Heinälaatikko
Kypsennä ruoka heinälaatikossa, niin säästät sekä aikaa että polttoainetta.
Heinälaatikko tehdään 60 cm pitkistä laudoista, jokainen seinä 60 leveä ja korkea. Laatikko ja kansi sisustetaan paksulla ja tiiviillä heinäkerroksella, niin, että keskelle jää astian kokoinen aukko. Perinteinen rautapata on paras kypsennysastia heinälaatikossa.
Heinäkerros päällystetään vielä tiheällä säkkikankaalla.
Ruoka kypsennetään siten, että kaikki ainekset laitetaan pataan ja keitetään 10 minuuttia kannen alla hellalla. Sitten avaamatta kantta pata nostetaan nopeasti heinälaatikkoon, joka suljetaan heti. Kypsennysaika on vähintään puolta pidempi kuin liedellä kypsennettäessä.
Laatikko saa olla suljettuna kunnes ruoka on ollut siinä määräajan.
Padassa kypsyy esim mehevä juures-lihapata tai pehmeä ohrapuuro.
______________________________________________________________________
Viikon 46 krapusanat ovat: aukko, tiheä, pata
Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.
Heinälaatikkoa en ole kokeillut, mutta aikanaan tuli tehtyä aamupuurot styroxlaatikossa. Illalla ryynit ja vesi kiehautettiin, siirrettiin styroxlaatikkoon kattila hautumaan yön ajaksi ja aamulla odotti samettinen puuro.
VastaaPoistaNuo styroxlaatikot ovat nykyajan heinälaatikoita, Susu. Aivan kuin leivinuunissa yön yli haudutettu ohrapuuro, nam, se oli vaaleanpunaista aamulla.
PoistaJohan on hauska ja nykyiseen epämääräiseen energia-aikaan istuva kokkauskonsti, en ollut konsanaan kuullutkaan! Epäilemättä ruuanlaitossa etenkin patojen ja puurojen suhteen pätee niin tuohon kuin SusuPetalin styroxversioonkin se, että hiljaa hyvää ja maukasta tulee eikä tarvitse kokin seisoskella hellan ääressä:)
VastaaPoistaNyt säästyy sähköä, Takkutukka. Ei muuta kuin heinälaatikkoa rakentamaan.
PoistaHelpompi on se nykyaikainen Susun styroxlaatikko ja sama tulos oli leivinuunissa yön yli haudutetussa ohrapuurossa.
Ennen on ollut keksintöjä ja luovuutta. Alkaisi tarvetta olla nytkin. Kukahan keksii alkaa myymään heinälaatikkoja. Vai taisi ollakin joku nykyaikainen versio tuosta. :)
VastaaPoistaEhkä ei heinälaatikko oikein tänne kerrostaloon sovi, Emilie. Mutta on myytävänä noita styroxlaatikoita ja muita haudutuslaatikoita.
PoistaVanhanajan aromipesä :) kätevä kun tekeytyy itsekseen eikä pala pohjaan.
VastaaPoistaOn kyllä hieno tapa hauduttaa ruokaa, eikä kulu sähköä, RH.
PoistaHeinälaatikko olisi myös hyvä keino säästää sähköä, varsinkin jos siitä tulee pulaa.
VastaaPoistaTodellakin, pasanen. Heinälaatikkoa rakentamaan vaan, jos on paikka. Sähköä kuluu vain 10 minuuttia.
PoistaHauduttamalla tulee hyvää ja vatsaystävällistä ruokaa :)
VastaaPoistaHitaasti hauduttamalla tulee tosiaan parasta, Maarit. Leivinuunissa usein ruoka sai loppulämmössä hautua tuntikausia.
PoistaHauduttaminen on paras ruuanvalmistustapa. Tulee mehevää, kypsää ja vielä ehtii mausteetkin levitä ja antamaan aromia. Jatkoon.
VastaaPoistaNäin on, Äijä. Jatkoon ilman muuta. Hitaasti hyvä tulee.
PoistaNiin, Styroxinen aromipesä oli aikoinaan TV:ssä mainostettu kovasti. Teinien mielikuvituksessa ja lausumana se sai toisen merkityksen.
VastaaPoistaKyllä niitä stryroxisia kaupassa myydään nykyään, Murphy.
PoistaTeinien aromipesä oli sitten eri juttu :D
Ihan vesi herahtaa kielelle kun ajattelee hyvin pitkään hautunutta herkullista ruokaa. Aromipesät takaisin niin säästyy sähköä. :)
VastaaPoistaOlen samaa mieltä, anli itse. Nyt olisi oiva keino säästää ja hankkia sellainen nykyaikainen versio heinäpadasta. Taatusti saisi maukasta ruokaa.
PoistaKrapusi herätti vanhan konstin kypsyttää ruokaa. Ehkä hyvinkin tarpeen taas näinä aikoina. Ja voi olla, että kansa keksii lisääkin tällaisia innovaatioita.
VastaaPoistaJoskus tehtiin lihan kypsentäminen tyyliin a´la rosvopaisti.
Nyt on vanhat konstit tarpeen, aimarii.
PoistaRosvopaistia tehtiin meidänkin tontilla - kaivettiin kuoppa, jossa poltettiin puita hyvälle hiillokselle asti. Sitten lihanpalanen hyvin pakattuna kuoppaan ja lapiotiin maata päälle. Muistelen, että aamulla kaivettiin kuoppa ja joskus illansuussa syötiin. Mehevää oli liha, ei paljon pureskella tarvinnut.
Olen joskus kuullut styroxlaatikoista, mutta en ole sen pidemmälle asiaa ajatellut. Kiitos hienosta vinkistä Cara <3!
VastaaPoistaOle hyvä AilaKaarina. Netistäkin saa tilattua styrox-laatikon.
Poista