Sivut

sunnuntai 27. elokuuta 2023

Viikon 35  krapu – ÄLYtöntä

 ÄLYtöntä

Tekoäly on tietokoneohjelma, joka suorittaa asioita ihmismäisesti. Se kerää tietoa ja päättelee siitä asioita omatoimisesti.

Tällä hetkellä tekoäly perustuu ihmisen sille tekemiin toimintakäskyihin, ja sitä kutsutaan heikoksi tekoälyksi.

Vahva tarkoittaisi sitä, että koneen tai robotin ajattelu ei olisi riippuvainen ihmisen ohjelmoinnista, vaan se ajattelisi itsenäisesti. Tällaista tekoälyä ei ole onneksi vielä kehitetty.

Mutta miten tietoja käytetään? Kuka vastaa koneen tekemistä päätöksistä, järjestelmien virheistä, ja käytetäänkö esimerkiksi kasvojentunnistusta tavalla, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia.

Entä järjestelmän aiheuttamat vahingot? Itseohjautuva auto ajaa syksyn liukkailla kolarin - kuuluuko kolarin aiheuttamien kulujen korvaaminen auton omistajalle, valmistajalle vai alkuperäisen ohjelmiston kehittäjälle?

Mihin jätteet muovipulloja valmistavan robotin jäljiltä? 

___________________________________________________________________

Viikon 35 krapusanat ovat: muovipullo, tekoäly, syksy

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.22 kommenttia:

 1. ÄLYkäs avaus teemasta ÄLYtöntä. paljon relevantteja kysymyksiä, joihin vähän vastauksia.
  Sarjastako äly hoi älä jätä.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Takkutukka - minusta koko sana tekoäly on kummallinen. Eihän siinä ole älyä vielä, että robotti tekee mitä ihminen on käskenyt. Onneksi toistaiseksi vain ihminen kykenee älyllisiin ja loogisiin päätelmiin.

   Poista
 2. Mahdollisuus vai uhka, se jäänee nähtäväksi.
  Tekoäly lienee joissain toiminnoissa ihan varteenotettava mahdollisuus, mutta usean luovan alan kohdalla tekoäly on uhka. Mihin enää tarvitaan graafisia suunnitelijoita, valokuvaajia, kuvittajia jnejne. Lista on loputon ja surullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti riippuu paljon siitä, miten tekoälyä pystytään kehittämään, Susu. Joitain robotteja vanhainkodeissa vierastan, vaikka niistä hyötyä ja iloa monelle. Miten olisi oikea ihminen kumminkin? Kai se on tulevaisuudessa rahasta kiinni, taas.

   Minustakin on surullista, jos monet luovan alan ammatit korvataan tekoälyn ohjelmistoilla.

   Poista
 3. Kesä on ohi, kun krapu ilmestyy taas. Nopeasti menee tämä aika vapaaherrattarena. On tää ihanaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Sirpa vapaaherrattaren päivistä, siitä se alkaa!

   Poista
 4. Se on tuo mikroprosessori hyvä renki, mutta huono jo neuvonantajana saati isäntänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Äijä. Sitä ei pidä isännäksi päästääkään.

   Poista
 5. Kyllä, hyvin paljon epäilyttää tämä tekoÄLY.

  VastaaPoista
 6. Ei pidä päästää tekoälyä talon herraksi. Etenkin nuo itseohjautuvat autot nostattaa välillä hiuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä toistaiseksi olisi parempi, että autossa ajaa oikea ihminen.

   Poista
 7. Joo, parempi että tekoäly pysyy heikkona, mutta ihmisäly (varsinkin sen jalostuneempi muoto viisaus) tarttis kyllä vahvistusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pasanen. Meissä ihmisissä on niin monenlaista, ja kaikki pitävät omia mielipiteitään oikeina.

   Poista
 8. Ei taida tuo sana "tekoäly" olla hyvä suomennos. Älyn kanssahan (ei ainakaan toistaiseksi) ole tuolla mitään tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Matilda. Robotit tekee mitä ihminen käskee.

   Poista
 9. Huhh, kaikkea kanssa! Kehitys mennee liian lujjaa ja asiat yli hilseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä välitä Maarit. Harva tietää mitä tekoäly oikeasti on ja miten se on tehty. Ihmisen kehittämä se on.

   Poista
 10. Olen hullun utelias ja siksi teko’älykin’ kiehtoo. Tiedän uhat ja riskit mutta myös mahdollisuudet voi olla huikeita. Vielä en tiedä tarpeeksi mihin kaikkeen hyvään sitä voidaan käyttää. Pahuutta ja rikollisuutta on joka puolella. Kun ihmiset tekee, sieltä se pahuus iskee myös hyviin tarkoituksiin. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllähän keinotekoisen "älyn" mukana tulee noita riskejä ja toki myös mahdollisuuksia. Kukaan ei vielä osaa ennustaa, että miten pitkälle päästään. Toistaiseksi kaikki on ihmisen kehittämää ja ohjailtavissa.

   Poista
 11. Tekoäly, robotti 😏 Aiheesta joku aika sitten Mursun kanssa puhuttiin, kun puhuttiin entisestä työpaikastaan, johon aikanaan tuli robotteja. Hyvin toimivat, kun toimivat. Mutta ihmisiä tarvittiin niitä vahtimaan, tietokoneelta katselemaan, että tekevät niin kuin pitää. Sitten kun tuli "jumi", piti soittaa korjaaja, joka ensin katsoi tietokoneelta "ei, en osaa korjata, soitan..." ja sitten soitettiin toiselle ja sitten ehkä vielä kolmannelle ja sitten tulikin kolme miestä Suomen toiselta puolelta korjaamaan sitä robottia.
  Sillä aikaa kaksi-kolme miestä siivosi sitä sotkua lattialta minkä robotin rikkoutuminen oli aiheuttanut ja sillä aikaa kun kolme miestä korjasi robottia ja pari miestä mietti miten robotin älyä pitäisi parantaa ettei moista jumia tapahtuisi uudelleen, tarvittiin niitä robotin korvaamia miehiä tekemään sitä työtä mitä robotti olisi tehnyt jos se olisi toiminut. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ihminen ne robotit ohjelmoi tekemään erilaisia asioita. Ja ihminen on erehtyväinen :)

   Poista