Sivut

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Viikon 18 krapu - Perinneruokia III


Häränhäntäpata

7-8 häränhännän palaa
4 keskikokoista sipulia lohkoina
Porkkanaa kuutioina
Pala lanttua kuutioina

Marinadi:
½ d oliiviöljyä
1 dl punaviinietikkaa tai vastaavaa
Muutama valkosipulin kynsi
3 laakerin lehteä
3-4 maustepippuria
Suolaa
2 rkl soijakastiketta
Rosmariinia
Timjamia

Lisänesteeksi tilkka punaviiniä jos lihat eivät vielä saa marinadia tarpeeksi. Anna maustua yön yli.

Laita sitten hännät, sipulilohkot ja juurekset valurautapataan (meillä on 7 litran pata)  ja kaada marinointiliemi päälle. Jos lientä ei ole tarpeeksi lisää päälle punaviiniä.

Tarkkaile välillä, että nestettä riittää ja lisää tarvittaessa vettä tai lihalientä. Haudutetaan niin kauan, että lihat irtoavat luista.

Meillä rautapata hautuu leivinuunissa lämpötilasta riippuen 5-7 tuntia.


Pääsin vhdoin taas autoilemaan ja hain eilen torilta
keltaisia orvokkeja amppeliin ja tähän kivitornin päälle.

____________________________________________________________________________


Viikon 18 krapu olisi tarkoitus sisältää seuraavat kolme sanaa:   liha, punaviini, rosmariini


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tämä on krapu, tasan sadan sanan teksti otsikko mukaan luettuna. Kirjoitukseen liitettävät kolme sanaa julkaistaan sunnuntaisin tässä minun blogissani krapu-tekstini yhteydessä ja SusuPetalin blogissa. Sanoja voi vapaasti taivutella. Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa. Ilmoitathan kommenteissa joko SusuPetalille tai minulle kun tekstisi on valmis.


Viikon 18 krapu-kirjoittajat linkkeineen:

SusuPetal
BLOGitse
Elegia
riitta k
aimarii
Aina
Sus'







17 kommenttia:

  1. slurp, tuli vesi kielelle!
    https://blogitse.com/2020/04/26/krapu-18-lihapata/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hyvää, kun liha murenee ilman veistä :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Totta, SusuPetal. Tätä jo äitini teki ja muistan kuinka kiva oli kaivella luut esin lihojen alta.

      Poista
  3. Maistuis kyllä mullekin:)Autoilu kiva juttu, eikä turha selllainen sen osoittavat kukitetut kivikasvot.
    Aamulenkin bongaus kaksi västäräkkiä, jotka kahtena männä vuonna ovat saapuneet 4.5., kyllä luonto tietää. Suloista sunnuntaita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihana tunne kuukauden tauon jälkeen istua rattiin, Takkutukka.

      Meillä vasta peippo ilmestyi viikko sitten. Rattoisaa sunnuntain jatkoa sinnekin!

      Poista
  4. Minulta jäisi tällainen perinneruoka syömättä :D

    Mukana:

    https://elegiassilence.blogspot.com/2020/04/kasipesutuokio.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä ei todellakaan sovi kaikille, ei ainakaan kasvissyöjillle. Makuasioista ei voi kiistellä :)

      Poista
  5. Ostin muutama viikko sitten emaloidun rautapadan ja nyt ihmettelen miksi en aiemmin ole älynnyt ostaa sitä. Minulla on perinteinenkin rautapata, mutta se on jäänyt käyttämättä kun koen sen niin vaikeaksi huoltaa.
    Häränhännän sijaan olen laittanut pataan hirveä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirveä kun jostain saisikin, nam.

      Meillä on tavallinen rautapata, se on leivinuunin kuumuuteen sopiva. Sitten on myös valuarautainen muurinpohjapannu ja parila. Mies on "erikoistunut" niiden hoitoon.

      Poista
  6. On varmasti herkullista sun lihapata! Melkein tunnen tuoksut täälläkin.
    sa täälläkin.
    https://digi-passions.blogspot.com/2020/04/krapu-vko-18-ryhtiliike.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkään haudutettu, varsinkin leivinunin pehmeässä lämmössä, kyllä se maistuu. Kiva kun tuoksutkin kulkee virtuaalisesti.

      Poista
  7. Tuosta annoksesta syö varmaan parinakin paäivä pieni perhe. Pataruokia meilläkin suositaan ja on pieni emaloitu patakin.
    Häränhäntää en ole koskaan nähnyt kaupoissa myytävänä, joskaan en ole katsellutkaan. On kaiketi täysin perinneruokaa, mutta uskonpa, että herkullista.

    Krapuni valmistui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häränhäntiä myydään hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa. Pata on hyvä, tosiaan kun luut perkaa pois, pakkaseen saa muutaman ruoka-annoksen yhden syöntikerran lisäksi.

      Poista
  8. No, täällähän olisi ollut kunnon resepti valmiina :) Hyvää vappua :)

    VastaaPoista
  9. Nautinnollinen välähdys kun tajuaa että näinhän mä tämän krapun raapaisen, oivalluksen tuoma ilo ja tyytyväisyys kantaa hyvinkin useamman tunnin.
    Minäkin innostuin ja raapaisin sanoja päästä: https://sushuokailee.blogspot.com/2020/05/kraapaistaas-taas-viikko-18.html

    VastaaPoista