Sivut

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Verstaalta


Mikä otus odottaa veteen pulahtamista?

Silmät ja hampaat
Pyrstöevä
Sivulta ja päältä näkyy evät
Kampelan, lahnan ja rouskun sekoitus edestä päinKeltaisen maksaruohon vartijaKurkotus


Tänään reissuillani näin tällaisen liikennemerkin pyörätien risteyksessä: 


Tietääkö joku mitä se tarkoittaa? Pyhä-nimisiä paikkoja ei tuolla ole enkä ole missään ennen tuollaista nähnyt. Jos sitten joku ojanpiennar yms on nimetty noin, mene ja tiedä.
Samoilla seudulla oli komeita horsmaniittyjä. Horsma kuuluu Suomen luontoon, lupiini taas ei. Onneksi tuossa meidän läheisellä kylätiellä olen saanut melkein kaikki lupiinit hävitettyä naapurin kanssa, niitämme ne aina jo viimeistään nuppulla ollessaan. Niitä leviää mahdottoman paljon tuolla isompien teiden varsilla. Onneksi täällä on isoja niittyjä täynnä vanhoja kunnon niittykasveja. Tässä lähikylissä järjestettiin lupiininperkaustalkootkin. Samalla perattiin pujot, nehän aiheuttavat monelle allergiaa. Minulle pujosta ei ole harmia, vain pähkinäpuu, leppä ja koivu allergisoivat minua ja syksyllä ulkona homeitiöt.

Hienoa kesää ja lämmintä vaan jatkuu, ei tarvitse etelän rannoille haikailla, tosin en niille ole koskaan halunnutkaan, muut matkakohteet ovat olleet minun juttuni. Suomen kesästä en nyt halua pois millään ilveellä. 

13 kommenttia:

 1. Olisko PYöräHÄrdelli? Tai sit Pyhäjärvireitti http://pyhajarvireitti.fi
  Sympaattisen näköinen on kalaro, vai mikä olis kampelan, lahnan ja rouskun risteytys :)

  Vähemmäksi on käyneet lupiinit täälläkin, jostain syystä, vaikkei niitä olekaan hävitetty. Sehän häviää itekseen, kun maa muuttuu liian meheväksi sille. Ja viimekesäinen kattoremonttimiesten kävely aika tehokkaasti hävitti takapihan lupiinit. Yks vaaleanpunainen näkyy kukkivan.

  Horsmia ihmetteli joku kasvitieteilijä, että ei oo ikinä nähny niiden kukkivan kesäkuussa. Mitä me ihaillaan loppukesästä, ruskeita heiniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalaro on hyvä nimi, kiitos, otetaan käyttöön :). On tuosta kyllä matka Pyhäjärvellä, tutkailenkin tuon linkin.

   Olen ihmetellyt minäkin tuota horsmien kukkimista, se alkoi jo viikkoa ennen juhannusta. Alkaakohan meillä tosiaan näyttää samalta kuin eteläisessä Euroopassa elo-syyskussa, kaikki kuivuu. Tai sitten tulvii.   Poista
  2. Olit oikeassa, RH, kyllä tuonne PyhäNäsi-pyöräreiteille ohjaa. Kiitos!

   Poista
 2. Onneks kala näyttää hyväntahtoiselta, muuten pysyisin kaukana vesistöistä :)
  Hieno teos, sinulla Cara tosiaan riittää mielikuvitusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivi oli heti ihan selvästi kala, mutta se on kiltti, eikä jaksa uida kovin pitkälle, tuossa lähijärvessä :)

   Poista
 3. Kuten kuvasi todentaa, niityt ovat olleet upeita ja aikaisessa, kukinnat pikakelauksella! Mitähän tosiaan syksyllä, kun nyt jo tuulenpuuskissa tuli keltaista lehteä alas?
  Jaa-a, vesien eläimisto on runsas ja uusia ihmetyksiä tarjoava, mutta tämä Kalaro saa kyllä Loch Nessin -hirviönkin vapisemaan ja kalpenemaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä se ole mikään pikkukala, puoli metriä pitkä - eikä yhtään kalavaletta ole noissa senteissä :)

   Poista
 4. Okei, se on siis kalaro. Kalatuntemukseni on heikkoa, koska arvelin sitä maamureenaksi. Tai sittel kalarot kuuluvat maamureenoiden heimoon. Joka tapauksessa kunnioitettava näky! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Airi, kyllä ne varmaan samaa kalasukua ovat :)

   Poista
 5. Kalaro on ilmeisesti pohjavesissä viihtyvä rauhallinen kala. Sellainen, joista minäkin pidän. Ihan ensimmäisenä minullekin tuli rousku mieleen.

  Heh, minä täällä istutan lupiineja puutarhaan. :-D No, ne ovat jalolupiineja ja muistaakseni nuo ovat yksivuotisia. Viime vuonna heittelin "Düngerlupinen"- siemeniä (en tiedä onko se suomeksikin lannoittajalupiinin nimellä) pitkin puutarhaa, mutta niistä ei ole lähtenyt kuin muutama kasvamaan ja koska emme kastele kuin ihan sen, mitä on pakko, ne eivät sitten selvinneet helteistä.
  Täällä käytetään aika paljon noita lannoituslupiineja parantamaan maata. Ovat yksivuotisia ja ne pellot ovat mielettömän kauniita kukkiessaan.
  Villeinä en muista lupiineja nähneeni ollenkaan. Täytyypä oikein pitää silmällä. Tälle kesälle niiden aika on kyllä jo ajat sitten ohi. Ensi kesänä uusin silmin.

  Voi, miten tuo horsmapelto tuo mieleeni ajat, jolloin olin aktiivisesti mukana suunnistuksessa. Oikein näen itseni kartan ja kompassin kanssa jossain keskellä metsiä olevalla aukeamalla, missä kasvaa horsmia. Jännä, miten se oli välittömästi se ensimmäinen kuva, jonka mielessäni näin tuota kuvaa katsottuani.
  Suunnistus oli urheilulajeista ehdottomasti ihanin. Äitikin sanoi aina, että suunnistuskisoissa oli aina sellainen oma kiva tunnelmansa. Ja sellaisena se on jäänyt minullekin mieleen. Ei voinut verrata yleisurheilu- tai hiihtokisojen tunnelmaan. Se oli se ympäristö... metsä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rousku minullekin tuli mieleen, mutta kun tuo kala taitaa olla vähän sellainen sekarotuinen :)

   Onneksi lupiinit eivät siemennä sieltä asti tänne, olkoon jalolajeja tai ei, lupiineja yhtä kaikki :D

   Pahoittelen horsmakuvan huonoa laatua, kännykällä auton ikkunasta otettu. Mutta sitten oli jo pakko tulla pikkutiellä ulos autosta ihailemaan noita horsmapeltoja vaikka reunassa kasvoikin jo kukkineita lupiineja. Täälläkin on harvinaisen aikaisin lupiinit kukkineet.

   Minä tykkäsin koulussa hiihdosta ja suunnistuksesta, ja tietenkin uinnista. Muuta lajit, kuten luistelu ja telinevoimistely (yäk) eivät oikein innostaneet.

   Poista
 6. En kyllä menisi tuon otuksen kanssa uimaan :D

  Keltainen naama sopii maksaruohojen joukkoon kuin nenuli päähän.

  En ole minäkään lupiinien ystävä. Kävelylenkeillä kiskon niitä pois minkä kerkeän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiltti kala, sellainen, joka uiskentelee pohjan tuntumassa :D

   Jep, lupiinit kannattaa katkoa ennen kuin siemenet kehittyvät.

   Poista