Kaikki ei
ole sitä miltä näyttää
Ensin
valmistetaan viini normaalisti. Sitten juomasta poistetaan tekniikan avulla
alkoholi, eri osaset palautetaan lopulliseen tuotteeseen, ilman alkoholia.
Saadaan alkoholiton viini.
Sitten, mitä
logiikkaa on siinä, että kasvisruoasta pyritään tekemään lihan korviketta,
lihan makuisia ja näköisiä tuotteita. Kasvistuotteille, jotka itsessään ovat
herkullista ja maittavaa ruokaa.
Ja mikä
on kaiken sen elintarviketeollisen "nyhtämisen" ym. käsittelyn
ilmastovaikutus? Ei kasvipohjaisesta raaka-aineesta saada lihanmakuista ilman
melkoista prosessointia. Toiselta puolelta maapalloa tuodaan riisiä ja soijaa.
Miksi ihmeessä kasvissyöjä tavoittelee lihan makua ja tuntua? Jos lihansyöntiä halutaan vähentää, niin syödään lihaa pienempiä määriä ja harvemmin, lisänä kauden kotimaisia kasviksia ja juureksia.
__________________________________________________________________________
Viikon 44 krapu olisi tarkoitus sisältää seuraavat kolme sanaa: tekniikka,
käsittely, prosessointi
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tämä on kirjoitushaaste, nimeltään KRAPU. Krapu on tasan sadan sanan teksti otsikko mukaan luettuna. Kirjoitukseen liitettävät kolme sanaa julkaistaan sunnuntaisin tässä minun blogissani krapu-tekstini yhteydessä ja SusuPetalin blogissa. Myös blogini sivupalkissa näkyy krapu-sanat kullekin viikolle. Sanoja voi vapaasti taivutella.
Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.
Sitä minäkin olen kuule miettinyt! Jos ei lihaa halua syödä niin miksi pitää se lihan maku silti saada suuhun? Hmmm....Kivaa lukea krapua heti aamutuimaan :-)
VastaaPoistahttps://mustaasamettia.blogspot.com/2019/10/viikon-44-krapu.html
PoistaHyvä, että joku muukin on asiaa pohtinut. Liha lihana ja kasvikset oikean näköisinä!
PoistaHaen krapusi.
Mainiota kysymyksiä, joihin ei ymmärrettäviä vastauksia! Pseudo ja itsepetos juohtuvat sanoina mieleen...
VastaaPoistaKyllä: lihat lihoina vaikka pienemmin pihvein ja valmistukseen enempi satsaten, kasvikset ja juurekset raakoina ja al denteinä, mutta ennen kaikkea ruokahävikki minimiin. N.25 kg/hlö vuodessa on käsittämätön määrä, joka pienellä suunnittelulla hupenisi olemattomiin. Rouskuttelemisiin ja herkuttelemisiin;)
Liputetaan ihan samalle asialle, hienoa! Pihviä voi syödä, jos pitää siitä, pienemmänkin ja ison määrän kasviksia kylkeen. Meillä syödään kalaakin monta kertaa viikossa. Ruokahävikki pienenee hiukan kompostoimalla, se onneksi on mahdollista näin omakotitalossa.
PoistaIhan samaa olen miettinyt ja kauan. Markkinoille tulee kaikenlaista lihapullien näköisiä, jauhelihan makuista, lihatonta nakkia yms. Ei ymmärrä.
VastaaPoistaItselle kasvikset ja vihannekset sellaisenaan, lihaa, jos tekee mieli.
Nytkin parhaillaan satokausi on herkullisimmillaan. Tänään valmistuu pata, jossa on perunaa, lanttua, maa-artisokkaa, sipulia, selleriä. Muhitetaan uunissa pitkään ja hartaasti. Ei tarvita nyhtistä, ei boltseja, ei myskikurpitsaa tai sellaisia.
Ja kyllä viinissä pitää olla alkoholia silloin harvoin kuin sitä juo.
Totta! Katselin viime viikolla niitä lihankorvikkeita kaupassa ja jotenkin kummalliselta näyttivät. Esim jotkut hiutaleet ja lastut, niitä on prosessoitu lukusia kertoja. Ei siinä mitään terveellistä ole enää jäljellä. Meillä muhi perjantaina leivinuunissa lihapata, juureskuutiot ja yöksi vielä illalla laitoin ohrapuuron hautumaan. Aamulla se maistui makealta :)
PoistaViinistä ajattelen myös noin, jos vielä sitä joisin, niin hyvää viiniä ei mikään alkoholiton voita.
Itse vegenä en lihanmakua kaipaa, mutta nämä "lihaimitaatiot" on käsittääkseni suunnattu lähinnä sekasyöjille, jotka haluavat ja yrittävät vähentää lihansyöntiä. Se ei ole kaikille helppoa, mutta nostan hattua että haluavat yrittää (esim. mieheni tykkää kokeilla noita "lihaimitaatioita" ja vähentää lihansyöntiä, mikä on hänelle vaikeaa).
VastaaPoistaKokeilin muuten itse nyhtökauraa (suomalainen tuote, joka ymmärtääkseni on todella puhdas - ei lisäaineita tmv.) Suomessa käydessäni (olen todella ennakkoluuloinen näitä kohtaan), mutta ei se lihalta maistunut. Eihän lihakaan maistu "miltään", ellei sitä mausta. Tietty on sitten niitä "korivkkeita", joissa ihan tavoitellaan lihan makua, mutta niihin en minäkään koskisi pitkällä tikulla, kun ei ole tarvetta. Nyhtökaura on käsittääkseni melko luontoystäväälinen tuote ja toivon, että suomalaiset osaisivat markkinoida sen maailmalle ennen kuin joku muu keksii sen! :D
Paljon ajatuksia herätti krapusi, hyvä!
minäkin olen mukana taas krapuilemassa, tässä suora linkki: https://elegiassilence.blogspot.com/2019/10/sontsan-alla.html
Kasvisyöjät varmasti osaavatkin koostaa ateriansa ilman lihankorvikkeita. Juuri sitä eniten ihmettelen, että miksi siitä kasviksesta pitää tehdä lihannäköinen ja makuinen. Meillä on vähennetty lihan syöntiä ihan niin, että syödään aterioilla paljon enemmän kasviksia, salaattina ja juureksia haudutettuna tai rapeiksi paistettuna. Prosessoidut tuotteet eivät meidän lautasille pääse. Nyhtökauraa en tunne, pitänee tutkia mitä siitä oikeasti sanotaan. Kiitos vinkistä.
PoistaHaen karapusi, kiitos siitä.
En juuri valmisruokia syö, lähinnä Suomessa käydessäni joutuu “pakon edestä” niitä syömään, koska kokkausmahdollisuudet ovat vajavaiset. Mutta pakko sanoa, että Suomessa ollaan aika hienosti kehitetty ympäristöystävällistä ja “puhdasta” vegesapuskaa. Esim. se nyhtökaura on suomalainen innovaatio, samoin ne mainitut boltsit joita niitäkin maistoin. Mausteisesta boltsiversiosta en tykännyt, mutta tavallinen oli hyvää ja ravitsevaa. Minusta on ihan kiva, että vegeillekin tuodaan uusia makuelämyksiä.
PoistaNiistä boltseista piti tulla alun perin tulla siemenleipää, mutta koostumus ei toiminutkaan, joten syntyikin kaura-siemenpyörykkä, joka ei muuten maistu missään määrin lihalta eikä sen ole tarkoituskaan. Minä tykkään siemenistäkin: ne kuuluvat kauran, linssien, papujen sun muiden tavoin vegen lautaselle. Ei vegeily ole sama kuin vihannekset ja salaatti. Proteiiniakin pitää saada jostain ja esim. se nyhtökaura ja ne boltsitkin ovat hyviä proteiininlähteitä (ja muuten todella vähän prosessoituja, eikä niissä ole mitään lisäaineita). :)
Se mikä minua sitten ärsyttää on tosiaan erityisesti suomalaissa ravintoloissa vegeruokien tekeminen lihaimitaatioiksi. Minäkin rakastan rehtejä kasvispihvejä, en mitään soijaisia lihafeikkejä tai härkiksiä jotka maustetaan “lihaisiksi”. Harmillista on, että kuvitellaan tosiaan kaikkien haluavan niitä lihajäljitelmiä. Minun kohdallani se tarkoittaa sitä, että kasvisruokavaihtoehdot supistuvat, koska en voi sietää edes ajatusta lihasta vaikka olisi miten imitaatio (lihan maku etoo minua: olen ollut vege noin 25 vuotta, joten olen kiinnostuksella seurannut tätä isoa muutosta mitä vegeruokailuun liittyen on tapahtunut).
Oho, tulipas pitkä lätinä. Sori Itse rakastan melkein kaikkia kasviksia ja syön kahmalokaupalla salaattia ja muuta rehuja. Mutta yksinään niistä ei proteiinia saa riittävästi, joten kasvisruokailijan täytyy jossain määrin olla myös ravintotietoinen. :)
Ei ollenkaan tarvitse pyydetä anteeksi, oli hyvä kommentti. Todellakin aitona kasvissyöjänä on varmasti oltava ravintotietoinen.
PoistaItse olen aina ollut sekasyöjå, mutta syön lihan ohella monipuolisesti valmistettua kasvisruokaa. Esim lihapata leivinuunissa sisältää meillä nykyään juureksia enemmän kuin lihaa.
Arvostan aitoja makuja, siksi tein tämän kraputekstini näistä prosessoiduista tuotteista.
Tää on tätä aikaa, tää ruoka-aineiden kanssa kikkaloiminen. Kasvikset on kasviksia ja liha on lihaa. Arvata vaan voi, miten paljon prosessoimisessa käytetään lisäaineita.
VastaaPoistaItse olen kasvisruokien perään enemmän, toki syön lihaakin.
Nyhtökauraa kokeilin kerran, enkä osannut maustaa, joten mautonta oli.
En kyllä usko sitäkään, että Suomen lehmät olisivat ilmaston tuhoajat. Ensinnäkin niitä alkaaa olla jo vähän!
Hienosti pohdit prossessoimisia.
Minun krapuni on myös valmis.
Kikkaloimista tosiaan, jotenkin peruskruoka-aineet on unohdettu. Kala, liha ja kasvikset ovat kuitenkin parhaita, kotimaset tietty.
PoistaKiitos Aimarii, lähden tutkailemaan sinun krapuasi.
Elegian tavoin arvelen, että nyhtökaurat ja härkikset sun muut on niitä sekasyöjiä varten, joiden pitäis vähentää lihansyöntiä mutta kasvikset ei maistu.
VastaaPoistaJoskus ostin alkoholittoman valkoviinin, sehän maistui yön yli väljähtyneelle viinille. Ei se ollu kyllä hintansa väärti.
Silloin pitää opetella valmistamaan kasviksia paremmin, kyllä ne paremmilta saa maistumaan kuin nuo korvikkeet.
PoistaSekasyöjiä meilläkin ollaan, lihan syöntiä olemme järkiperäistäneet (vähentäneet) ihan oman voinnin takia. Syömme kaikkea mitä ennenkin, mutta pienempiä annoksia lihaa ja käytämme kasviskunnan tuotteita runsaasti. Kalaa meillä syödään useita kertoja viikossa.
Ystäväni oli ostanut minua varten alkoholitonta viiniä, kun muut joivat tavallista. En pystynyt juomaan sitä, viini ei kerta kaikkiaan maistu kun ei ole yli kahteenkymmeneen vuoteen sitä juonut.
Tuota prosessointia olen minäkin miettinyt, että onko järkeä muokata kauraa tai papuja niin kuin nyt harrastetaan.
VastaaPoistaNyt olen kahta maistellut, Beanit ja Boltsi.Ihan uteliaisuudesta. Beanit ei oikein iskenyt, mutta Boltsit menivät paremmin, kun tein kunnon kastikkeen niille. Ostan ja syön vuorotellen yhden rasiallisen lihaa, kanaa tai kalaa viikossa. Rasiasta riittää 2-3:ksi päiväksi, kun reippaasti lisään ruokaan kasviksia. Muina päivinä teen kasviskeittoa tai mitä nyt keksin, tai käyn ulkona syömässä. Jos maailma tähän tuhoutuu niin antaa mennä. Minusta enemmän pitäisi kiinnittää huomio ylikulutukseen, kierrätykseen ja ruuan poisheittämiseen. Tulisi ostaa vain sitä minkä syö, ja syödä mitä ostaa, Eikä roskiin (konpostiin tms).
Kotimaista, käsittelemättä aitoa lihaa ja kalaa, lisänä kauden kasviksia ja juureksia. Siinä meidän ruokamaailma. Ulkona syömme myös, silloin yleensä lounaalla on tarjolla kalaa.
PoistaEn oikein jaksa olla maailman tuhoutumisesta huolissani, mutta ruokaa ei juurikaan meillä pois heitetä. Tottakai perunankuoret yms kompostoidaan :)
Mielenkiintoinen kommenttiketju. Meillä syödään ihan perusruokaa, itsepyydystettyä kalaa, itsekasvatteuja perunoita, porkkanoita, sipulia yms, metsästä marja ja sienet. Hyvin vähän prosessoitua. Mutta jäätelö on heikkoutemme!
VastaaPoistaTässä tämän viikon tuotos blogissani.
https://omaverstas.blogspot.com/2019/10/krapu-44.html
Teillä on samanlainen ruokafilosofia kuin meillä. Sieniä tosiaan meilläkin syödään paljon, mies on kova sienestämään. Kalaa saadaan itsepyydettynä vain kesällä.
PoistaLähden tutkailemaan krapuasi.
Niin, miksiköhän? Lihansyöjä luulee kuolevansa nälkään jos ei sa 'lihaa' edes korvikemuodossa. Älytöntä. Syön lihaa, mutta aika vähän.
VastaaPoistaOma krapuni täällä: https://digi-passions.blogspot.com/2019/10/krapu-vko-44-elakoon-ne-pienet-erot.html
En luovu lihasta minäkään, määriä olen vähnetänyt ja lisännyt mm kalan syöntiä.
PoistaKiitos taas krapu-tekstistä.
Aika lailla samanlaista sekasyöjäväkeä tuntuu täällä olevan kuin meilläkin ollaan. Itse olen vaihtanut punaista lihaa enempi kanaan - tiedä häntä onko sillä mitä merkitystä mihinkään muuhun kuin omaan makuuni ja suutuntumaan. Kypsennettyjen kasvisten ja juuresten syönti on ollut mulle aina vaikeaa, lapsesta asti, mutta olen sitä opetellut (sanon aina, että mulla "kasvisintoleranssi") ja aika hyvin jo pärjäilen niiden kanssa.
VastaaPoistaKalaa söisin enemmän, mutta valitettavasti näin pienituloisina kalan syönti jää väkisinkin vähälle :( Ehkä se helpottaa, kun päästään elämään lähemmäs järveä.
Mutta kukin syököön sitä mitä syö; en näe minun asiakseni arvostella muiden syömisiä. Miniäkokelas syö mieluummin kasvisruokaa ja yritämme sitä hänelle tarjota mahdollisuuksien mukaan. Syö toki sitä mitä tarjotaan, ei nirsoile eikä jätä syömättä jos nyt ei ole ihan sitä tarjolla mitä hän haluaisi.
Täältä löytyisi minun krapuni tällä kertaa, kiitos taas :) Sanat tuntui vaikeilta, mutta sitten se yhtäkkiä taas pumpsahti, tämä hullu juttu.
https://hpollonkrapula.blogspot.com/2019/10/viikon-44-krapu.html
Oletko kokeillut paistaa esim parasakaalia, kukkakaalia ja porkkanoita pienessä tilkassa öljyä? Yrttimausteita päälle ja maku on ihan eri kuin keitetyssä.
PoistaKäyn kurkkimassa krapuasi.
AM huolehtii (turvallisuussyistä..) meillä ruuanlaitosta ja opettaa mua syömään kasviksia :)
PoistaMutta viime kesänä sain melkoista shokkihoitoa, kun ei pää helteessä toiminut: Suomi Meloo pysähtyi Frantsilan Yrttitilalle ja minä työparini kanssa touhotin koko päivän helteessä pihalla, kunnes meidän "huoltaja" tuli sanomaan, että hei tytöt, ravintola menee kohta kiinni, pitäisi mennä syömään. Äkkiä tavarat autoon ja syömään. Olivat ystävällisesti laittaneet annokset valmiiksi ja - kauhistus; kasvisruokaa!!! Hetkisen mielessä kävi ajatus, eikö täällä ole muuta, kunnes tajusin, että no EI OLE, me olemme Frantsilassa, mietipäs taas vähän :D
Ei auttanut kuin kiltisti pistellä lautasellinen sitä kasvisruokaa napaan, seuraavasta ruuasta kun ei taas ollut tietoa (ja se olisi voinut olla vaikka kesäkeittoa!!). Hyvää se oli, kun jätin paprikat ja pitkät pavut lautasen reunalle :D
Vanhakin pöllö oppii uusia temppuja!
Me käymme kerran kesässä Pinsiön taimitarhalla ja samalla syömässä Frantsilan Kehäkukassa. Kasvisruokaa, hm, ensimmäisellä kerralla mies tuumi. Mutta se on oikein hyvää. Viime kesänäkin oli ihanaa vadelmakiisseliä kermavaahdon kanssa jälkkärinä.
PoistaJuuri näin!
VastaaPoistaOlen kokeillut nyhtöä sun muita mutta vatsani ei tykkää. Syön lihan lihana silloin kun syön ja rehut rehuina :)
Oma krapuni: https://blogitse.com/2019/10/29/krapu-44/
Samaa mieltä, liha lihana ja kasvikset erikseen.
PoistaKrapusi on niin totta!
VastaaPoistaIte syön tosi arkisesti, yritän tietenki mahuttaa päivään, kasviksia, hedelmiä, protskua jne., eikä hävikkiä tule.
Kiitos Maarit. Perusruokaa meilläkin syödään ja vuodenaikojen mukaan vaihdellen mahdollisimman paljon kotimasia juureksia ja kasviksia.
Poista