Sivut

sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Jättisieniä ja kaupunkituliaisia


Huumetta syysluonnosta.
Sitä on nautittu koko viikonloppu. Perjantaina oltiin iltapäivällä muutama tunti sienimetsällä ja suppilovahverot kerättiin talteen. Suuria ovat, sade ja lämmin syksy vasta alkoi kasvattaa niitä ja nyt on helppo saada kori täyteen. Keräsin märkien sammalien päältä suppiksia, jotka kaikki olivat suunnilleen sieniveitsen kokoisia. Onneksi oli pitkävartiset saappaat jalassa, huomasin näet, että seisoin suolla. Niin paljon vettä on satanut, että sammalikko, joka on aikaisempina vuosina olut lenkkitossuilla kuljettava, upotti nyt saappaat nilkkoihin asti veteen. Sain oikein nostella jalkoja, että pääsin ylös ja taas pysähdyin uudestaan sieniä poimimaan.Melkoisia jötiköitä

Lauantaina laitoimme leivinuuniin tulen ja minä tein pitkästä aikaa merimiespihviä ja lopusta lihasta pataa ja vielä kasvislaatikkokin pääsi uuniin muhimaan. Ruokien muhiessa uunissa teimme puutarhatöitä.  Oli tosi lämmin päivä, tuuli oli aluksi kylmää mutta pianhan se hiki pihatöissä tuli. Kunnes tuli vettä niin, että oli pakko tulla sisälle ja saunan lämmitykseen.

Tänään sunnuntaina aamu alkoi uunissa yön muhineella uuniohrapuurolla. Vaaleanpunaista ja makeaa. Pitää nälän poissa pitkään. Sitten teimme aamupäivällä kunnon lenkin (11300 askelta) ja purollakin kävimme:


Kohina kuului jo kauas

Puro on kuin kevättulvien jäljiltä, vettä on todella paljon enemmän kuin milloinkaan syksyllä. Kuivempien kesien jälkeen usein näin lokakuussa on vain pieni liru vettä virrannut. Erikoisia ovat nyt säät.

Jokainen päivä, jonka lenkillä syysluontoon olen aloittanut on ollut hyvä. Kyllä on välillä ollut tuskien taival saada itsensä ulkoiluvaatteisiin ja ulos. Mutta se on kannattanut.    


Mies toi kaupungista tuliaisia - uudet kumitassut. Käytän kävelysauvoja niin ahkerasti, että entiset kumitassut olivat jo kuluneet puhki. Nämä uudet ovat hyvät, niissä on kitkaraidatkin. Olen sauvakävellyt näillä sorateillä ja metsäpoluilla jo pitkään ja kuluttanut varmaan yli kymmenet kumitassut puhki. Ensin yritin teippailla niitä, mutta ei kannata, uudet saa vitosella. 

Juuri nyt, kellon ollessa 12.42, tuli aurinko esille!
14 kommenttia:

 1. Ihanaa, kun olet päässyt nauttimaan ulkoilusta, onneksi sateen välissä on kuivempiakin hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Susu, välillä sataa reilusti ja välillä, kuten tänään, paistaa hetken jopa aurinko. Ulkoilu on niin tärkeää minulle, kaikki muu voi jäädä, kuten siivoukset ym.

   Poista
 2. Komeita suppiksia, jotka käyvät moneen lähtöön talven herkuiksi! Aurinko on pilkahdellut täälläkin ja aamupäivän tassuttelut olleet nautinnollisia. Eilen 2/3ja tänään 3/3 -mallilla l. tuuleton/sateeton/iso lamppu:)

  Lukea hutaisin kumitossut ja kyllä hetkosen äimistelin kuinka noilla oudokkailla luontevasti askelletaan:) Tuliaisetja torstaiyllätykset, kuten näitä nimitämme, ovat aina iloinen asia, kehut siitä & aurinkoista päivänjatketta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, aikamoiset olisikin tossut.

   Sienet ovat todella kasvaneet, ilmeisesti viihtyvät tuossa suolla.

   Edelleen ison lampun valoa sinne teille toivotan!

   Poista
 3. Hetken jo ehdin miettiä, että huumesieniäkö siellä nyt on ruvettu keräämään, mutta ei sentään :D
  Tänään pääsin itsekin sinne metsään, ja jokunen suppis sekä ihmeen tuoreita kanttarelleja löytyi. Ja sitä hyvää mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että pääsit metsään. Lehdessä luki, että sienisato on huono. Mutta täällä on kyllä kanttarelleja ja suppiksia ihan tarpeeksi.

   Niitä sienikokeiluja voisi kärpässienillä tehdä, kai, mutta ei uskalla, jos vaikka saa yliannostuksen :)

   Poista
  2. Psilosybiinillä on kuulemma onnistuttu masennusta parantaan - olisin valmis koekaniiniksi, jos joku kysyis.

   Poista
  3. Sehän vaikuttaa kuten LSD, ja tosiaan johonkin vaikeaan masennukseen sitä on kokeiltu. Ei kai Suomessa.

   Poista
 4. Näyttäs tulevan "vaihteeks" vettä, mahollisuus on räntä- jopa lumisateeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä tulee täälläkin, oikein kunnolla. Kuulin autoradiosta, että teille päin annettiin jo kelivaroitus räntä- ja lumisateesta, huh.

   Poista
 5. Ai, noi on niitä suppiksia. Näkyy kasvavan tossa puuvajan takana metsikössä. Ja sinne jääkööt ;D

  Purokuva on kuin taulu. Kauniit värit ja sommittelu! Silmä lepää.

  Kuulun myös sauvakävelijöiden heimoon, mutta käytän kumitassuja vain asfaltilla, muualla piikit saa olla ilman tassuja. Pysyn paremmin pystyssä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiivatin tuhlausta, tulen hakemaan ne sienet :)

   Kiitos, puro on aina kaunis, kesällä ei saa kuvaa kun lehdet peittää sen.

   Minä siirryn sauvailussa pelkkiin piikkeihin vasta liukkailla.

   Poista
 6. Olen vähän kateellinen noin isoista suppiksista. Kävin eilen Kuusamon Valtavaaralla sieniä etsimässä, saalina yhden ruuan suppikset. Täällä pohjoisessa eivät tänä vuonna ehtineet kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että siellä eivät ehtineet. Täälläkin oikeastaan vasta lokakuussa ollut isompia ja edelleen kasvaa lisää. Pakkasiin asti kerätään ja vielä jäisiäkin on joinain vuosia napsittu villasormikkaat kädessä :)

   Poista