmaantuvat. Kiitos ♥.

   Poista
  4. Sehän näissä lyhyissä tarinoissa on hienoa, kun jää miettimään, että hetkinen, mitenkäs tuossa käy... :)

   Poista
  5. Multahan oli mennyt tuo ovikin sijoiltaan ☺ eli olin pudottanut ovi-sanan pois. Nyt vasta huomasin sen. Kyllä tämä tällaiseksi suurin piirtein jää, jotain hienosäätöä ehkä vielä? Siellä se istuu ja tuijottaa ovea, miesparka ☺.

   Poista
 20. Sain sittenkin krapun valmiiksi, vaikka ensin tuntui, etten keksi mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tarina tekeytyy pitempään. Hieno kuvaus noista tytöistä sinulla.

   Poista
 21. Hieno krapu! Työssä oloaikanani joillakin hoitajilla oli lakatut kynnet, sormuksia jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit.
   Olisko leikkausosastolla tiukemmat säännöt hoitajillekin? Ainakin nykyään.

   Poista