Sivut

keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Kesän trendi - koivushortsit


Tällä ITE-taiteilijan työverstaalla ei ole ainakaan materiaalipulaa. Olen saanut pätkittyä valtavat määrät oksia tammesta, omenapuiden leikkuun jättämistä oksista, vaahterasta ja kerännyt kuivia puiden pätkiä, lautamateriaalia ja jos vaikka mitä. Koivujen kaato meillä piti näet jättää vuoden päähän.

Mitä tekee isäntä? Hankkii ison taljan ja kaataa ne koivut. Tänään aamulla olin apuhenkilönä puun kaadossa. Tarkkaa puuhaa, ei saa osua ulkokeittiöön, kuusiaitaan eikä omenapuihin.  Talo ei onneksi ollut lähelläkään mutta yksi päärynäpuu sai luovuttaa valtavan oksan haaroineen. Sen päälle rysähti koivun latvaosa ja se oli menoa päärynäpuulle. Ei se suinkaan siihen kuole, suurin osa jäi pystyyn ja mies on jo huolella sitonut ja laittanut haavanhoitoainetta sen naarmuihin. Puut saavat meillä hellää hoitoa.

Tästä se alkaa, naru puuhun ja
talja liinoineen kiinni kauempana olevaan isoon mäntyyn ja kiristetään
Sitten alkoi koivua kaatua


Kaksihaaraisesta koivusta sai monta hauskaa pätkää, joita ei saa polttaa. Työstän niistä jotain hauskaa. Tässä tulevan kesän trendivaate:


Nämä shortist varasin heti puita pätkittäessä itselleni
Tyylitelty sydän

Piti heti kokeilla mitä niistä koivun risuista saisi aikaan. Ne taipuvat niin joustavasti ja ovat aivan erilaista materiaalia kuin kovat omppupuun oksat, tammesta puhumattakaan. Nyt minulla on se jättioksa päärynäpuustakin pajallani. 

Tunnustan samalla yhden jutun. Olen niin innostunut noista erilaisista puutöistä, että tarvikkeita myyvät nettikaupat on tulleet tutuiksi. Tämä on kuin pelihimo, mutta ehkä tulee vähän halvemmaksi. Tilasin yhdestä kaupasta kokeeksi pikkupurkkeja sään kestäviä maaleja, valkoista, mustaa ja kullan väristä. Toisesta tilasin muutaman pyöreän muotin betonitöihin ja lisää lasimosaiikkeja. Kaikki oli tietysti alennuksessa, enhän nyt muuten. Totta muuten, outlet-myynnistä noista saa tosi halvalla, kun vähän seurailee. 

Tilattu on ensi talven polttopuuksi metsänhoitoyhdistykseltä pitkää rankaakin taas 15 mottia, joten melkein toivon, että tulisivat vasta vapun jälkeen. Kelirikko hidastaa puun kuljetuksia, kertoivat. Kaikki aikanaan, klapikoneen käyttökin on mukavaa, siinä tulee hyvin hiki.

Mutta nyt lähden verstaalleni!

33 kommenttia:

 1. Meillä on helpooa kun vuokraisäntä omistaa nostokoneliikkeen. Kaatoivat yhden kuusen portin pielestä ja oli sellainen iso vekotin ja sitten vaan sahaa.
  Vaahterasta tai tammesta kai saisi hyvän piipunpesän....teetkös?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin omakotitalossa pitää hoitaa itse, ei joka puunkaadosta voi maksaa maltaita.

   Taidot ei ihan riitä, muuten tekisin piipunpesän :) Kysyppä muutaman vuoden päästä.

   Poista
  2. Laita siis pala sopivaa puuta talteen, eikös niiden pidä muutenkin kuivua. Palaan asiaan siis keväällä 2020=)
   (salettiin muistan;DD)

   Poista
  3. Tammea on niin paljon, että laitan palan säilöön. Sitten alan miettiä mistä löydän ohjeet piipun pesän tekoon. Onhan tässä kaksi vuotta aikaa. Huokaus :)

   Poista
  4. Lueskelin netistä vähän aihettta, suomenkielisiltä sivuilta löytyi niin ristiriitaista tietoa ettei ota erkkikään selvää mutta enkuksi löytyi pipemakers -sivusto josta sitten löytyy ihan mitä vaan aiheesta.
   Perusideana on porata 20 mm terällä non 30 mm pesä, sitten varsireikä lievästi nousevan pohjan tasalle.Kokoluokka jotain tupakan paksuista eli 6 mm. Muutenhan ulkopuolen voi muotoilla puutyökaluilla. Jos sattuu löytymään joku liekitin niin sen pesän voi hiillyttää mustaksi mut sen voin tehdä itsekin.

   Poista
  5. Pipemakers näytti olevan aussien sivu, mutta ei se mitään, enkkua kyllä ihan kunnolla osaan. Mutta muuten, APUA!

   Poista
  6. Eiks ollukin paljon asiaa? ;DD
   Hei, yks juttu vielä - ei sun sitä ilmaiseksi tarvitse tehdä, tämähän on tilaustyö joten maksan jonkun sovitun summan tai sitten ostan sulle jotain kivaa ylläriä;)
   Ja onhan tästä se ilo sulle että opit uutta, vähän haastetta ja piipun muotoilu vaatii luovuutta joten pääset käyttämään ja purkamaan, sulla sitä nimittäin piisaa.

   Poista
  7. Ei kuule Sus', mun on pakko perääntyä, en mä rupea sitä tekemään. Kyselin vähän mieheltäni, on polttanut joskus piippua. Sitten tutkin parikin enkun kielistä sivustoa, huh huh. Sorvi tarvitaan ja monenlaista konetta meillä on mutta ei sorvia.

   En onneksi sitä luvannutkaan vielä sulle, se jotenkin vaan lipsahti, että harjoittelen :D :D

   Poista
 2. Nyt olen kyllä aidosti kateellinen sun koivuvarastoista :). Eilen taas kuljeskelin pitkin hakkuualueiden reunoja ja ojanpenkkoja ja zuumailin, josko olis joku vähän paksumpi koivupölli jäänyt vaille sijoituspaikkaa, mutta ei ollut. Muut puulajit ei nyt kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, täällä on nyt kerättynä koivujen risut kasoihin, kolme valtavaa kasaa, minua korkeampia kaikki. Osan napsin niistä vielä varastoihini työskentelyyn ja loput poltetaan vappukokossa :)


   Poista
  2. Käytiin äsken heittämässä peräkärryllinen risuja ja tyhjätty kompostikasa (siis se, joka talon takimmaiseen nurkkaan aina päätyy) kaatikselle ja kappas vaan, kun sieltä bongasin risulavalta kelpo koivunrungon, jonka sitten toin vaihturina kotiin :). Ei se paksu ollut, mutta nätti. Ukkeli uhkaili, ettei enää ota mua kaatiskeikalle mukaan, jos aina tulee paluukuorma kotiinpäin

   Poista
  3. Voin kuvitella Ukkelin tunnelmat :D

   Poista
 3. No, mutta: täytyyhän ITE-ihmisellä kunnon materiaalit olla, jotta säilyy luomisen ja tekemisen ilo! Eihän sitä muinoin töitäkään paiskittu huonoilla työkaluilla. Ja jep: tässä tulee heti ykköstilaus koivushortseista.

  Hallittu kaato on suositeltava tapa. Meillä rysähtivät kerran myrskyssä koivunkarahkat katosta läpi ruokahuoneeseen. Oli tavattoman vaikeaa tulkita keittiöstä käsin, mitä outoa tapahtui ja kotva meni varuillaollen kuulostellessa. Sen verran jyhkeä meteli ja karua jälkeä, jottas ei koskaan enää, - kiitos.
  Mutta: suloisia sydämiä, shortseja ja luomisen iloa verstaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nohuh huh, ei ollut kovin mieluisa yllätys teillä.

   Nämä meidän koivut on olleet kaatolistalla jo muutaman vuoden, nyt se sitten tapahtui. Olivat oikein sellaisia runsasrisuisia, eli sotkivat pihaa tuulen jälkeen ja syksyisin. Mutta nyt on materiaalia.

   Kiitos Takkutukka, luomisen iloa kyllä riittää!

   Poista
 4. Muakin olis kiinnostanu ne erikoiset "haarakappaleet" ja sisäosiltaan värjäytyneet pöllit ym, mutta arvelin etten kuitenkaan saa niistä mitään aikaiseksi niin en kehdannut pyytää.

  Koivujen kannoista voi tulla vähäksi aikaa muurahaisten herkkupaikkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa koivuissa ei ollutkaan sisällä sitä tummaa keskiötä. Mutta 15 mottia tulee isoja koivun rankoja, niissä on aina hauskan muotoisia ja värisiä.

   Koivujen kannoista tulee vähän aikaa mahlaa, kumma juttu, mutta täällä ei ainakaan aiempina vuosina muurahaisia niihin ole mennyt.

   Poista
 5. Kateellisena luen täällä, miten reipas sä oot. Itse en saa mitään aikaiseksi. Mitähän Caran tehtaasta pulpahtaa? Odottelemme...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta sinähän käyt töissä.

   Pulpahtelee täällä kaikenlaista, ei julkaisukelpoista ihan kaikki. Kokeiluja jotain syntyyn :)

   Poista
 6. Vai, mitkä sortsit!
  Ja vau tuota isäntää, tuosta vaan talja ja hommiin!

  Kaverin tiluksilta saa hakea pajua, taipuvat hyvin ja kerääjiä kuulema riittää, käsillä tekijöitä on paljon. Voin antaa sinulle koordinaatit, jos kiinnostaa lähteä hakemaan pajua :D

  Jännä katsoa, miten nuo sään kestävä maalit toimivat eli mitä saat aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan käyttää nyt ensin nämä oksat ja risut, kun koivutkin on tuoreita.

   Maalien pitäisi kestää, ne on samoja kuin noissa kivisissä leppäkertuissa, jotka on ainakin kymmenkunta talvea kestäneet pihalla. Mutta pitää kokeilla, kun merkki on eri.

   Betonikulhoihin uusia ideoita muhii niistä väreistä :)

   Poista
 7. Todella hienonväriset sortsit :) Ai koivunoksista on helppo taivuttaa mitä vain..kaikkea ei tuu ajatelleeks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivun risut, eli ne ohuimmat, taipuvat hyvin ja sitten rautagalla sidon. Omenapuun oksat ja varsinkin tammi ovat kovaa, joten niistä pitää tehdä erilaisia töitä, esim kehyksiä jne.

   Poista
 8. Me oltiin tossa pienellä ulkomaanreissulla, ja mitä näenkään kun tulen tänne kurkkimaan!

  Upea tuo kukkaloisto, tosi pitkään piti tuijotella, puhumattakaan koivusortseistasi! Satuja rakastavana tuo kalatarina oli niin hellyyttävä, voi että!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aila.
   Olen ihan intoa täynnä tästä keväästä ja oksien ja risujen kanssa tekisin hommia vaikka kuinka, ei vaan selkä ja polvi kestä määränsä enempää. Mitä kaikkea noista saakaan askarrella kun pää muhii ideoita :)

   Poista
  2. Messut oli kyllä sikäli pettymys, että niillä rupeaa olemaan kaikkea muuta krääsää enemmän kuin puutarhaan liittyviä asioita. Onneksi oli noita kukkia paljon.

   Poista
 9. Koivun kaato pihalta on tarkkaa hommaa. On muistissa kymmenen vuoden takaa kun kahdestaan yritettiin kaataa koivua mökkitontilta. Koivu jäi jotenkin jumiin ja sitten tarvittiinkin naapuriapua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkaa se on. Meilläkin tuo monihaarainen koivu jäi ensin männyn oksiin ylhäältä kiinni, mutta onneksi taljaa saatiin kiristettyä ja sitten koivu rysähti alas. Vain päärynäpuu sai osuman.

   Poista
 10. Voi päärynäpuuta. Onneksi osaatte antaa ensiapua. Oliko se se päärynäpuu, josta minun piti tulla hakemaan päärynöitä, mutta en ole koskaan päässyt niin pitkälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päärynäpuusta jäi kyllä iso osa jäljelle. Saa nähdä jatkaako tuo yksi haljennut oksa kasvuaan, mies laittoi siihen tuen ja haavanhoitoainetta. Nyt se on puristimella vielä kiinni. Kokonaan irronnut monihaarainen oksa on jo minun verstaalla.

   Taisi olla päärynäpuu, mikäli muistan oikein, josta sinun piti hakea satoa. Toivottavasti sitä tulee, ilmoitan sitten :)

   Poista
 11. Hauskat shortsit.
  On hyvä, että jos jonkinmoista inspiraatiolähdettä löytyy, on heti materiaalia kun Se iskee. Mielenkiintoista toista nähdä mitä tulee.
  Piha olisi myös hauska kokonaisuudessaan kaikkine töineen nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nauroin tuossa,että meidän piha on kohta täynnä betonia ja risuja :)

   Olet tervetullut, poikkea ihmeessä, jos kuljetkin täällä päin!

   Poista
 12. Tarkkana saa olla varmasti kun puita kaataa, että tietää minne se kaatuu. Meilläkin on pari koivua ja ne täytyisi kaataa. Täytyy kuitenkin etsiä joku, joka tekee puiden kaatotyöt.

  VastaaPoista