Sivut

perjantai 22. syyskuuta 2017

Syyspäiväntasausta metsässä


Syyspäiväntasaus on hetki, jolloin aurinko paistaa kohtisuoraan (zeniitissä) kohti päiväntasaajaa. Vuonna 2017 syyspäiväntasaus on tänään 22. syyskuuta.

Sanotaan, että syyspäiväntasauksen aikaan päivä ja yö ovat yhtä pitkät kaikkialla maapallolla. Käytännössä näin ei kuitenkaan ole. Päiväntasaus määritellään auringon keskikohdan, mutta päivän pituus auringon yläreunan (sen noustessa horisontista) mukaan. Näin ollen syyspäiväntasauksen aikaan päivä on vielä hieman yötä pidempi. Valoisaa aikaa lisää myös auringon valon taittuminen maan ilmakehässä.


 Metsään mentiin.


Yksi keltainen koivu näkyi korkalta mäeltä

Tässä metsässä on vain myrskyn kaatamia puita,
ihminen ei ole sitä vielä pilannut. Sienipaikka kutistuu koko ajan.


Tasattiin tätä syyspäivää muutama iltapäivän tunti sienimetsällä. Mukava syksyinen päivä, harmaata tosin, aurinko ei vahingossakaan näyttäytynyt. Mutta lämmin oli jo tänään ja lisää lämpöä ja aurinkoakin on luvattu viikonlopuksi. Onneksi, puutarhassa on vielä runsaasti töitä, kesäkukkien ruukkuja on siivottava pois ja omenien pudokkaita voisi kerätä ja tehdä sosetta (minun vastuualuettani). Sitten myöhemmin vasta tehdään varsinaiset syystoimet, kompostien vaihdot, nurmikon leikkaaminen ja monet muut (isännän vastuualueella). Haravoinnista puhumattakaan, lehdet ovat vielä sitkeästi puissa.
4 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä niin hienot ruskavärit luonnossa, että on pitänyt joka lenkillä kuvata jotakin. Eka kuvassa olet tosi korkealla. Huikea kuva.

  Voi apua, olen ollut lähes joka vapaalla m-sahan kanssa metsässä kaatamassa puuta. Se on sitä pakollista raivattavaa, kun metsänhoitoyhdistyksen kelkkaan on lähtenyt. Ihana olisi tuommoinen aarniometsä, jos olisi varaa jättää metsät luonnontilaan. Nyt tuli kyllä paussi metsähommiin, kun venäytin jo ennestään lahon olkapääni töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä päin erityisesti vaahterat ovat komeita, osa koivuista on ruskeita ja osa noita kauniita keltaisia.
   Tuo metsä on kyllä melkein aarniometsää, syvemmällä on puita kaatunut pitkin ja poikin ja sammaloitunut kauniisti.

   Harmi, että olkapääsi kiukuttelee. Täällä alkaa flunssa jo vihdoin helpottaa. Pääsee pihahommiin.

   Poista
 2. Ruskan tulo on onneksi hidasta ja vaiheittaista. Joinain syksyinä, kun tuuli on oikein rieponut, puut ovat olleet hetkessä paljaat. Mitä kauemmin saa nauttia tästä värioisosta, sitä helpommalta tuntuu talven selättäminen, toivoisin.

  Hyvä, että flunssa alkaa helpottaa, sama täällä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väriä saisi kyllä kestää, Susu. Tosin puutarhan haravointi on koko ajan edessä päin, vaikka kaikkia lehtiä emme haravoi vaan ajelemme silppuavalla leikkurilla vaan pieneksi.

   Flunssasta on pieni ajoittainen köhä jäljellä. Hyvä, että sinullakin helpottaa.

   Poista