Sivut

lauantai 21. lokakuuta 2017

Muhevaa kompostimultaa


Syksy on viilentyessään kompostien käsittelyn aikaa. Kompostit siirrettiin yksi eteenpäin lokeroissaan, joten vanhin levitetään jo pitkin puutarhaa, osa syksyllä ja osa vasta keväällä.Vanhin komposti - muhevaa multaa 


Viimeisin jäi tyhjäksi ja täyttyy vähitellen puutarhajätteistä.
Vasemmalla kaksi vanhempaa jäävät vielä muhimaan.Maapallon muotoinen umpikomposti on keittiöjätteille.
Sisältö siirretään toiseen umpikompostiin tekeytymään myöhemmin syksyllä.Åkerö-omenat ovat pääosin vielä puussa,
siellä ne säilyvät parhaiten ja paranevat pakkasen nipistelystä


Muutkin talviomenat  kuten antonovkat ja lobot ovat vielä puissa. Raikkaita viileitä omenia on mukava rouskuttaa puutarhassa kulkiessa. 

Tänäänkin on sumua. Pahin sumu muistini mukaan vuosiin oli eilen perjantaina aamupäivällä. Se laskeutui kahdeksan jälkeen alas ja koska ilma meni pakkasen puolelle, teki se tiet liukkaiksi. Onneksi muuten oli kuivaa, eikä yöllä ollut satanut. Kauppaan oli pakko lähteä ja hetken jo mietin reissun siirtämistä iltapäivälle, mutta eihän se käy kun silloin sienimetsän vuoro. 

Varovasti ajellen kauppareissu sujui hyvin. Taas oli muutama vauhtihirmu liikkeellä, joiden oli pakko ohittaa liukkaalla asfaltilla ja sumun peittäessä näkyvyyden. He eivät ilmeisesti ole kuulleetkaan sanonnasti 'sopeuta nopeus keliolosuhteiden mukaan', vaan kun rajoitus on 80, niin sitä on ajettava.

Sieniä tulee melkoisesti, suppiksia ja vielä oli kanttarelleja orakkaitakin. Syystyöt jatkuvat puutarhassa. Näin tämäkin viikonloppu vierähtää mullan,  metsän ja omenien tuoksussa.12 kommenttia:

 1. Täällä oli eilen illalla sellainen rokkasumu, aika kummitusmaisen näköistä!

  Nuo maantiedn kuninkaat, huokaus.

  Tykkään sitten sanasta "muheva", samoin "muhiminen" on pehmeän kuvaava sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sumut ovat olleet tänä syksynä tosi sakeita.

   Muhiminen on minulla mielessä monesti, esim kun leivinuunissa laitetaan ruokaa, niin pata muhii siellä. En tiedä mistä olen sanan alunperin löytänyt.

   Poista
 2. Sepä se, kun pitää teillä kiirehtiä, sitten kun rysähtää, kiire loppuu.
  Täällä olisi voineet sienet jäätyä, oli ollut -4,9 astetta jo ja lehdet puista pudonneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suppiksiahan on mukava kerätä jäisinä, villasormikkaat kädessä. Samoin hallavahakkaat vasta alkavat heräillä.

   Se on kumma, että aina, ihan joka kelissä, löytyi noita kaahailijoita.

   Poista
 3. Teillä on varmasti paljon hommia sekä syksyllä että keväällä, kun puutarha on niin iso. Joko kohta avataan lintujen ravintola?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa kaikenlaista tekemistä. Toisaalta mies tekee kyllä raskaammat työt. Ajatus on kuitenkin, että mitään ei tehdä väkisin, tehdään silloin ja niin paljon kuin hyvältä tuntuu. Nauttiakin pitää. Mutta ei me osattaisi ihan luonnontilaan tätä pihaa päästää, ainakaan vielä kun jaksetaan hoitaa jotenkin.

   Katselin juuri, että lintuja käy jo kovasti pakkasaamuna ruokaa etsimässä. Ajattelin, että kun pakkasta tulee tai lunta sataa, sitten hankin linnuille ruokia. Ei sentään lokakuussa yleensä ole tarvinnut, mutta katsotaan nyt.

   Poista
 4. Vieläkö sulla on jossain sinistä maalia? Sillä voisit vetästä maapalloon vähän meriä :)
  Olin eilen sellaisessa kyydissä, joka ei välittänyt sumusta ja huonosta näkyvyydestä, mutta onneksi matka oli niin lyhyt, ettei lähtenyt ohitteleen niitä, jotka ajoi kelin mukaan...
  Yöllä oli sen verran kylmä, että tähän asti kauniina pysytelleet ruusubegoniat nuupahti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa sitä sinistä maalia olla purkin pohjalla vähän,saisi ehkä Itämeren siniseksi. Tuossahan on maapallon kartta, se ei vain kuvassa näy.

   Kyllä nyt alkaa olla yöt kylmiä, perennojen varret lurpahtaa. Ruusut ovat vielä pystyssä ja kukassa.

   Poista
 5. Pystyykö tuollaista laatikkokompostia kääntelemään vai maatuuko se ihan noin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikkokompostit eli avokompostit (3 kpl) maatuvat itsestään. Toki syksyisin sitten tulevat käänneltyä kun ne siirretään aina yhdellä eteenpäin. Kolmen vuoden jälkeen on tuollainen multakasa. Niihin sekoitetaan umpikompostin sisältö kun se on muhinut kahdessa umpinaisessa, kaksi vuotta siis. se on nytkin tuolla seassa jo melkein multana.

   Poista
 6. Kompostointi on tosi palkitsevaa puuhaa. Parempaa lannoitetta saa hakea, varsinkin jos siihen on sekoitettu vähänkin hevosen tai lehmän lantaa. Kyllä kasvaa ja itse tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pelkällä kompostimullalla on lannoitettu ja kaikki kasvaa hyvin. Kuivattua hevosen lantaa saatiin joinain vuosina lisäksi ja sekoitettiin mukaan. Nyt ei ole sitäkään ollut aikoihin. Välillä on jo runsauden pula mullasta.

   Poista