ÄLYtöntä
Tekoäly
on tietokoneohjelma, joka suorittaa asioita
ihmismäisesti. Se kerää tietoa ja päättelee siitä asioita
omatoimisesti.
Tällä hetkellä tekoäly perustuu ihmisen
sille tekemiin toimintakäskyihin, ja sitä kutsutaan heikoksi
tekoälyksi.
Vahva tarkoittaisi sitä, että koneen tai
robotin ajattelu ei olisi riippuvainen ihmisen ohjelmoinnista, vaan se
ajattelisi itsenäisesti. Tällaista tekoälyä ei ole onneksi vielä
kehitetty.
Mutta miten tietoja käytetään? Kuka vastaa koneen tekemistä päätöksistä, järjestelmien virheistä, ja käytetäänkö esimerkiksi kasvojentunnistusta tavalla, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia.
Entä järjestelmän aiheuttamat vahingot? Itseohjautuva auto ajaa syksyn liukkailla kolarin - kuuluuko kolarin aiheuttamien kulujen korvaaminen auton omistajalle, valmistajalle vai alkuperäisen ohjelmiston kehittäjälle?
Mihin jätteet muovipulloja valmistavan robotin jäljiltä?
___________________________________________________________________
Viikon 35 krapusanat ovat: muovipullo, tekoäly, syksy
Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.
ÄLYkäs avaus teemasta ÄLYtöntä. paljon relevantteja kysymyksiä, joihin vähän vastauksia.
VastaaPoistaSarjastako äly hoi älä jätä.....
Niinpä Takkutukka - minusta koko sana tekoäly on kummallinen. Eihän siinä ole älyä vielä, että robotti tekee mitä ihminen on käskenyt. Onneksi toistaiseksi vain ihminen kykenee älyllisiin ja loogisiin päätelmiin.
PoistaMahdollisuus vai uhka, se jäänee nähtäväksi.
VastaaPoistaTekoäly lienee joissain toiminnoissa ihan varteenotettava mahdollisuus, mutta usean luovan alan kohdalla tekoäly on uhka. Mihin enää tarvitaan graafisia suunnitelijoita, valokuvaajia, kuvittajia jnejne. Lista on loputon ja surullinen.
Varmasti riippuu paljon siitä, miten tekoälyä pystytään kehittämään, Susu. Joitain robotteja vanhainkodeissa vierastan, vaikka niistä hyötyä ja iloa monelle. Miten olisi oikea ihminen kumminkin? Kai se on tulevaisuudessa rahasta kiinni, taas.
PoistaMinustakin on surullista, jos monet luovan alan ammatit korvataan tekoälyn ohjelmistoilla.
Kesä on ohi, kun krapu ilmestyy taas. Nopeasti menee tämä aika vapaaherrattarena. On tää ihanaa!!
VastaaPoistaOnnea Sirpa vapaaherrattaren päivistä, siitä se alkaa!
PoistaSe on tuo mikroprosessori hyvä renki, mutta huono jo neuvonantajana saati isäntänä...
VastaaPoistaNiinpä Äijä. Sitä ei pidä isännäksi päästääkään.
PoistaKyllä, hyvin paljon epäilyttää tämä tekoÄLY.
VastaaPoistaNiinpä, Emilie.
PoistaEi pidä päästää tekoälyä talon herraksi. Etenkin nuo itseohjautuvat autot nostattaa välillä hiuksia.
VastaaPoistaKyllä toistaiseksi olisi parempi, että autossa ajaa oikea ihminen.
PoistaJoo, parempi että tekoäly pysyy heikkona, mutta ihmisäly (varsinkin sen jalostuneempi muoto viisaus) tarttis kyllä vahvistusta!
VastaaPoistaTotta, pasanen. Meissä ihmisissä on niin monenlaista, ja kaikki pitävät omia mielipiteitään oikeina.
PoistaEi taida tuo sana "tekoäly" olla hyvä suomennos. Älyn kanssahan (ei ainakaan toistaiseksi) ole tuolla mitään tekemistä.
VastaaPoistaNiinpä, Matilda. Robotit tekee mitä ihminen käskee.
PoistaHuhh, kaikkea kanssa! Kehitys mennee liian lujjaa ja asiat yli hilseen!
VastaaPoistaÄlä välitä Maarit. Harva tietää mitä tekoäly oikeasti on ja miten se on tehty. Ihmisen kehittämä se on.
PoistaOlen hullun utelias ja siksi teko’älykin’ kiehtoo. Tiedän uhat ja riskit mutta myös mahdollisuudet voi olla huikeita. Vielä en tiedä tarpeeksi mihin kaikkeen hyvään sitä voidaan käyttää. Pahuutta ja rikollisuutta on joka puolella. Kun ihmiset tekee, sieltä se pahuus iskee myös hyviin tarkoituksiin. Valitettavasti.
VastaaPoistaNiin, kyllähän keinotekoisen "älyn" mukana tulee noita riskejä ja toki myös mahdollisuuksia. Kukaan ei vielä osaa ennustaa, että miten pitkälle päästään. Toistaiseksi kaikki on ihmisen kehittämää ja ohjailtavissa.
PoistaTekoäly, robotti 😏 Aiheesta joku aika sitten Mursun kanssa puhuttiin, kun puhuttiin entisestä työpaikastaan, johon aikanaan tuli robotteja. Hyvin toimivat, kun toimivat. Mutta ihmisiä tarvittiin niitä vahtimaan, tietokoneelta katselemaan, että tekevät niin kuin pitää. Sitten kun tuli "jumi", piti soittaa korjaaja, joka ensin katsoi tietokoneelta "ei, en osaa korjata, soitan..." ja sitten soitettiin toiselle ja sitten ehkä vielä kolmannelle ja sitten tulikin kolme miestä Suomen toiselta puolelta korjaamaan sitä robottia.
VastaaPoistaSillä aikaa kaksi-kolme miestä siivosi sitä sotkua lattialta minkä robotin rikkoutuminen oli aiheuttanut ja sillä aikaa kun kolme miestä korjasi robottia ja pari miestä mietti miten robotin älyä pitäisi parantaa ettei moista jumia tapahtuisi uudelleen, tarvittiin niitä robotin korvaamia miehiä tekemään sitä työtä mitä robotti olisi tehnyt jos se olisi toiminut. 😂
Niin, ihminen ne robotit ohjelmoi tekemään erilaisia asioita. Ja ihminen on erehtyväinen :)
Poista