Sivut

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Viikon 49 krapu - Kolmiot ja kulmat

 Kolmiot ja kulmat

Yksi geometrian tärkeimmistä kappaleista on kolmio. Siinä on kolme sivua ja kolme kulmaa. Kulman suuruudelle käytetään yksikkönä astetta.

Käännyttyäsi 180º olet kääntynyt selin lähtötilanteesta lukien. Käännyttyäsi 360º katsot samaan suuntaan kuin alunperinkin.

90º-kulmaa kutsutaan suoraksi kulmaksi ja se on erityisen tärkeä sovellutuksissa ja todella yleinen esimerkiksi arkkitehtuurissa.

Suoraa kulmaa merkitään piirtämällä kolmion suoraan kulmaan pieni neliö.

Kolmion kulmien summa on aina 180º. Kolmiolaskutehtävissä voidaan tutkia kolmiosta esimerkiksi sen sivujen pituuksia, pinta-alaa tai piiriä.

Kolmion piiri saadaan laskemalla sen sivujen pituudet yhteen.

Kolmion pinta-ala saadaan kertomalla yhden sivun pituus tätä sivua vastaan piirretyllä korkeudella ja jakamalla tulo kahdella.

______________________________________________________________


Viikon 49 krapusanat ovat: kulma, sivu, piiri

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kun krapusi on valmis. 


26 kommenttia:

 1. Sinulla ei ole matikka- tai kielipäätää, et osaa laulaa jne. kuuluivat yleisesti kouluaikaiset kommentit tuolloisen ajan tapana...
  Siispä huh, mikä krapu, pyöritys ja selkeä rautaisannos, joka loihti mieleen tuskaiset hetket matemaattisten aineiden tunneilla tällaiselle, joka säästyi lukiossa ehdoilta luvattuaan - päästäkseen kesällä kielikursseille - opettajalle olla kirjoittamatta ko. aineita. Mutta kaikki on helppoa, kun sen osaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, Takkutukka, koulumuistoja vai...
   Minä en todellakaan osaa laulaa, kauhua tuotti laulukokeet, lausuin laulun sanat. Matematiikka on jostain syystä ollut minun juttuni, kirjoitin pitkän matikan ja yliopistossa jatkoin opintoja muiden aineiden ohella, se vaan on ollut niin kiinnostavaa ja helppoa :)

   Kuulin muutama vuosi jälkeenpäin nuoremman serkkuni ollessa samassa oppikoulussa kuin minä, että silloin siellä vieläkin kiersivät ne minun mustakantiset matikan vihkoni, joita lainasin niille, jotka eivät olleet laskujaan tehneet.

   Poista
 2. Nonnii, rautaisannos geometriaa, kiitos :D Kaikki oli tuttua, mutta kolmea viimeistä en olisi enää muistanut. Pidin kyllä -ihme kyllä- geometriasta koulussa, algebrakin menetteli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä pelkkää asiaa, Susu :)

   Geometria oli kyllä hienoa, jotenkin niiden muotojen hahmottaminen oli oivaltavaa.

   Poista
 3. Muistuipa mieleeni kouluajat. Minä olen täysi nolla matematiikassa, mieheni laskee kaiken päässään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meitä on erilaisia, riitta, kaikki osaavat jotain hyvin.

   Poista
 4. Unohtuneet on nuo opit, vaikka joskus mielestäni ne osasinkin. Nyt pitää vähän miettiä mikä on suora kulma. Kääk. Ois hyvä virkistää aivotoimintaa ennen kuin kaikki unohtuu. Jospa nyt muistan ainakin suoran kulman :) Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Geometriassa on helppoa kuviot,mutta tuo asteitten mukaan pyörähtely jo vaikeampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla käytännössä uggla, sitten muistaa :)

   Poista
 6. Sinä keksit nopeaan aiheen! Hienosti keksitkin. Luin ihan kuin kerratakseni matematiikan faktoja. Matikkalinjalla minäkin olin, en niin hyvä, jos en huonokaan. Kyllä arjessa joskus tarvitsee sekä algebraa että geometriaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta aimarii, että kyllä matematiikasta on usein hyötyä. Siinä kehittyy looginen päättelykykykin.

   Poista
 7. Matikkapää oli hukassa minullakin, mutta tosi mielenkiintoinen krapu :)

  VastaaPoista
 8. Monesti saa lukea, että joku täyskäännöksen tehtyään "teki 360 asteen käännöksen", vaikka sehän tarkottaa että pyörähti vaan ympäri nokka aikaisempaan suuntaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta RH. Minusta täyskäännös on sellainen, että lähtee vastakkaiseen suuntaan, ei siis pyörrä kokonaan ympäri :)

   Poista
 9. Pikkuhiljaa unohtuu kaikki opittu, nuorin lapsenlapsiki suihkii läksynsä ilman mummoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se taitaa olla Maarit. Kun asioita ei päivittäin tarvitse, niin unohtuvat.

   Poista
 10. Ihana Krapu! Minäkin rakastin nimen omaan geometriaa. Ja taekwondossa nuo käännökset tehdään asteissa ja ovat hauskoja tehdä, esim. vaikka käänny vasemmalle 90 astetta jne. Itselläni tosin vain 4. tasovyö eli vihreä vyö sinisellä natsalla, kun kaikki kaatui tähän kakkikoronaan :'( .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AilaKaarina.
   Taekwondosta en tiennytkään muuta kuin nimen, nyt googlasin tietoa. Harmi tosiaan kun kaikki seisoo koronan takia, mutta parempi niin, muuten se leviää hallitsemattomasti.

   Poista
 11. Ihailuni! Kadehdin matikkaa osaavia. Itse tykkään vaan en jaksa keskittyä, vieläkään :) Onneksi mies jaksaa selittää jos/kun tarve :)
  Hieno, erilainen krapu, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Blogitse, mukava kun tykkäsit. Välillä pelkkää asiaa :)

   Poista
 12. Ihailuni ja ripaus kateutta! Tuli mieleeni, kuinka tuskastuttavaa on ollut opettaa perheen nuorisolle asiaa, jota en itsekään aikanaan helpolla tajunnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on Kirsti, mutta onneksi meistä jokainen osaa eri asioita hyvin.

   Poista
 13. Menihän se matikka läpi koulussa jotenkin. Mieleen ei kyllä jäänyt kuin perusasiat. Yhteen-, vähennys-, kerto ja jakolasku. Tietysti % myös. Hattua nostan matikan taitajille kuten sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anli itse.
   Jatkoin matikan opiskelua lukion jälkeenkin muiden aineiden ohella, joten ihme olisi jos ei olisi perusasiat mieleen jääneet :)

   Poista