Sivut

maanantai 7. elokuuta 2017

Usko, toivo ja taistelu


Näytelmä naisista, jotka uskoivat, toivoivat ja taistelivat. 
Näytelmä uskosta, toivosta ja rakkaudesta. 

Näytelmä on Suomi 100 -juhlavuoden esitys. Sen on kirjoittanut ja ohjaa Timo Taulo.

Punaiset ruusukkeetSunnuntaina 27. tammikuuta 1918 puhkesi Suomessa sisällissota. Lahdessa punakaarti järjestäytyi ja miehitti kaupungin. Punainen hallinto kielsi kaikki kokoukset ja porvarilliset sanomalehdet. Kaupunkilaisten asusteisiin ilmestyi punaisia nauhoja ja ruusukkeita. Ja katukuvaan punaisia naisia, jotka pukeutuivat housuihin. Näytelmä kertoo lahtelaisten nuorten naisten tarinan, jotka päättivät tarttua aseisiin ja taistella punakaartissa. Näytelmässä keskeisinä hahmoina ovat Kartanon pehtoorin tytär Helmi Suominen ja Lahden sahan työntekijä Venny Kivistö. 

Lahdessa perustettiin keväällä 1918 naispataljoona, jonka vahvuudesta ei ole luotettavia tietoja. Housukaartilaisiksi kutsuttu joukko osallistui Lahden taisteluihin, osa sairaanhoitotehtävissä, osa aseissa muun punakaartin joukossa.Esitykset järjestetään Lahden Kartanon historiallisella puistoalueella Aino-puistossa.

Lahden Kartano 1900-luvun alussa.
Kuva: Lahden kaupungin museo / kuva-arkisto


Naiskaartilaiset osallistuivat Lahdessa siivous-, keittiö- ja vartiopalveluihin, mutta myös taisteluihin. Kaartilaiset olivat keskimäärin 20-vuotiaita. Hennalan vankileirillä teloitettiin yli 200 naiskaartilaista. Kuva: Kansan arkisto


Tarmo Virtanen Lahen uutisia-blogissaan kirjoitti niin mainiosti näytelmästä, että jos kiinnostaa, käykää lukemassa täällä.

Näytelmä tuo historian tapahtumat elävästi esiin, omasta syntymäkaupungistani, vaikuttava esitys.


16 kommenttia:

 1. Varmaan vahva teatterikokemus. Tuo aika ja tapahtumat olivat kauan vaiettuja tai asioista ei voinut puhua oikeilla nimillä.
  Meillä oli aika anarkisti historianopettaja aikanaan keskikoulussa eli siis kauan sitten. Hän opetti meille käsitteet kansalaissota, vapaussota, sisällissota, valotti asiaa kaikilta puolilta.

  Tuolla kirjablogien puolella on menossa Suomi 1918-haaste, sinne on kerätty iso kasa kirjoja tuosta ajasta, mikäli aihe kiinnostaa sinua.
  http://readerwhydidimarryhim.blogspot.fi/2017/05/1918-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista tapahtumista ei tosiaan koulussa puhuttu juurikaan. Tuntuu nyt jälkeenpäin omituiselta, että tuossakin on vieressä paikka, Fellmanninpuisto, jossa punaisia ammuttiin joukoittain, eikä meille koulun historia kertonut siitä mitään.

   Kiitos linkistä, käyn katsomassa.

   Poista
 2. Ei ihan tavallisimpia kesäteatterin aiheita, mutta varmasti mielenkiintoinen.
  Lahden kartanosta en ole koskaan kuuullut, onko kartanorakennus vielä olemassa vai puistoko vain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä rakennus on vielä olemassa. Kun itse kävin koulua, rakennuksessa toimi Kartanon koulu. Lisätietoja:
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Fellmanin_kartano

   Poista
 3. Viime vuosina olen oikeasti tajunnut kansalaissodan merkityksen ja kuinka paljon ihmisiä tapettiin ihan turhaan...kuten sodissa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, minäkin olen vasta tajunnut enemmän tuosta ajasta nyt myöhemmällä iällä. Silloin oli kaikkein pahinta juuri se, että omia kansalaisia tapettiin joukoittain. Melko vaiettu sota.

   Poista
 4. Varmasti vahva teatterikokemus. Meillä täällä oli Karkkilan Työväen Näyttämön kesäteatterissa tänä kesänä näytelmänä Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Sekin luonnollisesti Suomi 100 -juhlavuoden esitys. Yleensähän kesäteatterit esittävätkin kevyempiä näytelmiä, mutta näin juhlavuonna minusta nämä ovat ihan paikallaan.

  Koska en itse luonnollisestikaan päässyt tänä kesänä lavalle, olimme katsomassa näytelmän 5 kertaa, oli se niin vaikuttava! Kaipuu lavalle oli itselläni suuri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noita 1918 - vuoden tapahtumia on hyvä jo viimeistään nyt enemmän tuoda esille. Olihan se melkoinen rytinä. Etenkin naisten osuus on jätetty historiasta kokonaan kertomatta, vasta viime vuosina on kirjoja ilmestynyt, jotka noista naisista kirjoittavat.

   Poista
 5. Kyllä ihmiset ovat joutuneet selviämään todella vaikeista asioista. Isän ísoisä oli Hämeenlinnan vankileirillä vankina. Pienestä on ollut kiinni, ettei meikäläistä olisi ollenkaan olemassa. Lapsuuden kotini on entinen torppa, jonka hän sodan jälkeen lunasti. Isän vaari kuoli vuotta ennen kuin synnyin. Hän oli äidin kertoman mukaan "vaikea" ihminen. Ei mikään ihme sellaisten kokemusten jälkeen. Onneksi nämä eivät ole enää vaiettuja asioita.

  Komean näköinen rakennus kartano ollut aikoinaan. Kerroit, että se on vieläkin olemassa. Onko missä kunnossa nykyään? Mun mies on myös syntynyt Lahdessa. Lahden kartanosta ei ole kuulemma kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeita aikoja olivat ja monessa suvussa vaietaan, varsinkin punakaartiin kuulumisesta. Eikä ihme jos traumoja ovat saaneet.

   Kartano on nykyään historiallinen museo ja hyvässä kunnossa. Alkuperäiseltä nimeltään Fellmanin kartano.

   Tuossa ylempänä Seitalle vastasinkin ja laitoin linkin kartanon tietoihin.
   Vai ei miehesi tiennyt kartanosta. Fellmanin kartanon maathan aikoinaan olivat suuret, urheilukeskus ja kaikki on niille rakennettu. Itse kävin jo oppikoulua siinä muutaman sadan metrin päässä ja tuo kartano oli Kartanon koulu silloin. Näytä tuo linkki ukollesi ja kerro terveisiä!

   Poista
  2. Toinen linkki:
   http://www.paijat-hamewiki.fi/wiki/Lahden_kartano

   Poista
  3. Kävin katsomassa. Hienossa kunnossa näytti olevan. Mun ukkokultani on syntynyt kyllä Lahdessa, mutta muuttanut ihan pienenä tännepäin. Ei ehtinyt tutustua nähtävyyksiin. Hänen veljensä ja anoppini asuvat edelleen Lahdessa. Täytyypä seuraavalla Lahden reissulla käydä katsomassa. Pidän vanhoista rakennuksista. Meidän kaupungista on purettu valtavat määrät vanhaa pois. Muistan surun, kun 80-luvulla kokonainen Tourulan kaupunginosa hävitettiin uuden tieltä. Kävin nuorena opiskelijana kotikäynneillä niissä vanhoissa taloissa. Se oli viehättävää seutua, nyt on pelkkää kliinistä kerros- ja liiketaloa sekä ruuhkaisia valtaväyliä. Täällä päin ei kovin montaa kartanoa ole. Schaumanin linna sentään säästettiin, vaikka onkin kaupungin keskustassa. Hieno rakennus sekin.

   Poista
  4. Hyvä, että selvisi :)
   Suosittelen Lahdessa vanhoista rakennuksista sinulle myös Hennalan kasaremeja. Nyt kun siellä ei enää ole varuskuntaa, sinne pääsee ja osahan niistä vanhemmista on rakennettu jo 1910-luvulla. Ne on kauniita.

   Minun opiskeluaikoinani Tampere kunnostautui (?) purkamalla kaiken vanhan, nyt on enää jotain puu-amuria jäljellä.

   Poista
  5. siis: ...kasarmeja...
   tämä tabletti ei lue ajatuksia vieläkään :(

   Poista
  6. Hennala on tuttu paikka viime kesältä. Olimme miehen veljen synttäreillä siellä. Upeat puitteet isoille juhlille. Tuli muutamakin kuva otettua niistä rakennuksista.

   Poista
  7. Kas vaan. Hennala on minun lapsuuteni maisemaa, siellä takana omakotialueella asuttiin, isä oli Hennalassa töissä.

   Poista