Sivut

tiistai 19. helmikuuta 2019

Antti Eskola: "Vanhanakin voi ajatella"


Antti Eskola valitsi elämäntehtävänsä: lukeminen, ajatteleminen ja kirjoittaminen.

Sosiaalipsykologian professori emeritus Antti Eskola (1934-2018) sai viimeisen kirjansa "Vanhanakin voi ajatella" käsikirjoituksen valmiiksi juuri ennen kuolemaansa. Tämä viimeinen teos käsittelee mielikuvien voimaa. Hänen edellinen kirjansa "Vanhuus : helpottava, huolestuttava, kiinnostava" oli menestys ja hän sai kirjastaan yli 500 lukijakirjettä.

Eskolan kirjallinen tuotanto jakautuu kahteen osaan, toisaalta on hänen laaja tieteellinen tuotantonsa ja oppikirjansa ja sitten toisaalta esim "Vanhanakin voi ajatella" edustaa yhteiskunnallista keskustelukirjallisuutta. Toisin sanoen tekstejä, jotka on tarkoitettu keskustelun herättämiseksi, lukevien ihmisten käyttöön."Vaikka liikkuminen tulee vaikeaksi ja elämänpiiri supistuu, voi kuitenkin ajatella. Mielikuvien avulla voi myös ohjailla elämäänsä ja tunnetilojaan."

Eskola kirjoittaa kiinnostavaa, oivaltavan älykästä ja hupaisaakin tekstiä ja pitää osuvasti dialektista peiliä lukijansa omille, oleville tai tuleville, kokemuksille. Vähän lukijan iästä ja elämänkokemuksista riippuu mitä peilistä näkyy.

Antti Eskolan kirjan rakenne kulkee yhden päivän kierron ympäri. Se ei ole mikään lempeä vanhan miehen tilinpäätös. Huutia saavat päättäjät ja monet muut. Kannattaa tutustua.

Kirjan viimeinen kappale on otsikoitu: "Kiitos seurasta ja hyvää yötä".
Takakansi: "Päivä on tehnyt kierroksensa. Niinpä tämä jää myös viimeiseksi kirjakseni."

Tunnustan, että viimeisiä sivuja lukiessani tulivat kyyneleet.


Antti Eskola: Vanhanakin voi ajatella
Vastapaino 2019.

--------------------------------------------------------------------------------------- 

ps. Krapu-tekstejä viikolle 8 voi edelleen lisätä edellisen postaukseni (Viikon 8 krapu) perään kommentteihin.
12 kommenttia:

 1. Antti Eskola on ennakoinut ja laatinut itse muistosanansa.

  VastaaPoista
 2. Antti Eskolan nimi on jäänyt mieleeni yliopistoajoilta. Olen päättänyt etten osta enää kirjoja, mutta tuo kuulostaa niin kiinnostavalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et osta, niin varaa kirjastosta. Kannattaa kyllä lukea, takaan sen.

   Poista
 3. Vanhanakin voi ajatella, jos pää pelaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vanhaksi voi ajatella ja miettiä omia mielikuviaan. Pään toimiminen on sitten jo sairaus ja niitähän riittää kun vanhenee...

   Poista
 4. Cara:) Teos on vielä varauksessa, ja odotan siltä paljon. Kiitos postauksestasi, jota en poikkeuksellisesti kerta kaikkiaan malttanut olla lukematta, vaikken yleensä kirjoja koskevia vilkaisekaan, ennen kun omat kädet ovat napsauttaneet kannet kiinni ja mahd. postaus on ulkona.
  Eskola nyt vaan on Eskola! Vinkistä kiitän ja kuin myös toisesta, jotta tiedän asettua lukuteloille aikanaan Nessupaketin kera. Loppuviikkoa ja lauhoja tuulia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka.
   Taitaa olla niin, että kun ikää on tullut, niin herkkyys lisääntyy, niin vaikutti Antin sanat voimakkasti.

   Antoisia lukuhetkiä kirjan seurassa, kovin paljon näyttää olevan kirjastoissa varauksia siihen. Mutta ei hätää, kaikki aikanaan.

   Poista
 5. Otan tämän kirjavinkin itselleni ja teen kirjastoon varauksen.
  Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Aimarii. Uskon, että tämä kirja kannattaa lukea varsinkin kun on jo ikää kertynyt omaksi tarpeiksi. En tiedä saisiko nuoremmat tuosta irti mitään erityistä, riippuu toki lukijasta.

   Poista
 6. Juu, varasin minäkin. On reippaasti varauksia 614 :) Saapi rauhassa odotella.
  En nyt vielä ihan vanhus tunne olevani, mutta kuitenkin ihmettelen vuosikynmmenien kulumista. 40 vuotta tuli siitäkin kun valmistuin ammattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, katsoin, että kovasti on varauksia. Me saatiin oma kappale kun mies tunsi Antin.

   Poista