Sivut

sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Mansikkamaan uusiminen


Eilen meillä oli puutarhanhoitopäivä.

Suurin urakka oli mansikkamaan uusiminen. Muita taimien siirtoja oli myös juuri nyt hyvä tehdä kun maa on kostea ja juurtuminen sujuu hyvin.

Vanhasta mansikkamasta otettiin uudet taimet

Vanha mansikkamaa oli kasvanut niin suuriksi mättäiksi, että oli aika uusia se. Samalla mietittiin, että mikä olisi paras alunen rikkaruohojen estäjäksi. Päädyttiin sitten tähän kudottuun (!) muoviin eli mansikka/katekankaaseen, joka päästää veden läpi mutta estää rikkaruohoja kasvamasta. Löytyy täältä.

Suurimman urakan teki mies, joka kaivoi vanhat mättäät ylös, otti eroon niistä nuo taimenalut, poisti rönsyt. Sitten käänsi maan ja putsasi monivuotiset rikkaruohot pois, toi päälle monta kottikärryllistä kompostimultaa ja purua. Samalla mansikkamaan paikka hieman siirtyi. Sitten levitettiin tuo uusi mansikkakangas.



Reiät mansikkakankaaseen

Kankaaseen tehtiin reiät sopivin välein ja niihin istutetttiin uudet pienemmät taimet. Istutusvaiheeseen kerkisin itse vasta mukaan. Olin sitä ennen tuonut paikalle tuonne mansikkamaan taakse vuorenkilpiä. Siirsin niitä maisemoimaan tyhjäksi jäävän tilan, että sitä kautta ei kovin paljon elämänlankaa enää leviäisi vattuihin. 



Uusi mansikkamaa

Meillä mansikoita syö vain mies, itse olen niille allerginen. Mies hoitaa mansikkamaansa, poimii marjat ja laittaa pakastusrasioihin. Minä laitan ne sitten pakastimeen, koska sen (niiden) sisällön järjestys on minun vastuullani. 

Tänään on sitten tehty heti aamulla parin tunnin sauvakävelylenkki ja nyt nautitaan sunnuntain auringosta, päiväkahvit terassilla jne.


15 kommenttia:

  1. Nyt on hieno mansikkamaa! Mie kyllästyin pitämään mansikkamaata, kun en raskinu ostaa tuommosta hienoa muovia. Yritin aikani taistella sanomalehtien ja tavallisen muovin kans!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lissukka. Ihan samaan kyllästyttiin meillä. Nyt luulisi pysyvän rikkaruohot vähemmällä

      Poista
  2. On siinä ollut hommaa, mutta hyvältä näyttää. Pitäisi tehdä sama omalle maalle. Tuota kangasta ei vaan voi laittaa, kun muurahaiset pesii heti alle. Milläs mies lannoittaa kompostin lisäksi? Apulantaa vai luomulannoitetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli kyllä miehellä kova työ.

      Meillä on kompostia pelkästään käytetty ja hyvä sato on tullut joka vuosi.
      Niin, kompostiin on sekoitettu purua.

      Poista
  3. Hirmuinen vaivannäkö, mutta kyllä tulikin sitten hieno! Toivotaan että ei-toivotut kasvivieraat pysyy poissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo on paljon helpompi hoitaa kun ei rikkaruohot pääse leviämään. Jos tuosta aukosta työntyy, niin on helppo nuput pois.

      Mies itse sen halusi tehdä, onhan sitten kerralla kunnollinen.

      Poista
  4. Huh, näyttää työläältä urakalta, olette te ahkeria ja aikaansaavia, minusta ei olisi kasvimaan pitoon, ei sitten millään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ota tuosta kunniaa itselleni, mies teki teki ison työn.

      Varsinaisia kasvimaita ei minullakaan enää oli ollut moneen vuoteen, yrttejä kasvatan. Aikoinaan alkuvuosina, nuorempana, oli intoa vaikka mihin. Nyt on vatut, marjapensaat ja omenapuut, ne riittää.

      Poista
  5. Ison työn olette tehneet. Todella siisti on lopputulos ja kantaa taas varmasti monta vuotta eteenpäin. Aurinkoista syyskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu ja hyvää syyskuista viikkoa sinnekin!

      Eiköhän tuo jonkun vuoden kestä, tuntui vahvalta matolta kun siinä päällä käveli.

      Poista
  6. Melkoinen homma, mutta lopputulos taatusti palkitsee.

    Meikäläisellä ei ole ollut minkään valtakunnan mielenkiintoa pihahommia kohtaan.
    Mutta iloitsen kumminkin siitä, että keväällä istuttamani puolukantaimet tuottaa jo satoa. Ainakin mukillisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä hommaa, nyt ei uusita vähään aikaan mansikkamaata.

      Puolukanviljelijä olet siis :)

      Meillä kasvaa tässä tontin metsäisellä osalla puolukoita luonnostaan. Niistä saamme ihan riittävästi talveksi, muutaman litran.

      Poista
  7. Olette ahkeria. Meiltä taitaisi jäädä mansikkamaa rehottamaan rikkiruohoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Risa. Mutta annan kyllä pisteet miehelle, minä vain avustin.

      Poista
  8. En ymmärrä miksi mansikantaimet pitäisi uusia 4-5vuoden välein, mulla oli 25v ja tuli koko ajan runsaasti satoa. Nyt aion uusia pari riviä.

    VastaaPoista