Sivut

tiistai 25. kesäkuuta 2019

Satoa linnuille ja puutarhaan

Tänään aamu-uinnilla lähistöllä pesivä joutsenpariskunta tuli esittelemään perheensä. Vanhemmat uiskentelivat ylpeinä edellä ja viisi harmaata vilkasta pikkujoutsenta perässä. Huomasivat pääni veden pinnalla ja sitten isä-joutsen siirtyi joukon perälle vartioimaan. Uiskentelivät ohi noin kymmenen metrin päästä. Voiko olla hienompaa hetkeä aamu-uinnilla! Tuli ihan tippa silmään, niin kaunis näky oli. Yhteinen hetki järvessä.

Puutarhassa alkaa omenissa näkyä jo peukaloakin suurempia raakileita. Osa on juuri peukalon pään kokoisia ja osa pikkurillin. Tulee hyvä sato. 

Tässä pari esimerkkiä:

Pergius


Valkeakuulas I

Heinäkuu jatkuu leppoisasti sekä kotona että mökillä ja pienillä reissuilla. Taideprojektit ovat tauolla, jotain pientä on tekeillä ulkoterassilla, hitaasti, silloin tällöin jatkan. 

Tänään kävin ystävän kanssa kesäkahvilassa tässä kylän laitamilla. Oli uusi kahvilanpitäjä ja olikin mukava paikka. Kupit olivat oikeita, ystäväni huomasi heti, että hienoa, ei ole kertakäyttökuppeja. Ulkona metsikössä istuen kahvi ja juustotorttu maistuivat mainioilta. Maailmaa tai ainakin omaa kylää tuli taas parannettua pari tuntia. Pieni tuulenvire piti itikatkin jossain muualla.

Kesä on parhaimmillaan.14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niinpä, ne ovat sellainen pehmeän nukan peitossa. Vähän kuin linnunpoikaset :)

   Poista
 2. Huomioni kiinnittyi myös omenan pintanukkaan. Untuvikkoja siis nekin. :-)

  Kertakäyttökupit saisi kyllä kieltää kokonaan tai ainakin laittaa hinnat niin korkeiksi, että kupista maksaminen tuntuu ja pistää miettimään, voisiko olla toista vaihtoehtoa. Varsinkin kahviloissa. Mielestäni ei ole juurikaan sellaista aikaa ja paikkaa, mikä puoltaisi niiden käyttämistä. Olkoonkin, että ovat käteviä, mutta mutta... Meidän planeetta ei kauheasti siitä hyödy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kesäkahvilasa on vielä hyvin haasteellinen paikka kun vesi pitää tuoda kanistereissa sinne. Silti tämä uusi kahvilanpitäjä oli päätynyt oikeisiin kahvikuppeihin. Kuskaa ne päivän päätteeksi kotiin tiskikoneeseen. Oli oikein hauskan näköinen kokoelma eriparisia kuppeja ja lautasia. Ihan toinen tunnelma kun jos olisi kertakäyttömukit rivissä. On se jotenkin hirveää tuhlausta kun sitten päivän päätteeksi olisi jätesäkillinen kerran käytettyjä pahvimukeja, huh huh. Viime kesänä kahvilassa oli niin, eikä toista kertaa kesällä sitten käytykään. Nyt poiketaan sinne ystäväni kanssa joka viikko.

   Poista
  2. On todella hienosti toimittu siltä kahvilanpitäjältä! Just tuollainen, että kupit ovat eriparia tuo mielestäni jo osaltaan sellaista leppoisaa tunnelmaa. Ei sen aina tarvitse olla uusinta Arabiaa ja kaikki niin täydellistä. Jos nyt osaan yhtään oikeanlaiseksi kesäkahvilaa mieltää, niin sinnehän sopii paremmin rento tyyli. Eli pointsit monesta asiasta pitäjälle. :-) Teille asiakkaille myös, kun asian huomioitte ja sinua nyt jonkin verran tuntien uskallan aavistaa, että tästä hänelle palautetta annoitkin.

   Roskista ja luonnosta tulee vielä mieleeni tupakannatsat. Siinä vasta ällöttävä jäte. Ei mene niin ollenkaan järkeeni, miksi sitä pidetään jollain tavoin hyväksyttävänä, että ne voi heittää kadulle tai luontoon. Samoin purukumit.
   Onko tosiaan niin vaikeaa kuljettaa mukanaan pientä tuhkakuppia, suljettua sellaista, jonka tyhjentää seuraavaan roskikseen? Vastaan itse ja omasta kokemuksestani, että ei ole. Vähän aikaa sitten oli jossain lehdessä kuva, kun istutettu lohi syönyt ties montako natsaa. Niitä oli yli 10 kpl sen mahassa. Eli joku katsoo oikeudekseen heitellä niitä myös vesistöihin.

   Meillä on ollut nyt jo ehkä kuuden vuoden ajan kaupungissa käytäntö, että roskaamisesta saa sakot. Ihan tuntuvat sellaiset. Koirankakka ja sen siivoamatta jättäminen on halvinta ja maksaa muistaakseni 15,00 €. Tupakka ja purukumi olivat muistaakseni 40,00 € ja lasin/pullon rikkominen 50,00€ ja muu tahallinen roskaaminen oli kai jotain parin viimeisen luokkaa.
   Ideana oikein hyvä, mutta en kyllä tiedä, onko kaupungilla muka oikeasti kapasiteettejä valvoa näitä. Poliisi ei tälläisiin juttuihin sakotusmielessä puutu ja kaupungin yleiset järjestyksenvalvojat taitavat olla muiden hommien kanssa sen verran työllistettyjä, että vähän epäilen systeemin toimivuutta.
   Mutta jos näistä sakoista lukeminen laittaa edes muutaman roskaajan miettimään asiaa, on siitä ollut jo siinä vaiheessa edes pieni hyöty.

   Poista
  3. Todellakin annoimme palautetta kahvilanpitäjälle ja kerroimme mainostavamme häntä muillekin.

   Tupakan natsat ovat vielä niin inhottavia kun eivät maadu. Tässäkin tontilla löytyi alkuvuosina paljon natsoja, aiemmin oli poltettu. Muutama vuosi meni, ennen kuin ei enää niitä löytynyt.

   Tuo sakotus on vähän hankalaa, kuka valvoo ja auttaako se sakon uhka. Toisaalta hyvä, että edes jotain yrittävät.

   Poista
 3. Koko postauksesi henkii kesän lämpöä, mutta aamu-uintikokemuksesi on ainutkertainen! En tuon hienompaa osaa kuvitella, siinä on kaikki oleellinen yhtaikaa läsnä, eikä niin mitään puutu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin, olin lähes hengittämättä kun joutsenet ylväästi lipuivat ohi.

   Poista
 4. Joutsenperhe niinkin lähellä on sykähdyttävä näky!
  Hyvänäkösiä omppuja taas kasvamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne joutsenet olivat niin uskomattoman lähellä, mutta kun minusta näkyy vesijuostessa vain pää, niin eivät pelänneet. Huomatessani linnut, jäin paikalleni vyön varassa kellumaan hiljalleen ja olin mekein hengittämättä, se oli niin hieno näky.

   Omenia tulee taas runsaasti, pitää vissiin mennä torille myymään :D

   Poista
 5. Sinullakin maaginen hetki: joutsenten kanssa yhdessä uimassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kesäinen iloinen tapahtuma, tykkäsin kovasti :)

   Poista
 6. Miten ihana kohtaaminen. Tippa linssiin tulee täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään olin vain paikallani ja katselin kuinka joutsenperhe lipui aivan rauhassa kaislikkoon. Herkisti kyllä mielen.

   Poista