Sivut

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Viikon 7 krapu - Julma näytelmä

Julma näytelmä

Elettiin 1800-luvun loppua Ranskassa.

Pariisista lähetettiin giljotiini sitä tarvitsevaan vankilaan. Giljotiini painoi 580 kg. Se pystytettiin pihalle yön aikana.

Yleisö harrasti telttailua yön yli odotellessaan mestausta. Nuotioita saattoi syttyä lämmikkeeksi.

Aamulla viranomaiset menivät tuomitun selliin ilmoittamaan, että hänet teloitetaan välittömästi. Hänelle annettiin sitten tunti aikaa valmistautua. Sen jälkeen hänen kätensä sidottiin selän taakse ja paidasta leikattiin yläosa pois.

Vartijat saattoivat vangin ulos giljotiinille. Hänet sidottiin giljotiinin alustaan. Giljotiinin kaulus laskettiin paikalleen ja terä pudotettiin. Koko prosessi vei aikaa pari minuuttia.

Viimeinen julkinen giljotiiniteloitus toimeenpantiin vuonna 1939 ja viimeinen teloitus tapahtui 1977. Kuolemantuomio poistettiin kokonaan Ranskan laista vuonna 1981. 


_____________________________________________________________________

Viikon 7 krapusanat ovat: telttailu, giljotiini, syttyä

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.22 kommenttia:

 1. Eittämättä tehokas laite ja yllätys oli lukea, että sitä käytettiin vielä noinkin myöhään.
  Kyllä ihminen on kekseliäs niin pahassa kuin hyvässäkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, -70 luvulla vielä giljotiinia käytettiin, mutta silloin ei enää saanut olla yleisöä. Kaikkiaan kuolemanrangaistus on julmaa.

   Poista
 2. Huh, noin myöhään käytettiin giljotiinia! Olisi luullut, että se on historiaa.
  Kuolemantuomio on väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen, Susu. Kenenkään ihmisen oikeus ei ole päättää, että joku tuomitaan kuolemaan.

   Poista
 3. Näen silmissäni saman tapauksen elokuvasta Monte Criston kreivi. Se oli silloin oikea "kansanjuhla" ollut. Yllättävää että sen on ollut noin pitkään vielä käytännössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuntuu karmealta, että moista julmuutta haluttiin katsomaan.

   Poista
 4. Ilmeisesti väkivaltainen tappaminen on aina saanut yleisöä. Varmasti on mestattu syyttömiäkin. Krapusi on pala maailman historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii. Uskon minäkin, että syyttömiäkin on teloitettu.

   Poista
 5. Ranska on ollut aika takapajuinen maa. Naisetkin saivat äänioikeuden vasta v. 1944! Ja yhä kieli on jokseenkin sovinistinen, sillä vaikka jossain tilassa olisi kuinka monta naista tahansa ja vain yksi mies, niin pronomini "he" on silloin maskuliininen, eli "ils". Ei ole englannin kielen vastinetta "they", joka tarkoittaa molempia sukupuolia. "Elles" tarkoittaa naispuolisia "heitä", mutta joukossa ei siis saa olla yhtään miestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä esimerkkini oli Ranskasta, mutta olihan teloituksia muuallakin. Ranskan kieltä en osaa, joten luotan sinun esimerkkiisi.

   Poista
 6. Giljotiinin historia, mielenkiintoista! "Yleisö harrasti telttailua yön yli odotellessaan mestausta." - tämä sanoitus sai hörähtämään. Groteskia on ollut ja tulee valitettavasti olemaan jatkossakin. Tavat vain muuttuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telttailu tuli kyllä minun mielikuvituksestani (yksi kolmesta sanasta), mutta kyllähän noissa muuten yleisöä riitti ja huuto ja kannustus oli kova.
   Nykyään on toisenlaista julmuutta.

   Poista
 7. Kuulostaa uskomattomalta, että vielä 1977 teloitettiin ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Annukka.
   Nykyään sitten tapetaan sodan nimissä.

   Poista
 8. ...yleisö oli varmaan pettynyt, kun pää ei pyörinyt mäkeä alas, vaan tipahti säkkiin ja laitekin maalattiin punaiseksi, etteivät veriroiskeet näkyneet, mikä varmaan myös harmitti katsojia, jotka halusivat nähdä VERTA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja säkkiin oli laitettu purua, joka imi veren pois... pasanen, sekin vielä. Jossain lähteessä puhutaan korista, mutta ehkä se kuitenkin oli säkki.

   Poista
 9. Siihen aikaan oli varmaan vähän kansanhuveja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taisi olla, ei ollut internettiä tms. Mestaus oli suosittu kansanhuvi, huh.

   Poista
 10. Kyllä me ihmiset ollaan kekseliäitä. Giljotiini kuulostaakin, ihan sanana, karmealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julmuuksia varsinkin on aina osattu keksiä, BLOGitse.

   Poista