Sivut

lauantai 26. elokuuta 2017

Sienisyksyä ja leivinuunin lämpöä


Eilisen metsässä piipahtamisen satoa.


HerkkutattejaKanttarelleja, orakkaitaMustatorvisieniä

Nyt saisi hiukan olla vielä lämpöisiä ilmoja, että suppilovahverot jaksaisivat kasvaa. Muutama vauva-suppis jo metsässä oli, jätin kasvamaan.

Torvisienet menivät hyötykasvikuivuriin, muut neste pois pannulla ja pakkaseen. Toki sieniä syödäänkin jo, tänään on (tarjous)lohen kanssa kanttarellimuhennosta. 

Nyt on pari päivää ollut jo niin viileää, että tänään laitettiin heti aamulla leivinuuniin tuli. Ostin eilen karjalanpaistilihoja puolitoista kiloa. Ne paistetaan leivinuunissa, osa syödään huomenna ja osa pakastetaan. Alkaa tämä hamsterin syksy näyttää hyvältä. Rahaakin säästyy kun luonnon antimista saa kätevästi lisuketta ruokaan.
8 kommenttia:

 1. Hamsterin syksy, hih :D

  Leivinuunia täälläkin kaivattaisiin, järjettömän viileää ollut kotona. Tosin pieni lämpöilyni vaikuttanee asiaan.

  Toivotaan vauva-suppiksille passeleita kelejä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistako sen hamsteri-ohjelman, Susu? Todellakin tunnen syksyisin itseni hamsteriksi :)

   Huonolta näyttää tuo ennuste kun jo hallasta varoitetaan.

   Poista
 2. Onpa tyydyttävän näköisiä sienisaaliita! Onni on mies sienivainulla. Eilisellä metsäretkellä en nähnyt kelvollisia sieniä muutaku yhen pienen kanttarellin, tosin en sillä silmällä katsellukaan. Ei ollut keräysastiaakaan mukana. Kyllä sienet jatkaa kivasti ateriaa - marjat on enempi sitten jälkiruokaa tai puuron lisää.

  Meilläkin koirat ilahtuu jo villapaidasta. Tai en ilosta tiedä, mutta ainakin tutisevat ilman vaatteita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa, sienipaikat tietää mies. Ja nyt kun metsää on kaadettu lisää, on käveltävä entistä kauemmas. Polveni ei kestä niitä risukkojen yli kapuamisia. Minä keräsin vain pari herkkutattia polun varrelta ja sitten siirryin pietaryrtteihin, ne on niin hauskoja maitotonkassa pihalla.

   Tosi kylmä on, puuhellassa tein ruokaa ja piharakennuksessa lämmittää leivinuuni. Ei raski vielä sentään elokuussa sähköllä lämmittää.

   Poista
 3. Vileäksi vetää: aamun täydet kuusi astetta - plussaa kuitenkin - vetää vakavaksi... Leivinuuni on kodin sydän: mahtava lämmön tuottaja ja maukkaan ruuan valmistaja. Itsellä ei ole, mutta Kuopuksella löytyy ja siinä juuresta paistetun ruisleivän maku on vertaansa vailla...

  Mutta namskikset ja hymyssä suin onneksi olkoon komiasta sienisaaliista!! Täällä kolmetuntinen perjantaiaamuinen rämpiminen korvessa tutuilla paikoilla tuotti vain tämän päiväiset kanttarellit vahvistettuna muutamalla naperosuppiksella(: Raitista ilmaa kohtuuhaasteellisessa maastossa rauhallisesti kulkien teki kuitenkin kutaa - paitsi sielulle - myös kropalle. Herkullista viikonlopun jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka, hyvää viikonlopun jatkoa sinnekin!

   Sienimetsässähän kannattaa kävellä vaikka ei saalista saakaan, se jo itsessään tuo hyvän mielen :)

   Poista
 4. Onnellinen olet kun voit laittaa leivinuuniin tulet.
  Toivottavasti suppikset kasvaisivat. Niitä on vielä odoteltava tovi ainakin täällä pohjoisemmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suppiksia on täälläkin vielä odoteltava, niin kovin pieniä oli ne muutamat. Onneksi tänne on tälle viikolle luvattu lämmintä säätä, jospa se antaa vauhtia sienillekin.

   Poista