Sivut

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Laiskiaispullia mantelimassalla


Laiskiais-sanassa otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä. Se tarkoittaa sitä, että en vain itse koskaan leivo kyseisiä pullia. Harvoin syönkään niitä, tänä vuonna on poikkeustilanne näköjään. Laskiaiseen on vieläkin muutamia päiviä, mutta tammikuusta saakka on pienleipomo myynyt noita ihania laskiaispullia. Ohi en ole päässyt vaan kaksi kertaa olen jo kantanut kotiin tuollaisen kahden pullan pakkauksen:





Ensimmäisellä kerralla tammikuussa tuli kotona periaatekeskustelu täytteestä. Toin nimittäin oman makuni mukaan mantelitäytteisiä pullia. Isäntä sanoi, että hillo olisi kyllä parempi täyte vaikka hyvää oli kuulemma mantelimassallakin. Toisella kerralla olin viisaampi ja pyysin yhden kumpaakin lajia.  Myyjä ystävällisesti vaihtoi tuollaiseen pikkupakkaukseen toisen hillotäytteisen. Sen tunnisti sitten kotona siitä, että siinä oli raesokeria päällä ja toisessa mantelilastuja. Loogista.

Kumpi sinun mielestäsi on se must, hillo vai mantelimassa? Vai joku muu?

Sääennuste on lupaillut täksi illaksi ja yöksi melkoista lumimyräkkää. Päätin sitten ottaa sen kerrankin huomioon ja siirsin huomisen ennen kukonlaulua olevan menoni labraan kuukautta myöhemmäksi. En varsinaisesti pelkää millään kelillä autolla ajoa, kun täältä on ollut pakko lähteä omalla autolla aina, sää kuin sää. Mutta labra sijaitsee keskusterveysasemalla ja sieltä on mäki ylös takaisin tullessa, jossa aina lumisateella ja liukkaalla pyörii autot tien tukkona, kun eivät pääse ylös ja tie on kapea ja mutka juuri risteyksessä. Ajattelin, että olen kerrankin mukavuudenhaluinen, enkä tunge itseäni siihen ruuhkaan. Tämä eläkeläisen vapaus, ihanaa, että sitä voi näinkin käyttää.

Lehtiä tuossa netistä lueskellessani huomasin sen Ähtärin eläintarhan susijutun. Susi oli purrut pikkupoikaa käteen. Ikävä tapaus toki. Voin kuvitella, että sudenvihaajat saavat tästä vettä myllyynsä. Aivan turhaan. Ensinnäkin tarhassa kasvaneet sudet ovat aivan erilaisia kuin luonnossa elävät. Toiseksi mietin, miten poika oli päässyt puuaidan yli/ali ja vielä tiheäverkkoisen aidan läpi työntänyt kätensä. Eikö häntä kukaan kieltänyt jo siinä vaiheessa kun meni aidan yli. Kieltotauluja siellä kuvista päätellen on runsaasti. Ei voi tietää, mutta ihmetellä voi. Vahinkoja sattuu.

Seuraan nyt mielenkinnolla sääennusteen toteutumista. Nyt on kova pakkanen, aamulla oli lähes -15 C ja saan sisällä lämpimässä odotella sitä lumimyräkkää.

Lopuksi vielä. 
Sain runsaasti sähköpostia vaihtaessani tätä kirjoituspaikkaani. Kiitos kaikille ihanille blogini ystäville. Yli parikymmentä oli sellaista, johon vastasin. Älkääkä siitä huolta kantako, että ette aina jaksa kommentoida, tilastoista näkyy, että lukemassa käydään. Jatketaan yhteistä matkaa!




22 kommenttia:

  1. Laskiaispullista: minulle ei maistu kumpikaan, vaan tykkään pullasta ilman mitään täytettä. Miehelle ostetaan näihin aikoihin silloin tällöin laskiaispulla mantelimassatäytteellä.

    Minä "joudun" huomenna leipomishommiin, kun meillä on taloyhtiön yhtiökokous. Toki voisi jotakin ostaa kaupastakin, mutta jotenkin ei luonto anna periksi :D Ajattelin tehdä puolukkapiirakkaa, kun on noita puolukoita tosi paljon pakkasessa. Etsin tässä just helppoa ohjetta netistä, ettei tarvitsisi paljoa seisoskella. Meillä se kokous on siksi, kun tässä on vain 5 asuntoa eikä mitään yhteisiä tiloja, ja kaikilla muilla on joku kotieläin paitsi meillä, ja isännöitsijä on eläinallergikko! Kaikkeen sitä joutuu...

    On oikein mukavaa ja kiintoisaa tehdä sinun kanssasi tätä blogimatkaa, kiitos että saan olla mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, että matkaat mukana!

      Toki taloyhtiölle pitää itse leipoa, puolukkapiirakka kuulostaa hyvältä. Tuossa on ainakin yksi ohje heloppoon piirakkaan:
      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/13868/Helppo%20marjapiirakka/

      Poista
  2. blogisi kuuluu päivän rutineihin :-)

    VastaaPoista
  3. Olen tän tännekin (tai siis sinne entiseen paikkaan) varmaan kirjoittanut, mutta pulla on mun ykköspainajainen. Sisältää kaikkea, mikä ei vaan kertakaikkiaan mulle sovi (jauhot + hiiva + sokeri + maito + vielä laskiaistapauksessa ne ekstramömmöt siellä välissä), vaan jos erehdyn (en ole vuosiin erehtynyt) syömään, kärsin siitä seuraavan viikon. Oikeesti. Ei ole mitään dieettihörhöilyä vaan totta. Että jos jonain päivänä haluat päästä musta eroon, kannattaa syöttää mulle pulla :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, en halua päästä sinusta eroon.
      Tiedän monia, joille ei joku noista aineista sovi, mutta sinulla on ne kaikki. Ei varmasti tee pullaa mieli.

      Poista
  4. Mantelimassalla kiitos ja munkissa ehdottomasti omenahillosilmä:)
    Tuossa sudenpuremassa noissa olosuhteissa kehottaisin kyllä tylysti mukana olleita aikuisia katsomaan peiliin...
    Vallitsevan tuulen ja ennustetun lumimyräkän alta siirrettiin täälläkin illansuiset menot aamupäivään, joten löppössukat nilkoissa ja kirja kädessä voi rauhassa tihruta ikkunan läpi keliä ja tarvittaessa tempoa salusiinit kiinni; eläköön valinnanvapaus & matka jatkukoon!

    VastaaPoista
  5. Olen munkinkin suhteen samoilla linjoilla, omenahillolla.

    Se tuli kyllä ensimmäisenä minullekin mieleen, että kuinka tuo lapsi on yksin päässyt noin monen esteen yli ja mitä muu perhe on sillä välin tehnyt.

    Lumimassoja odotellessa, kova tuuli jo on, ja takassa tuli tuo lämpöä.

    VastaaPoista
  6. Ehdottomasti mantelimassa, vaikka 2/3 maakuntalaisista kannattaa hilloversiota tämän päiväisen lehden mukaan.
    Kun saisi vielä ruokahalut takaisin viimeviikkoisen flunssan jäljiltä. Painokin on tippunut niin, että alkaa jo 5:lla ja se ei ole kaunista katsottavaa näillä kymmenillä ;) Olen sairastanut 4 vuoden aikana "homesiipeen" muutettuamme enemmän räkätauteja kuin yli 30 vuoden aikana vanhan sairaalan osastoilla yhteensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rankka tauti kun ruokahalutkin vielä ovat poissa, huh. Toivottavasti ruoka alkaa maistua, ei tuo paino oikein hyvältä kuulosta.

      Voihan homesiipi, huonompi juttu ja töitä on kumminkin tehtävä, vielä :(

      Poista
  7. Mie en tarttis pullan väliin ku mahdollisimman paljon kermavaahtoa :) mutta jos pitäs valita, niin ehkä se hillo... tai ehkä sittenkin manteli... jos tekis kaksikerroksisen; toiseen manteli ja toiseen hillo, ja kumpaankin kermavaahtoa? Harvemmin viitsin tehdä, ja kaupasta ei saa vehnätöntä pullaa. Ehkä jostain erikoiskaupasta sais. Lidlistä saa gluteenittomia rahkamunkkeja kyllä.

    Ja liekö vanhempien huomio ollu muualla tai sitten kyseessä ns. vapaan kasvatuksen hedelmä siinä susiasiassa. Voi olla, että meillä on lapset olleet tavallistakin tiukemman silmälläpidon alaisena, mutta ei olis tullu kuuloonkaan että jompikumpi olis kuljeksinut jossain eläintarhassa itsekseen. Ähtärissäkin on käyty. Susi on kuitenkin susi eikä mikään hauveli, eläintarhassakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään luin lehdestä, että täytteeksi ehdotettiin suklaista ja pähkinäistä nutellatahnaa ja kermavaahtoa. Minä kyllä söisin melkein pullan pullana ja kermavaahdot voisi jättää leivksiin ym.

      Siellä Ähtärissä nyt sudet on siirretty toiseen paikkaan ja aitauksia korjaillaan, luki lehdessä. Kyllä minustakin vanhemmat ovat nyt jotenkin saattaneet töpätä lapsensa seuraamisen.

      Poista
  8. Olen joskus kirjottanukki laskiaispullistani, teen muinaisen keskikouluopin mukaan. Leikkaan hatun, kaiverran pullan sisuksen. Sisukseen sekoitetaan tilkka maitoa, vähän mantelijauhoa(nyk.jotain rouhittua karkkia)ehkä vaniljasokeria. Seos laitetaan takaisin pullan sisälle, päälle vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Näitä on tehtävä sitten tosi monta ja osaan ei laiteta hilloa :)

    VastaaPoista
  9. Mansikkahilloa ja kermavaahtoa! Enpä taida minäkään alkaa pullataikinaa tekemään.... voisi vaikka paistaa valmiita pakastepullia ja täyttää niitä sitten omalla hillolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on sama maku kuin meillä isännällä.

      En ole muistaakseni koskaan leiponut laskiaispullia, tavallisia pullia kyllä aina joskus, nykyään niitäkin tosi harvoin.

      Poista
  10. Suomessa on ihan selväsi kaksi puoluetta; mantelimassapuolue ja hillopuolue. Keskusteluja seuraamalla ei oikein saa selvää kumpiko on enemmistönä. Molemmilla on vahvat kannattajansa. Niinkuin teidänkin perheessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nyt lisäksi tuo nutellatäyte, josta tänään luin lehdestä. Mutta ei se voita noita kahta perinteistä.

      Poista
  11. Hmm, laittaisin tähän kuvan mun laskiaispullasta jos osaisin. Söin nimittäin lautasellisen kermavaahtoa ja vadelmahilloa, se pulla kun on siinä aika turha :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persoonallinen laskiaisherkku, pelkät sisälmykset :D

      Poista
  12. Saas nähä tuleeko syötyä kumpaakaan :) Ei enää huvita leipoa, ennen leivoin aina ja kermavaahdon ja mansikkahillon kanssa syötiin. Ostopullaa harvemmin oon syöny. Hmm..ois torttutaikinaa pakkasessa, jos siitä paistelis paloja ja täyttäs kermavaahdolla ja hillolla, vaihteeksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen vähentänyt leipomista. Kukaan ei enää syö niitä makeita.
      Torttutaikinastahan saisi hyviä suolaisiakin pasteijoita, täytteeksi sieniä tai jauhelihaa ym.

      Poista