Sivut

tiistai 16. lokakuuta 2018

Erään vaahteran syksy

Syyskuussa huomasin pikkuvaahterassa ensimmäiset pari keltaista lehteä. Se houkutteli kuvaamaan syksyn värien edistymistä tuossa puussa. 


18. syyskuuta 2018
 


4. lokakuuta 20187. lokakuuta 2018

10. lokakuuta 201816. lokakuuta 2018
Tänä syksynä onni oli myötä, kaikki lehdet olivat lopulta kirkkaan keltaisia. Tein lehdistä muutamia syksyisiä ovikoristeitakin.

Tällainen oli vaahteran syksyinen muodonmuutos, nyt voi odottaa kevättä ja jatkaa kuvasarjaa lehtien puhkeamisen myötä.


14 kommenttia:

 1. Hauska kuvasarja. Itsekin olen joskus ajatella tehdä samanlaisen, mutta aina unohdan sen. Komeat kuuset muuten taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Risa. Vihdoin tänä syksynä minä sain aikaiseksi kuvata tuota kuusiaitamme vieressä kasvavaa vaahteraa. Sen takana on sankka kuusimetsä, kuvissa näkyy ensimmäiset puut. Eipä ole pitkä matka metsään :)

   Poista
 2. Jännä idea ja hauska toteus! Ei mennyt metsään.
  Jostain kumman syystä alkoi pyöriä ei korva- vaan mielikuvitusmato novellista "Erään vaahteran tarina", Sinä kun olet noita näppärästi nakutellut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä oikeassa siinä, että tuolla vaahteralla on ihan erityinen tarina - jännityskertomus suorastaan :)

   Poista
 3. Kaunis on vaahteran kesä ja syksy, talvella ei paljon kerry lunta ohkasille oksille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei,lumi ei pysy pystysuorassa, huuraa vaan :)

   Poista
 4. Samanlaista näkyä olen katsonut täällä ikkunasta, tosin en dokumentoinut sitä. Suurin osa lehdistä muuttui oranssisiksi, nyt puun juurella on paksu lehtimatto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tuossa oli lehtimatto sekä kuusiaidan päällä että maassa. Kauneimmista lehdistä tein ovikoristeitakin.

   Poista
 5. Vaahterat ovat ihania keltaisissa asuissaan. Vielä keltaisemmaksi taitaa vetää vain gingkopuu. Ainakaan näillä leveyksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mongolianvaahtera tuossa pihassa on nyt jo lehdistä tyhjä, mutta sen väriloisto on kelta-punainen, se voittaa väreissä tavallisen vaahteran. Vuodet ovat erilaisia, joskus lehdet vain ruskettuvat pois.

   Poista
 6. Eilen just todettiin isännän kanssa, että maisema on muuttunut kun lehdet on paljolti pudonneet. Valo on siirtynyt hetkeksi maahan ennen pimenemistä.
  Hieno kuvasarja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos RH.
   Sama täällä meillä, maassa on oikein keltainen kerros, harmi vaan kun muuttuvat koko ajan ruskeammiksi.

   Poista
 7. Onko niin, että vain mongolianvaahterassa on oranssinkeltainen syysväri? Vai johtuuko värit kylmyydestä, niin että pakkasenpuremat lehdet muuttuvat punaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin meillä on niin, että useimmiten juuri mongolianvaahtera on värikkäämpi syysvärissään kuin tavalliset vaahterat. Mutta joka vuosi sekään ei ole punertava, joten esim lämmin kesä aiheuttaa kauniin syysvärin, puu ehtii kerätä energiaa yhteytystuotteena ja siitä mm värit tulevat. Nythän ei vielä ole pakkasöitä täällä ollut.

   Poista