Keinoruokaa
Ruoka ei saa nykyään sisältää mitään, kaiken pitää olla -ton. Suolatonta, sokeritonta, gluteenitonta, laktoositonta, mautontakin.
Ruokavirasto on ohjeistanut kasvituotteista, että lihaa jäljittelevistä valmisteista saa käyttää makkara-, pyörykkä- tai pihvi-nimitystä, mutta ei filee, kinkku tai paisti.
Ei saa sanoa kasvissalami. Salamin valmistusprosessi on ”omalaatuinen”. Nakin valmistusprosessi sen sijaan ei, koska nimet soija- ja porkkananakki ovat sallittuja.
”Lihavalmisteita jäljitteleviä elintarvikkeita ei voi nimetä kasvilihaksi, koska kasvilihaa ei ole elintarvikkeena olemassa”, kerrotaan Ruokaviraston sivuilla.
Soluviljelmässä tuotetusta lihasta käytettiin ennen nimitystä keinoliha. Nimitys on harhaanjohtava, sillä itse lihassolut ovat samanlaisia, vaikka onkin tuotettu eri keinoin kuin perinteinen liha.
Eipä noista ruokahalu herännyt.
_________________________________________________________________________
Viikon 6 krapusanat ovat: perinteinen, mauton, harhaanjohtava
Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.
Hyvä setti tämän päivän ruoka-asioista! Kysymys kuuluu: mihin on terve järki unohtunut, sen käyttö lienee sallittua. Valintahan on jokaisen oma, mutta tiukkapipoinen näpertely ei herätä innostusta, eikä ruokahaluja:)
VastaaPoistaSe terve järki on hävinnyt Takkutukka. Miksi ihmeessä pitää kehitellä kaikenlaista keinotekoista, kun normaali suomalainen ruoka on terveellistä ja lähellä tuotettua.
PoistaPerinetisiä ruokia valmistettaessa saa sen tuoksunkin, joka herättää ruokahaluja :)
:D. Kaikessa hulluudessaan niin totta.
VastaaPoistaAsiaa ainakin jossain määrin läheltä liipaten tutkailin kerran kovasti hehkutettujen L:llä alkavan, mutta nimeltämainitsemattoman ketjun, herneproteiinilla mainostetun vegejauhiksen tuoteselostetta.
Sisältää veden ja säilöttyjen herkkusienten lisäksi mm. seuraavaa:
suola, happo (sitruunahappo), hapettumisenestoaine (askorbiinihappo)], puhdistettu kookosrasva, 9% herneproteiinia, 7,4% vehnäproteiinia, rapsiöljy, 3,8 % soijaproteiinia, soijajauho, mausteet, emulgointiaine (metyyliselluloosa), suola, aromit, hernetärkkelys, hiivauute, bambukuitu, punajuuritäysmehutiiviste, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, natriumasetaatit), savuaromi.
Että eipä muuta kuin terveellistä vegesapuskaa kokkailemaan.
Erityisesti bambukuitu (jonka olisin yhdistänyt paremminkin tekstiileihin) ja metyyliselluloosa houkuttelee..
Johan on luettelo! Ei ensimmäisenä mikään syötävä tule mieleen. Enemmänkin joku puhdistusaine :)
PoistaKiitos Annukka, tuskin kuitenkaan kokeilen...
En ole juurikaan kokeillut noita eri kasvisvalmisteita. Jos teen kasvisruokaa, teen sen perunasta, pavuista, linsseistä, juureksista ja sen sellaisista.
VastaaPoistaOlen aina ihmetellyt, miksi noiden kasvistuotteiden pitää jäljitellä lihavalmisteita, juuri niin kuin soijapihvi, porkkananakki yms.
Samaa olen ihmetellyt, Susu. Jos haluaa syödä kasvisruokaa, niin ok, muta eihän sen tarvitse näyttää lihalta. Esim porkkananakit, mitä varten niiden nimi on nakit, mielikuvituksen puutetta :)
PoistaItse olen kyllä kasvissyöjä, mutta toki katson mitä ostan. Suomalaisesta Härkiksestä saa hyvää kastiketta esim. perunan ja salaatin kera syötäväksi. Joskus 80-luvulla ostin Franssilan kasviskeittokirjan ja on niitä paljon muitakin, joiden avulla olen oppinut tekemään maukasta kasvisruokaa. Mutta jos olen kylässä, minun takia ei tarvitse alkaa vääntää kasvisruokia. Kyllä syön sitten vaikka sitä lihaa.
VastaaPoistaKasvissyönti on ihan hienoa asia jos on perehtynyt siihen ja syö kunnon ruokaa. Nostan myssyä AilaKaarina.
PoistaNuo keinotekoiset ovat ihan eri juttu,
En minäkään kasvissyöjä ole, mutta yritän syödä vähemmän lihottavia ruokia.
VastaaPoistaItsekin olen sekaruokainen, pyrin syömään monipuolisesti. Mutta noita keinoruokia en halua.
PoistaMainio selonteko tämän hetken -tomiin ruoka-aineisiin. Joka tuohon lähtee, ei varmuudella tiedä, mitä keinotekoista itseensä lappaa.
VastaaPoistaMInä tykkään kasvispainotteisesta ruuasta höystettynä kananlihalla, myös siskonmakkarat maistuu keitossa.
Kiitos aimarii, kaikenlaisia aineita keinoruokiin ympätään.
PoistaSamanlaiset on ruoka-ajatukset minulla, kasviksia ja lihaa/kalaa lisänä. Siskonmakkarakeitto on tosi hyvää!
En ole maistanut lihaa jäljitteleviä tuotteita eikä tee mielikään. Normaali perusruoka on parasta. Me syödään paljon vihanneksia, hedelmiä, broileria ja kalaa, punaista lihaa vähemmän.
VastaaPoistaEn ole minäkään maistanut, Riitta. Enkä oikein ymmärrä miksi niitä pitää kehitellä. Samalla linjalla on minun ruokavalioni, perusruokaa, nykyään vähemmän punaista lihaa, joskus kuitenkin.
PoistaHyvä Mieli -haaste:https://sushuokailee.blogspot.com/2022/02/hyva-mieli-haaste.html
VastaaPoistaLinkkiä saa levittää!
Toistaiseksi krapu riittää minulle.
PoistaJokaiselle jotakin ja loput jätteisiin!
VastaaPoistaNiinpä Maarit, kai noita keinotuotteitakin joku syö.
PoistaJos menisin metsään pokasahan kanssa tukkeja kaatamaan, niin ehkä tirripaisti olisi paikallaan. Mutta kun en, niin kasvipohjaisilla proteiineilla pärjää oikein hyvin.:D.
VastaaPoistaTotta. Mutta kuule pasanen, leivinuunissa paistettu tirripaisti on hyvää :)
PoistaLuulisi prosessoitu kasvis on yhtälailla epäterveellistä kuin kaikki muukin käsitelty, muokattu ja elintarvikevärillä kyllästetty ravinto. Pitääkin vierailla noilla Ruokaviraston sivuilla.
VastaaPoistaMitä enemmän muokataan ja värjätään, Kirsti, niin sitä kummallisempi tuote syntyy. Ei sitä oikein ruoka-aineeksi voi enää kutsua. Oli sitten kasvis, liha ja keinoruoka.
PoistaKasvispainoitteisesti kaikkiruokainen, perunat, porkkanat omasta maasta. Ja kyllä nakki on nakki ja porkkana on porkkana. Se on pihvi! Erinomainen krapu keskustelun pohjaksi Cara.
VastaaPoistaKiitos anli itse. Samoilla linjoilla olen. Katselin kuvaa siitä porkkananakista kun googlailin, niin se näytti kyllä hyvin erikoiselta. Ei tietäisi mitä syö.
PoistaVaikeaksi on mennyt nykyisin, onneksi ei tarvitse vamistaa niitä "kaikettomia" ruokia, vaikka tietysti allergiat on sitten eri asia.
VastaaPoistaJonkun kerran olen maistellut ihan mielenkiinnosta jotain B:llä alkavaa tuotetta, oli sitkeää kumimaista, eikä maistunut millekään. Ruokahan tulisi olla hyvää. Ei tietty lihakaan maistu millekään, vaan pitää osata maustaa, se taito voi minulta puuttua.
En halua syödä tuollaisia Annukan kertomia aineita sisältävää, jos näen tuoteselosteessa esim Soija-hiivauute-bambu-punajuuri-jotain. En osta.
Vatsa on mennyt hyvin oudoksi nykyisin, vaikka kuinka hyvää olisi, niin illalla tietää oliko se sopivaa. Kaikki mausteetkaan ei sovi.
Enkä ymmärrä miksi pitäisi vääntää jostain esim "joulukinkku" jossa ei olisi lihaa.
On kyllä hyvä Krapu-kirjoitus!!
Kiitos Emilie.
PoistaTotta, miksi kasvispohjaisista aineksista pitää tehdä lihan lihan näköistä, kumma juttu.
Ihan perinteinen kotiruoka on minun mieleeni. Teen yleensä keittoa tai laatikoita ison annoksen ja pakastan osissa. Joskus syön lohikeittoa kolme päivää peräkkäin, kun se on hyvää, eikä viitsi pakastaa.
Juuri näin. Keino ei ole aito.
VastaaPoistaMitä enemmän kommentteja luin tuli mieleeni keinoihminen. Tuolla ne keikistelee ja töröttää viekottelevalla katseella: 'Seuraa juuri minua!'
Aito ruoka ja aito ihminen sen sijaan toimii!
Hyvin sanottu BLOGitse. Keinoihminenhän siitä on tuloksena jos keinotekoista rvintoa saa. Hui.
PoistaPysytään aitoina ja syödään normaalia suomalaista ruokaa.
Taidan keittää edelleenkin pottuni itse. Noita tutkiessa menee järki ja ruokahalu.
VastaaPoistaPerunat kiehuu täälläkin Ainakki, tai mene uuniin vaikkapa silakkalaatikoksi.
PoistaEn ole ymmärtänyt miksi kasvisruuan pitäisi jäljitellä liharuokia ulkonäöltään tai maultaan. Makkarat ja pihvit kasvisversiona eivät kyllä vastaa aitoa liharuokaa. Miksi ei vaan voi olla reilusti kasvisruokaa ilman jäljittelyä. Maku ratkaisee ja kasvisruoka parhaimmillaan on maukasta.
VastaaPoistaNoinhan se on, seita. Minustakin ruoan pitää näyttääkin siltä mitä se on. Liha/kala tai kasvis, muut ovat sitten jotain muita tuotteita.
Poista