Sivut

sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Aamun hämärästä aurinkoon


Monien päiviän vesisateen jälkeen on vihdoin pakastanut. Lunta on satanut sen verran, että kaikkien yöllä kulkeneiden eläinten jäljet ovat nähtävissä pihassa.
Orava leikkii langalla aamuhämärässäAurinko, sininen taivas ja koivuHyvää matkaa!

Tästä alkaa arki ja härkäviikot. Joulukuusi on huomiseen asti sisällä.  Tuoreena on säilynyt ja tehnyt uusia vihreitä kerkänalkuja muutaman. Harmi kun  maa on roudassa, muuten sen voisi istuttaa pihalle. 

Meillä on taas erikoinen kissakin nurkissa välillä. Se tulee iltamyöhään klo 23-24 mouruamaan ja usein vielä makuuhuoneen ikkunan alle, aivan kuin tietäisi, että minä luen siellä. Siitä se siirtyy ulko-oven taakse.  Mutta kun menin eilenkin ovelle katsomaan, niin kissa hölkkäsi pikaisesti pois. No eipä sitä sisälle kutsuttaisikaan. Kissa on harmaan kirjava ja erityistuntomerkkinä valkoiset karvat,  ikään kuin tossut jalassa. Kenelläkään naapurustossa ei tuollaista kattia ole.  Ei se joka ilta käy, kerran pari viikossa. Joku taitaa päästää kissan myöhään ulos, toivotaan, että nyt pakkasilla ei enää tulisi. Säälittää mokoma katti. 

Pankit lakkoilivat pari päivää taas. Huvitti, kun kirkolla kuljin alkuviikosta erään pankin ohi ja ovessa oli lappu, että aukiolo on muuttunut. Toisinsanoen, pankki ei enää ole auki kuin ajanvarauksella. Mitäs se lakko tuohon vaikutti, ei niin mitään. No, ymmärrän yskän,  pankkilaiset eivät halua viikonloppuna töihin. Mutta jotenkin hassua tuo pankkien toiminta on,  kun kylän mummelitkaan  eivät saa enää mihinkään aikaan viikosta pankista käteistä siitä tietystä pankista. Opetin juuri yhdelle miten nostetaan automaatista rahaa, ei se ole lainkaan itsestään selvä asia monelle vanhukselle.

Pankit eivät suinkaan ole ainoita, moni muu palvelu jää saavuttamatta niille, jotka eivät ole tietotekniikkaan tottuneet. Onneksi myös tietosuojavaltuutettu on älähtänyt asiasta. Vaan tapahtuuko silti mitään, se on toinen juttu.


13 kommenttia:

 1. Pihan kurrea en ollut nähnyt neljään päivään, heti tuli Sähköhäntä tervehtimään kun vähän höpötin. Mulla on tapana jutella pihan eläimille. Toinen on Huiskahäntä, hänen häntänsä liikkuu horisontaalisesti, Sähöhännän vertikaalisesti, kuin saisi iskuja;D Kolmas ei kiinnitä muhun mitään huomiota, siksi en ole keksinyt mitään kutsumaakaan. Diggaan pihakurreista<3
  Naapurin kissa vierailee säännöllisesti ja hetken aina tuijottaa mua, tiukasti, ei sano mitään vaikka kuinka yritän.
  Onneksi osaa hoitaa asiansa sähköisesti, en edes huomannut että pankit on kiinni=) Ja kun on s-pankissa tili niin kaupan kassalta saa tarvittaessa käteistä, kätevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän piha Kurren nimi on Rohmu, nimi tulee siitä kun se syö lintujen ruokia rohmuamaan. Pari muuta on asiallisempia.

   Tällä kissalla on oikein surkea mouruava ääni. Ihan kuin vaatisi sisälle pääsyä.

   Poista
 2. Hauskasti vastakkaistunnelmaiset kuvat: oravan vauhtia langalta putoavine lumineen hämäränhyssyssä ja sitten sitä sinistä taivasta kuorrutettuine puunoksineen, jota on liian vähän saatu ihailla. Tämään lenkillä joutui ihan ihmettelemään ollaankos sitä ollenkaan yrmynaamojen kotimaassa, kun vastaantulijoilta irtosi auringonpaisteessa leveää hymyä ja rupatteluhetkiä poiki ihan luonnostaan:) Hienoa!

  Tuo pankkijuttu on niin totta ja startti taitaa olla siinä 1990-surullisessa luvussa, jolloin selvisi sekin fakta, että me asiakkaat vain tuomme hiekkaa pankkisaleihin... Nettiasiointi onnistuu toki itseltä, mutta kateeksi ei käy niitä, joilta ei. Kohtasimme myös taannoin yllätyksen omassa konttorissamme, sinne kun ei voi tallettaa eikä sieltä nostaa rahaa jne., eivätkä he edes takaa tallelokeronkaan sisällön säilyvyyttä. Tekisi mieli todeta, kuten entinen yritysjohtaja vanhoina hyvinä aikoina ovelta:"Ta skylten bort då!" Viikonalkuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli hymy tosiaan herkässä tänään, tein pienen kävelyn ja katselin hiihtäjiä pellolla.

   Hyvin sanottu tuo, mitäs koko pankilla enää tekee, jos ei asiakkaita haluta. En edes muista milloin viimeksi olen pankissa sisällä omilla asioilla käynyt. Olen kyllä vienyt sinne asiakkaita, mutta odotellut ulkona. Nyt loppui sekin ilo, tai jos vaikka mummelit vaihtaa pankkia, kuten yksi uhkaili.

   Poista
 3. Aurinkoinen päivä täälläkin, mutta nyt on noussut tuuli. Ilmassa lenteli taas pieniä oksia, kun palattiin lenkiltä kotiin.

  Huokaus, näitä digipalveluita, nettiasiointia. Suomessa on edelleen kymmenituhansia, ellei satoja, ihmisiä, joille ei ole edes oankkiorttia, netistä nyt puhumattaaan. Oma isäni ei suostunut aikanaan ottamaan pankkikorttia, kun virkailija sitä tarjosi. Isä totesi, että neiti hyvä sahaa oksaa, jolla istuu.
  Niinhän siinä kävi, pankit ovat kadonneet, virkailijoita saanut lähteä.

  Paikallisessa danskessa taitaa olla asiakaspalvelua arkisin klo 11-13. Onneksi sinne ei tarvitse mennä, siellä mummot ja papat nostavat käteistä. Huomasin sen, kun aikanaan hoidin isän pankkiasioita ennen perunkirjoitusta, piti köydä tiskillä maksamassa laskut isän tililtä. Hirvitti se käteisen määrö, mitä vanhukset sulloivat käsveskoihin, housun taskuihin ja vetokärryihin. Helppoja ryöstökohteita kotia kulkiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on todella paljon,jotka joutuvat kärsimään kun palveluita vaaditaan käyttämään digitaalisesti.

   Niin tekevät täällä kylällä monet vanhukset, eläkepäivinä nostetaan rahat ja käteisellä maksetaan. Nyt Nordean asiakkaille se ei enää kirkolla onnistu, on mentävä kaupunkiin asti.

   Poista
 4. Varsinkin semmoset vanhukset, jolla ei enää pää toimi niinku ennen, niin ne ei tahdo edes oppia uusia asioita... ei siinä kauan mene, ku mieki oon jo siinä sakissa. Tuntuu että mun 87-vuotiaalla isällä leikkaa lanttu paremmin ku mulla. Ainakin muisti!

  Täällä ei oo lunta puissa, on tainnu tuuli ravistella pois. Jossain Jämsän alapuolella vähän oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se ole aina ikäkysymys, on nuoriakin, jotka eivät syystä tai toisesta esim voi hankkia läppäriä. Kaikki maksaa.

   Täällä on osa puista lumisia vielä, esim meidän kuusisaita. Sitten osasta vesi påudotti lumia alas.

   Poista
 5. Hienoja on kuvat, tykkäsin erityisesti tuosta ensimmäisestä.
  Pankit ovat kohta mennyttä kalua ainakin osittain tai osan toiminnoistaan menettävät kun puolesta kuusta astuu psd2:n voimaan ja kolmannet osapuolet pääsevät tarjoamaan omia juttujaan. Vapautuminen tarkoittaa mobiilipuolelle melkoista sotaa johon isot jätit kuten Amazon, ovat varautuneet jo pitkä aikaa eli saapa nähdä mitä sieltä tulee.

  Mukavaa viikonalkua sulle, toivottavasti polvesi on parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään luin juuri lehdestä, että Nordea tarjoaa 35 vuoden asuntolainaa. Taas matkitaan Ruotsin mallia. Pankkihan siinä voittaa aina.

   Kiitos Pastore, hyvää viikkoa sinulle myös!

   Poista
 6. Täälläki kinokset kasvo viikon lopulla, nyt vaihteeks pakkasta! Hienoja kuvia, ihanan sininen taivas :)

  VastaaPoista
 7. Täälläki kinokset kasvo viikon lopulla, nyt vaihteeks pakkasta! Hienoja kuvia, ihanan sininen taivas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasta on täälläkin -6 C ja mukavan kuiva keli vaihteeksi. Yöllä oli melkoinen tuulen myräkkä, onneksi sähköt pysyivät.

   Poista