Sivut

sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Viikon 46 krapu - Heinälaatikko

Heinälaatikko

Kypsennä ruoka heinälaatikossa, niin säästät sekä aikaa että polttoainetta.

Heinälaatikko tehdään 60 cm pitkistä laudoista, jokainen seinä 60 leveä ja korkea. Laatikko ja kansi sisustetaan paksulla ja tiiviillä heinäkerroksella, niin, että keskelle jää astian kokoinen aukko. Perinteinen rautapata on paras kypsennysastia heinälaatikossa.

Heinäkerros päällystetään vielä tiheällä säkkikankaalla.

Ruoka kypsennetään siten, että kaikki ainekset laitetaan pataan ja keitetään 10 minuuttia kannen alla hellalla. Sitten avaamatta kantta pata nostetaan nopeasti heinälaatikkoon, joka suljetaan heti. Kypsennysaika on vähintään puolta pidempi kuin liedellä kypsennettäessä.

Laatikko saa olla suljettuna kunnes ruoka on ollut siinä määräajan.

Padassa kypsyy esim mehevä juures-lihapata tai pehmeä ohrapuuro.



Tiedot ja kuva teoksesta: 
Kotiruoka
Otavan kirjapaino - Helsinki 1940


 

______________________________________________________________________

Viikon 46 krapusanat ovat: aukko, tiheä, pata

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis. 


22 kommenttia:

  1. Heinälaatikkoa en ole kokeillut, mutta aikanaan tuli tehtyä aamupuurot styroxlaatikossa. Illalla ryynit ja vesi kiehautettiin, siirrettiin styroxlaatikkoon kattila hautumaan yön ajaksi ja aamulla odotti samettinen puuro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo styroxlaatikot ovat nykyajan heinälaatikoita, Susu. Aivan kuin leivinuunissa yön yli haudutettu ohrapuuro, nam, se oli vaaleanpunaista aamulla.

      Poista
  2. Johan on hauska ja nykyiseen epämääräiseen energia-aikaan istuva kokkauskonsti, en ollut konsanaan kuullutkaan! Epäilemättä ruuanlaitossa etenkin patojen ja puurojen suhteen pätee niin tuohon kuin SusuPetalin styroxversioonkin se, että hiljaa hyvää ja maukasta tulee eikä tarvitse kokin seisoskella hellan ääressä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt säästyy sähköä, Takkutukka. Ei muuta kuin heinälaatikkoa rakentamaan.
      Helpompi on se nykyaikainen Susun styroxlaatikko ja sama tulos oli leivinuunissa yön yli haudutetussa ohrapuurossa.

      Poista
  3. Ennen on ollut keksintöjä ja luovuutta. Alkaisi tarvetta olla nytkin. Kukahan keksii alkaa myymään heinälaatikkoja. Vai taisi ollakin joku nykyaikainen versio tuosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ei heinälaatikko oikein tänne kerrostaloon sovi, Emilie. Mutta on myytävänä noita styroxlaatikoita ja muita haudutuslaatikoita.

      Poista
  4. Vanhanajan aromipesä :) kätevä kun tekeytyy itsekseen eikä pala pohjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hieno tapa hauduttaa ruokaa, eikä kulu sähköä, RH.

      Poista
  5. Heinälaatikko olisi myös hyvä keino säästää sähköä, varsinkin jos siitä tulee pulaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, pasanen. Heinälaatikkoa rakentamaan vaan, jos on paikka. Sähköä kuluu vain 10 minuuttia.

      Poista
  6. Hauduttamalla tulee hyvää ja vatsaystävällistä ruokaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitaasti hauduttamalla tulee tosiaan parasta, Maarit. Leivinuunissa usein ruoka sai loppulämmössä hautua tuntikausia.

      Poista
  7. Hauduttaminen on paras ruuanvalmistustapa. Tulee mehevää, kypsää ja vielä ehtii mausteetkin levitä ja antamaan aromia. Jatkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, Äijä. Jatkoon ilman muuta. Hitaasti hyvä tulee.

      Poista
  8. Niin, Styroxinen aromipesä oli aikoinaan TV:ssä mainostettu kovasti. Teinien mielikuvituksessa ja lausumana se sai toisen merkityksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä stryroxisia kaupassa myydään nykyään, Murphy.

      Teinien aromipesä oli sitten eri juttu :D

      Poista
  9. Ihan vesi herahtaa kielelle kun ajattelee hyvin pitkään hautunutta herkullista ruokaa. Aromipesät takaisin niin säästyy sähköä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, anli itse. Nyt olisi oiva keino säästää ja hankkia sellainen nykyaikainen versio heinäpadasta. Taatusti saisi maukasta ruokaa.

      Poista
  10. Krapusi herätti vanhan konstin kypsyttää ruokaa. Ehkä hyvinkin tarpeen taas näinä aikoina. Ja voi olla, että kansa keksii lisääkin tällaisia innovaatioita.
    Joskus tehtiin lihan kypsentäminen tyyliin a´la rosvopaisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on vanhat konstit tarpeen, aimarii.

      Rosvopaistia tehtiin meidänkin tontilla - kaivettiin kuoppa, jossa poltettiin puita hyvälle hiillokselle asti. Sitten lihanpalanen hyvin pakattuna kuoppaan ja lapiotiin maata päälle. Muistelen, että aamulla kaivettiin kuoppa ja joskus illansuussa syötiin. Mehevää oli liha, ei paljon pureskella tarvinnut.

      Poista
  11. Olen joskus kuullut styroxlaatikoista, mutta en ole sen pidemmälle asiaa ajatellut. Kiitos hienosta vinkistä Cara <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä AilaKaarina. Netistäkin saa tilattua styrox-laatikon.

      Poista