Sivut

lauantai 6. kesäkuuta 2020

Omenatarha kukassa

Tänä vuonna päästiin kesäkuuhun asti ennen kuin omenatarha oli täydessä kukassa. Osa etelänpuoleisista puista oli kyllä kukassa aiemminkin kun taas talvilajikkeet tontin pohjoislaidalla vielä harkitsevat avatako kaikki nuput vai odottaako vielä.

Kaikkia ei saa millään yhteen eikä  viiteenkään kuvaan, joten tein muutamasta puusta tällaisen sydänpuun:Sydämen alareunassa roikkuu hyönteishotelli Toukokuun puolella kukkivat jo kirsikkapuut, päärynäpuut ja luumupuut. 


PäärynäpuuKirsikkapuu

Eilen ja tänään on saatu sadetta ja se on kyllä tehnyt pihan kasveille hyvää. Aamuisin puutarhassa tuoksu on ollut huumaava. Ennusteet lupaavat ensi viikolle helteitä, jopa juhannukseen asti. Uskon vasta kun näen. En ole mitenkään erityisesti helteiden ystävä, mutta kyllähän joka kesään pari kunnon hellejaksoa kuuluu - järvessä on silloin mukavan viileää olla. Nyt on asteita ollut järvivedessä jo +15 C - linnunmaitoa... 


17 kommenttia:

 1. Ihanaa aikaa eletään just nyt! Todella kaunis kuva kirsikankukista. Meillä luumut päättivät huilata tänä vuonna, ei kukan kukkaa. Ehkä ensi vuonna taas. Kaunista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt vasta luin että se on päärynäpuu!!! Ilmankos näytti erikoiselta ja ihanalta :))

   Poista
  2. Meillä on taas päinvastoin luumupuu aivan täynnä kukkia. Se huilasi viime vuoden, joten nyt ehkä saadaan luumuja. Päärynäpuu on myös aivan täynnä kukkia, mutta päärynät kasvavat hitaasti, joten saa nähdä joulunako ne ovat syötäviä :)

   Kiitos Riitta, hyvää viikonlopun jatkoa sinnekin!

   Poista
 2. Kuviesi ääreellä ei kuulu kuin syvä ihastuksen huokaisu...
  Kukintojen runsaus ja kauneus kertoo omaa kieltään siitä, kuinka luonto juuri nyt tarjoaa parastaan.

  Ja mikä jottei, kyllähän ne joulupäärynätkin mainio eväs ovat; sateenraikastamaa viikonlopun jatketta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade ropiseekin oikein kunnolla, huh.

   Kyllä tämä aika kun kaikki puut(kin) puutarhassa kukkivat, on aina yhtä henkeäsalpaavan kaunis.

   Kirja on nyt oiva tapa pitää sadetta, viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. Niin ihanaa kukintaa! Näitä ei todellakaan väsy katsomaan ja ihastelemaan.

  Täällä viime vuorokauden sateet puhkaisivat syreenit auki, mikä tuoksu, mikä näky!

  Linnunmaito on kamalan kylmää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi on nuo kukkivat puut valokuvattava, vaikka edellisetn vuosien kuvia on koneet täynnä :)

   Sade auttoi meilläkin, useat puut avasivat nuppunsa, ei vielä syreenit kuitenkaan.

   Täkäläisten avantouimareiden mukaan on niin, että kun veden lämpö nousee talven jälkeen yli +5 asteen, niin se on kuin linnunmaitoa :D :D

   Poista
 4. Ensimmäistä kertaa elämässäni tuijottelin omanapuiden kukintaa pihassa ja nautin että onpas kaunista. Tuli mieleen kun japanialaiset intoilee kirsikkapuiden kukinnastaan, omenapuut yhtä hienoja=) Vaikka oli kyllä upeita kuvia kevään kirikoista stadista, siellä jossain niitä isosti=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat omenapuut on kyllä aina niitä kauneimpia :)

   Poista
 5. Hyrrr, ei oo kyllä linnunmaitoa viistoistanen vesi! Meressä oli 8, just uskalsin jalat kastaa.
  Ihanasti kukkii kyllä! Toivottavasti nämä sateet ei pilaa omenasatoa, kun pörriäiset ei pääse töihin... meillä Huvitus on ihan täynnä kukkia, se ei olekaan kahteen vuoteen kukkinu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa vaikka tuuli pudottaa kukkia pois, niitä on niin paljon. Yleensä silloin kun terälehtiä putoaa, on omenan alku jo muodostunut tai sitä ei tulekaan. Toisaalta, joskus kun on paljon kukkia, ei välttämättä tule kuin muutama omena vaikka pölyttäjiä on runsaasti. Meidän omenapuu-asiantuntija on mökillä, lähetin hänelle kuvan eilisestä myräkästä, niin vastauksena oli tuo minkä alkuun kirjoitin :)

   Meidän aamu-uimareiden kesken mitattiin vesi sitten syvemmältä, kun tuo mittari on aika pinnassa. No, laitoin mittarin narulla varpaaseen ja hölkkäsin sen kanssa hetken, niin siellä jalkojen syvyydessä oli +9 C. Ihanaa tekee kylmyys tuolle jalan turvotukselle. Mutta ei ihan tuntia vielä voi hölkätä, pakko myöntää :)

   Poista
  2. XD Mittari narulla varpaassa :D

   Poista
  3. No kun ei se muuten pysy siellä syvällä. Onneksi on pitkät koivet :D

   Poista
 6. No vau miten paljon kukkia! Meille ei tänä vuonna tullut kuin muutama ja nekin sade jo piiskasi pois. Naapurissa sen sijaan on ihan mahtavat valkoiset kukkapilvet, joten ihastelen niitä.

  Helteistä en piittaa minäkään. Menee kärvistelyn puolelle. Ja nukkuminenkin on vähän niin ja näin, kun meillä ei mitään ilmastointia kotona ole. Ikkunat auki, muttei juurikaan auta. Ja tasan kolmelta aamulla alkaa yleensä lintujen laulukuoro fasaanikukon terävän äänen säestämänä.

  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä kukkia, puita on muistaakseni 14 kpl ja suurin osa isoja ja täydessä kukassa. Tänään tuuli pudottaa osan, on kuin lunta maassa.

   Samat sanat, helteitä ei tarvita. Meilläkin ilmastointi tässä päärakennuksessa toimii periaatteella ovi/ikkunat auki. Nukun kyllä ikkuna auki kunhan koivun siitepölyaika menee ohi. Olen ilmeisesti lintujen aamukonserttiin jo tottunut, että siihen en herää, ei kumpikaan meillä. Luojan (tms) kiitos täällä ei ole fasaaneja. Yhdessä talossa on kukko, mutta se kukkuu vasta yhdeksän aikaan, on aamu-uninen :D

   Poista
 7. Kyllä sade on nyt tarpeen. Maasto on rutikuivaa, jäkälät murentuvat jalan alla.
  Onni on oma omenapuutarha, onnea siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seita. En ota itselleni kunniaa omenatarhasta, mies on sen 30 vuotta sitten perustanut, silloin istutettiin ensimmäiset puut. Vähitellen on hankittu lisää. Hän leikkaa joka kevät puut ja nuoret puut laittaa oksat taivutuksenn, että kestävät omenien painon. Yhtään puun oksaa ei olekaan revennyt.

   Vettä kaipaa kasvit, viikonlopun sateet oli tihkuaja myrskysi vain.

   Poista