Sivut

perjantai 17. helmikuuta 2017

Kiusattu Jansson ja muita tunnustuksia


On pari ruokaa, joita olen jo pitkään mielinyt ja eilen tein molempia. Näitä perinteisiä uuniherkkuja. Pieniä vuokia en edes viitsi näihin ruokiin liata, teen kunnon määrät kerralla, niin saadaan syödä useampi kerta.

Ensin kiusasin Janssonia, se on saanut olla rauhassa pitkään ja anjovisfileet odottivat jääkaapissa. Perunat suikaleina, sipulisilppua ja väleihin anjovisfileitä. Lopuksi päälle ensin ruokakerma ja sitten vielä anjovispurkkien liemet. Muita mausteita ei tarvita.


Janssonin kiusaus

Toinen ruoka mitä on mielessä ollut oli lasagne. Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Monet sanovat, että lasagne on suuritöinen ja hankala, pitää tehdä kaksi kastiketta ja kaikenlaista. Minä olen kehittänyt muutama vuosi sitten näkemäni ohjeen perusteella lasagnen, jonka voi tehdä yhden kastikkeen taktiikalla.

Kas näin. Teen normaalin jauheliha-tomaattikastikkeen ja maustan sen hyvin, mm tuoretta basilikaa kourallinen, ainakin. Kastikkeen kiehuttua jonkun aikaa lisään sekaan pieninä kuutioina puoli pakettia Koskenlaskijajuustoa. Annan juuston sulaa kuumaan kastikkeeseen ja lopuksi sekoitan siihen maitoa noin puoli litraa, vähän kastikkeen määärästä riippuen. 

Sitten vaan kastiketta, lasagnelevyjä ja juustoraastetta vuorotellen vuokaan, niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on kastiketta ja lopuksi päälle juustoraastetta:

         


Ja syömään...



Viikko on mennyt kuin siivillä. Tuli taas tutuksi Tays Silmäkeskus  rakennusstyömaiden keskellä. Tai minulle tuli tutuksi vain reitti sinne. Parkkipaikkoja siellä ei ole ja tänään aamulla taksikuskikin mulkaisi vihaisesti kun käänsin kuraisen autoni siinä vieressä. Ei se lika tartu, teki mieli mennä puhtaan valkoisen mersun omistajalle sanomaan. Sitten ajattelin, että hehee, ei se mersukaan kovin kauan valkoinen ole, tällä kelillä. Kura roiskuu ja pesunestettä kuluu.

Lumet sulavat pois, jäälle vielä pääsee, katsotaan kuinka kauan. 


15 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kätevältä keksinnöltä tuo yhden kastikkeen lasagne. Tätä täytyy kokeilla. Ja Jansson, todellinen kiusaus - alkoi tehdä mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaan ola kiusaamatta Janssonia vähään aikaan.

      On tuollainen lasagne kätevä tehdä, kokeillen saa selville sopivan juuston ja maidon määrän. Tuo ohje oli noin neljälle hengelle, oikein nälkäisille.

      Poista
  2. Namskis: vesi herahti kielelle ja tuoksut kutittelivat nenää. Siunattua Janssonia on pakko saada kerran talveen. Kätevä oikaisuvinkki lasagnen tekoon, kiitos! Suuri Chili con carne-padallinen tuli juuri tehdyksi liotettuine papuineen ja siitä jäi vielä monta pirtsakkaa purkillista pakkaseen. On mitä suositeltavin keljutuspäivien pelastajaeväs.

    Viikonlopun menojen vuoksi auto pestiin tänään ja vissisti aivan turhaan. Kyllä roiskuu ja lätisee, kevättä pukkaa, vaan pääsee sitä rapaisellakin pirssillä tulevalla viikolla anjovisfileiden hankintaan... Viikoloppuja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jansson ja madekeitto, molempia saatava kerran tai pari talvella.

      Nuo pataruoat ovat samalla lailla käteviä, kun jää pakkaseen varalle.

      Minun autosta ei enää väriä erota, olisi kovasti kunnon pesun tarpeessa, mutta ei se vaan ole oppinut yksin menemään.

      Kiitos Takkutukka, rattoisaa viikonloppua sinnekin!

      Poista
  3. Toivottavasti kevät edistyisi nyt niin, että tiet ja kadut alkaisivat kuivua. Minäkin käytin Volvoni pesukoneessa viime viikolla, mutta nyt se on taas suunnilleen yhtä kurainen kuin ennen pesua.
    Janssonin kiusausta en olekaan tehnyt pitkään aikaan. Laitankin sen lähiaikojen listalle. Lasagne oli yksi poikani lempiruoista hänen vielä kotona asuessaan. Nyt sitä tulee tehtyä oikeastaan vain silloin kun lapsenlapset sitä "tilaavat". Minä olen tehnyt aina nuo kaksi kastiketta, mutta uskon, että tuon "oikaisun" lopputulos maistuu ihan yhtä hyvälle. Mukavaa viikonlopun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säätiedot juuri lupasi tänne päin lumisateita tai räntää. Joten kelit ei parane. Sehän se,kun auto pesun jälkeen on heti taas likainen.

      Minulla on kummipoika,nyt aikuinen jo, joka pienenä aina pyysi lasagnea.

      Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  4. Hyvää varmasti. Ja lumet kyllä sulaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne hyviä, liian, tulee syötyä reilusti. Mutta onneksi lasagnea on iso osa pakkasessa jo.

      Ja lumiukot sulaa, ovat kuin anorektikot :)

      Poista
  5. Tuota yhden kastikkeen lasagnea pitääkin kokeilla, kiitos ohjeesta.

    Me käytettiin auto alkuviikolla pesussa, eipä uskoisi kun sitä nyt katselee :)

    Minulle napsahti sen aivoinfarktin johdosta ajokieltoa puoli vuotta, ainakin. Täytyy siis katsoa palautuuko näkö ihan entiselleen. Eipä mulla niin väliä enää ole ajokortilla, kun ei tarvitse autoa työmatkoihin. Kuskihan mulla on omasta takaa!

    Pakko muuten kertoa sen ajokiellon "toteutuksesta": Sain tällä viikolla (puolitoista viikkoa aivoinfarktin toteamisen jälkeen) poliisilta kirjeen: "poliisi harkitsee ajo-oikeutenne peruuttamista toistaiseksi ja teidän määräämistänne ajokieltoon toistaiseksi". Sitten siinä kerrottiin minulla olevan mahdollisuus lausua asiasta mielipiteeni ja että lausuma pitää toimittaa siihen ja siihen mennessä... Tämähän johti siihen, että soitin poliisille täysin turhan puhelun (arvasinkin, että oli turha, mutta en voinut olla varma) saadakseni vain tietää, että "odottele rauhassa, päätös tulee postissa". Kysyin sitten poliisilta, että onko oikeasti totta, että minä saisin vielä ajaa kunnes päätös on tullut. Kyllä. Siis nyt vieläkin, melkein kaksi viikkoa sairauskohtauksesta...

    Totuuden nimissä on sanottava, ettei se poliisin vika ole. Puhelimessa ollut poliisi sanoikin, että sanos muuta, kyllä on systeemissä vikaa. Mulle ei ole kyllä tullut mieleenikään lähteä auton rattiin, mutta monelle muulle varmasti olisi tullut!

    Tulipas tästä oikein romaani, mutta lyhyemminkään en osannut kirjoittaa, ja kertoa halusin! :D

    Oikein hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkoista byrokratiaa. Vähän kuin Kelassakin nyt, kun siellä on toimeentulohakemukset, niin mitkään muut asiat ei edisty, luin juri lehdestä.

      Kiitos Aila ja hyvää viikonloppua sinne teille myös!

      Poista
  6. Nam! Janssonia tekisi mieli, mutta pakko välttää, se janottaa liiaksi ja sitten suola turvottaa, pah.

    Tuolla tavalla olen itsekin tehnyt lasagnea, en tosin vuosiin. Joskus olen tehnyt myös suppilovahverolasagnen eli korvannut lihan suppiksilla, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä seuraavana aamuna Janssonin jälkeen kasvot suolasta turvoksissa, mutta kerran tai pari talvessa on pakko saada sitä herkkua.

      Minäkin usein laitan sieniä lisäksi jauhelihaan sekä lasagneen että muihin esim murekkeeseen.

      Poista
  7. Huu, mikä lasagne, näyttää ihanan monikerroksiselta, slurps!! :)

    Janssonista en niin välitä, koska anjovis, mutta tuollainen lasagne kyllä herätti välittömän ruokakateuden :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuoka on ihan erityinen lasagnevuoka, syvä, ja siihen mahtuu monta kerrosta ja paljon kastiketta levyjen väleihin.

      Poista
  8. Samalla tapaa minäkin teen lasagnen, juustoista jauhelihakastiketta ja juustoraastetta. Helppoa ja yhtä hyvää :)
    Jansson ei sulata mun sydäntä yhtään. Mutta onneksi mun anjovikset kelpaa jollekin toiselle, joka niistä tykkää. Win-win.

    VastaaPoista