Sivut

lauantai 8. huhtikuuta 2017

Varmat talvehtijat - lehtokotilot

Maa on jäässä joka aamu eikä puutarhaan kannata mennä vielä rapsuttamaan kukkapenkkejä. Niihin laitoin viime syksynä puista pudonneita lehtiä ja jätin vielä kasvien varret törröttämään. Tämä kaikki talven ja pakkasten takia suojaamaan kasveja. Aina ennen olin siistinyt penkit syksyllä mutta nyt kokeilin tätä tapaa kun talvet ovat niin erikoisia - vettä ja pakkasta vuorotellen. Nyt penkit ovat ruman näköisiä vanhoine mätine lehtineen ja varsineen. Kaikki on kohmeessa ja roudassa kiinni. Olkoon, meillä siirretään puutarhan siistimistyöt pääsiäisviikonloppuun. Silloin on PAKKO jo olla lämmintä ja keväistä, eikö?

Löysin pari kohmeista kotiloa, kyllä ne hengissä näyttivät olevan.  

Tämä pääsi hengestään ennen kuin ehti sulaa kunnolla kohmeesta

Toissatalvena paleltui paljon harjaneilikoita, joten viime kesänä niissä oli vain pari hassua kukkaa. Nyt näyttävät kovin vehreiltä, joten kukkiakin sopii odottaa:

Keräsin talvella lumia näiden harjaneilikoiden päälle


Skillat ovat edelleen ainoat pihan kukkijat:

Eilen kauppareissulla tarttui mukaan neilikoita ja valkoisia narsisseja, joiden nuppujen odotan avautuvan pääsiäiseksi:
Puutarhasta uutisiin.
Surullisia uutisia kuului eilen Tukholmasta. Ja tänään sitten netinkin lehdet mässäilevät noilla kuvilla. Uutisointi on toki ihan ok, mutta minulla meni kyllä eilen yli tarpeen kun joka toinen lähetys TV:ssä oli sitä samaa ja moneen kertaan. Toki asia on kerrottava ja faktat tiedotettava, mutta tuollainen ylenmäääräinen asioilla hehkuttelu vain lisää niiden terroristien julkisuutta. Sitähän ne juuri haluavat. Ensimmäisten lähetysten jälkeen lopetin katsomisen ja luin tänä aamuna lehdestä vain selkeät tosiasiat.

Tässä omassa maailmassani odotan nyt todella, että routa ja jää vihdoin sulaa ja pääsen puutarhahommiin. Betonityötkin aion aloittaa heti puutarhan siistimisen jälkeen. Pää on pullollaan betoni-ideoita. Tutkailin netistä niitä, ei sieltä mitään uutta minulle löytynyt. Kannoin vielä viikolla kirjastosta ison pinon kirjoja betoniaiheista. Nyt liitän betoniin mosaiikin, jota jo kovasti nettikaupoista olen tutkaillut. Viime kesän kokeilut aiheesta olivat sellaisia, että tätä lisää.

Palmusunnuntai näyttää olevan huomenna. En ole hankkinut mitään namuja, siis virpomispalkkoja. Emmekä ole edes kotona aamulla/päivällä kun virpojat kulkevat. 

16 kommenttia:

 1. Uutistulva on todellakin ylitsevuotavaa, onneksi voi laittaa telkkarin ja tietokoneen kiinni. Niin minäkin tein eilen.
  Jep, ei todellakaan lämmintä vielä. Foreca kertoo aina karua kieltä: +2, tuntuu kuin -7... siis mitä?? Kevät?

  Ai niin, palmusunnuntai. Viime vuonna ei tainnut tulla yhtään virpojaa, väki vanhenee täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin katselin ihan muita nauhoittamiani ohjelmia tabletilta. Ja luin Kaniininmetsästäjiä.

   Täällä on +3 ja tuntuu kuin -1 C. Eikä ole paljon virpojia täälläkään, uudet perheet eivät harrasta ja vanhoissa taloissa lapset ovat jo aikuisia ja lentäneet muualle.

   Poista
 2. Niipä, tänä aamuna piti laittaa aamutv kiinni, kun koko ajan sitä samaa vatvomista. Onhan se kamalaa, varsinkin tvitteristä jos katsoo niitä tuhon jälkiä. Mut ei se parane niiden "asiantuntijoiden" tenttaamisesta.

  Aattelin myös olla "muualla" huomenna, vaikka on jo ympäristön lapset kasvaneet pois virpojan iästä.
  Lunta sataa, alkaa mennä usko kevään tuloon, hidasta lumien sulaminen. Eipä ole mitään menemistä vielä lumen alla oleviin penkkeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikaa kyllä mässäillään tuolla uutisella, vaikka kamala tapahtuma se olikin.

   Missä ihmeessä kevät viipyy, tosi raaka tuuli täälläkin tänään.

   Poista
 3. Kyllä kevät on silti ihanaa aikaa, vaikka olisi nenänpää jäässä.

  Mitähän Caran betonitaidepajalta tänä kesänä syntyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on kyllä paras!

   Suurempi ongelma on kohta se, mihin ne teokset kaikki sijoitetaan. Muista, kun/jos ajatte kesällä tästä ohi, niin pakkosijoitan muutaman betonipytyn teille mukaan. :D

   Poista
 4. Juu en oo katsonut uutisia. Enkä lukenut, juuri tuosta syystä.

  Meillä koko piha on jäänyt siivoamatta, siksi en siellä oo oikein viihtynytkään. Rumaa on. Jahka sulaa, voi haravoida hiukan, nyt on vielä lehdet monin paikoin jäätyneenä maahan kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tosiaan mitään tekoa vielä pihahommissa. Tänään oli maasa yöllä satanut valkoinen härmä.

   Poista
 5. Voi hitsi noita lehtokotiloita, jos niitä viime kesän tapaan taas tulee; meillä oli silloin ihan ennätysmäärä.

  Onpa kauniit neilikat! Minä ostin portaille yhden leikkipupun viereen pienen narsissin, ikään kuin vastaanottamaan pienet virpojat, joita olen oikein tilannut ystäviltä. Tässä lähellä heitä on paljon, ja kun kotona ollaan, niin on ihan mukavaa, että virpojia tulee.

  Minä tässä omassa maailmassani olen saanut painoa lisää ekan kerran elämässäni siihen malliin, että oli pakko käydä ostamassa uudet vaatteet pääsiäisen nimiäisjuhlia varten. Kamala tunne, kun oma kroppa on kuin jonkun toisen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtokotiloita on meilläkin ollut nyt muistaakseni 5 vuotta, ei ne mihinkään häviä, talvehtivat lehtien ja maan alla. Sitä ennen ei ollut koskaan. Mutta yhden naapurin tontilta tulee, kun eivät hoida yhtään pöheikköjään.

   Tiedän tunteen painon suhteen. Olin noin viiskymppiseksi aina ollut hoikka ja pitkä. Sitten tuli sairauksia ja niihin lääkityksiä, monenlaisia. Liikkuminen väheni reilusti polvien takia. Kiloja tuli sitten lisää. Vaatehuoneessa on monta työelämästä peräisin olevaa jakkupukua/housupukua yms, jotka eivät nyt mahdu. Mutta elämä on tällaista, olen oppinut hyväksymään itseni tämän kokoisena. vaikka aina välillä harmittaa ne kalliit vaatteet ja toivon, että vielä mahtuisin niihin. Vaikka eipä tuollaisia vaatteita eläkeläinen kovin montaa kertaa vuodessa tarvikaan.

   Muuten vinkkinä ihan, että kesän aikana saan kiloja pois aina kun juoksen vesijuoksuvyön kanssa järvessä monta kertaa viikossa. Siinä kuluu kaloreita, mutta ruokamäärä on pidettävä kurissa, kun siinä tulee kova nälkä :)

   Poista
  2. Niin, onhan tuo lihominen suoraa seurausta siihen mitä suuhunsa tunkee ja varsinkin kuinka paljon. Ja kun ei pääse liikkumaan niin paljon kuin haluaisi/pitäisi. Tietyt lääkkeet lisäävät nyt mulla ruokahalua ihan älyttömästi. Nyt alan olla siinä kunnossa, että esim. pyöräilyn voin aloittaa jo ihan kunnolla. Uiminen pitääkin ottaa ohjelmaan, kiitos vinkistä!

   Lääkäri minua just viikolla lohdutti, että pitää olla armollinen itselleen ja myöntää miten sairas olen ollut ja olen vieläkin. Enkä minä nyt mikään huomattavan lihava ole, mutta kovaa on itsetunnolle katsoa peilikuvaa...

   Poista
  3. Vedessä liikkuminen on siitäkin hyvä, että siinä ei rasitu nivelet. Jalkamurtuman takia minä aloitin vesijuoksun v 2005 kesällä ja olen täysin koukussa.

   Armollinen itselleen kannattaa tosiaan olla, eihän me kumpikaan mitään tosilihavia olla. Mutta ajattelen tuon painon ihan terveydenkin kannalta, mitä normaalimpi paino, sitä vähemmän polvi- yms nivelillä töitä.

   Poista
 6. Ohitan aika sujuvasti parin lukukerran jälkeen nuo uutisoinnit. Monta vuotta on ollu tiedossa, että terrori iskut lisääntyy ja niitä voi tapahtua missä vain! Sinnikäitä kotiloita, kun kestävät talven yli, hyi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nuo kotilot saisi mielummin kuolla pakkaseen kuin kasvit.

   Melkoista mässäilyä edelleen Aamulehdessäkin tuosta Tukholmasta, useita sivuja. Kääntelin ohi.

   Poista
 7. Jos olisi kunnon pakkastalvi, niin kuolisiko kotilot silloin? Onko tämäkin vitsaus ilmastonmuutoksen syytä.
  Tuntuu niin ihmeeltä, kun siellä jo rapsutellaan puutarhaa ja suunnitellaan kesää. Tänä aamuna oli 16 astetta pakkasta ja hankikeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot talvehtivat maassa ja voivat vaipua pakkasessa horrokseen heräräkseen keväällä. Mutta uskon, että talvien lämpeneminen on helpottanut niiden eloa. Harmi. Yli 20 vuotta asuttiin tässä ilman kotiloita.

   Kyllä kevät sinnekin vielä ehtii.

   Poista